2017. október 3., kedd

Könyves dobozok Magyarországon - interjú a Book a Sloth Clubbal


Epekedve szemlélitek a külföldi könyvmolyok, bloggerek és vloggerek fotóit, videóit, amint izgalmasabbnál izgalmasabb könyves dobozokat nyitnak ki, és örülnek a benne lévő ugyancsak könyves vonatkozású ajándékoknak? Közben pedig arról álmodoztok, bárcsak nálatok is landolna egy ilyen? Jó hír: hazánkban is érkeznek az úgynevezett Subscription Boxok a Book a Sloth Club jóvoltából!
Ennek örömére felkerestem a csapatot, akik boldogan vállalták, hogy egy interjú keretein belül mesélnek nektek tevékenységükről.



1) Honnan jött az ötlet, hogy hazánkban is meghonosítsátok a külföldön már óriási sikerrel futó Subscription Box típusú dobozokat? 

BaSC: Először is köszönjük az interjút, szeretnénk minden lehetőséget megragadni arra, hogy a közeledő első dobozunkra felhívjuk a figyelmet. Az ötlet onnan ered, hogy a csapatból van, aki nem Magyarországon lakik és ott ezek a dobozok nagy népszerűségnek örvendenek, viszont Magyarországon nem láttunk csak más, beauty vagy háziállat témájú dobozokat. Felvetődött az ötlet, hogy mi lenne, ha mi megpróbálnánk. Láttunk blogposztokat, amik pont ezidőtájt “panaszkodtak”, hogy itt nálunk nincsenek ilyen kezdeményezések, így úgy gondoltuk, jól látjuk, hogy van rá kereslet.


2) A Book a Sloth Club jelenleg kifejezetten könyves dobozokra fókuszál. Miért pont erre a kategóriára esett a választásotok? Netán ti magatok is könyvrajongók vagytok? 

BaSC: Mi is imádunk olvasni, és azt szeretnénk, ha mások is megszeretnék az olvasást. A könyves témájú doboz az első lenne a dobozainkból, később megfelelő tapasztalatokkal felvértezve más témájú dobozra is lehet majd számítani tőlünk, de most elsősorban erre a dobozra és a premierünkre koncentrálunk.


3) Mire számíthatnak azok, akik előfizetnek a könyves dobozokra? Hasonló tartalommal lehet számolni, mint a külföldi minták esetében, vagy teljesen új arculatot igyekeztek kialakítani, és ennek megfelelően egyedi meglepetések lapulnak majd a csomagokban? 

BaSC: A külföldi mintákból mi főleg az owlcrate csapatát tartjuk példaképnek. Ugyanúgy kezdték, ahogy mi most, és népszerűek lettek, annak köszönhetően, hogy zseniális ízléssel rendelkeznek. A minta dobozunkban még nem, de az első, megvásárolható dobozunkban már szeretnénk, ha visszatekintene ez a fajta rajongás részünkről. Azaz a könyves témájú meglepetések egyediek lennének, azokat magyar vagy akár külföldi kézművesek készítenék. A könyv kiválasztásánál segítségünkre lesz a kildara csapata, illetve a prológus blogolói is felajánlották segítségüket, amiket szívesen fogadunk, hisz a könyv kiválasztása a legkritikusabb a dobozoknál. Természetesen a végső szót mi mondjuk ki, reméljük a kurátoraink jól fogják végezni a munkájukat.


4) Külföldi és magyar szerzők könyvei egyaránt előfordulnak majd a dobozokban? Illetve minden esetben a friss megjelenésekre fókuszáltok, vagy régebbi művek is terítékre kerülnek? 

BaSC: Ez nagyon jó kérdés, és szerettük is volna kihangsúlyozni, hogy nem mindig a legfrissebb megjelent könyvekre fogunk csak koncentrálni, mert van, hogy egy fél éves könyv is lehet kevésbé ismert, viszont nagyon-nagyon jó és érdemes arra, hogy bekerüljön a dobozba. Az írók között szeretnénk magyar írókat is szerepeltetni a külföldiek mellett és közelebb hozni az írókat az olvasókkal.


5) Hogyan képzeljük el ennek a fantasztikus kezdeményezésnek a működését? Milyen időközönként érkeznek új dobozok? 

BaSC: A dobozaink havonta fognak kijönni. A tervek szerint minden hónap 15-étől következő hónap 5-éig lehetne előfizetni és 15-20-ig küldenénk ki őket. Tehát például az első dobozra (kivételesen előbb) október 13-tól lehet majd előfizetni november 5-éig, limitált 100 darab dobozra, amit november 15-20 között postázunk.


6) Az első témája a – nagyon beszédes – Siker lesz. Pár szót elárulnátok róla? 

BaSC:  Igen, az első hónap témája a “Siker” lesz és ezalatt egyéni sikert, önbizalmat és kitartást értünk. Ennyit árulhatunk el most még.


7) Végül, de nem utolsó sorban muszáj rákérdeznem a Book a Sloth Club név eredetére, és a logóként is látható eszméletlenül aranyos lajhárra. Miért pont erre esett a választásotok? Van bármilyen rejtett üzenete, vonatkozása? 

BaSC: Sokat gondolkodtunk a doboz fantázianevén. Egyik csapattagunk pont egy külföldi áruházból rendelt és a rendelés végén ki kellett választania a kiszállítási időpontját, amit “Book a slot” gombra kattintással tehetett meg. Egymásra néztünk és tudtuk, hogy megtaláltuk. A szóvicc azonnali volt. Slot - Sloth, így véglegesítettük is. Jelezzük itt is, hogy a logónk még kialakítás alatt van, egy hazai grafikus dolgozik most rajta, de biztosan tetszeni fog a végleges formája is.


Köszönöm az interjút!



További információkért látogassatok el a Book a Sloth Club facebook oldalára, és előregisztráljatok a honlapjukon értesítésért.
 

5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már hogy a viharba egyezne MINDENKI ízlésével? Ez eleve megvalósíthatatlan.
      (Annak nagyon örülök, hogy az Owlcrate-et veszik alapul. Annyiszor akartam már rendelni, de a posta drágább lenne, mint maga a doboz...)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    3. Kedves Névtelenek,

      Mind a kettőtök hozzászólását rejtettem, mert ennek az interjúnak nem az a lényege, hogy a két oldal összefeszüljön. Mi több, a blogom sem az a felület, ami erre alkalmas lenne. Kérlek titeket, nézeteltéréseiteket máshol rendezzétek.

      Köszönettel,
      Lilla

      Törlés
  2. Kedves Névtelen,

    Elnézést kérünk, ha félreérthetőek voltunk, de próbáltuk is kihangsúlyozni, hogy a végső szót mindenesetben természetesen mi hozzuk meg. Az említett bloggerek az ötletelésben segítenek, de nem kizárólagossággal.. sőt a honlapon lehetőség lesz bárkinek beküldeni ötletet. Konkrétan 35 bloggerrel vettük fel a kapcsolatot, akik aktívan résztvesznek a népszerűsítésben, illetve az ötletelésekben is, de mint mondtuk, senki sem kizárólagossággal. Nagyon nehéz sok ember közös izlését eltalálni, nem is vállalkozhatunk arra, hogy mindenki mindig meg lesz elégedve a könyvvel, de törekszünk arra, hogy a többség mindenképp meg legyen.

    VálaszTörlés