2017. október 14., szombat

Caleb Krisp - Állítsátok meg Ivyt!


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is folytatódik Caleb Krisp hősnőjének, Ivy Pocketnek történetei. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja az átlagon felüli, 12 éves szobalány, Ivy szellemes kalandjait.
Ha velünk tartotok október 8 és 14 között, nem csupán egy őrülten vicces és izgalmas kalandban lesz részetek, de akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!


Caleb Krisp: Állítsátok meg Ivyt!

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155591648
Oldalszám: 308 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
A titokzatos Óragyémánt ügyében Ivy Pocket kifogástalanul járt el. Ami cseppet sem meglepő, hiszen Ivy kíméletlenül őszinte, páratlanul humoros és hajmeresztően merész, ráadásul önbizalomban sem szenved hiányt. A tűzrőlpattant szobalány ezúttal Londonban, egy koporsókészítő házaspár fogadott lányaként bukkan fel. És csakhamar fellendül a családi vállalkozás… Az élet azonban nem ilyen egyszerű. Hiszen nem elég, hogy ő maga is halott (legalábbis félig), élő és holt alakok egész sora akar tőle valamit. Egy csinos és fiatal örökösnő eltűnt és halottnak hitt bátyjáról szeretne többet megtudni. Trinity grófnő szelleme egy akciós temetés ügyében kísért. Nevelőanyja jól nevelt ifjú hölgyet szeretne faragni belőle… Érthetetlen! A könyvtárosnő, aki állandóan kérdez (szegény tudatlan pára!), és mindig kíváncsi. És persze az ördögien gonosz Miss Always, aki minden sarkon ott ólálkodik, és az Óragyémántra feni a fogát… Ivyt azonban mindez nem érdekli. Ő a legelbűvölőbb (kissé) halott lány egész Londonban, és az egyetlen, aki megtalálhatja Rebeccát. Ehhez azonban ismét szüksége lesz az Óragyémántra, hogy átjusson egy Prospa nevű másik világba. Vajon sikerül neki? (Kérdezhetnénk, ha nem Ivyról lenne szó!)

Saját véleményem:
Ivy Pocket megállíthatatlan... és halálosabb, mint valaha. Pedig szegény pára mindent elkövet, hogy örökbefogadó szülei büszkén tekintsenek rá: saját rímekkel tarkított verseket szaval haldokló kuncsaftjaiknak, (nem) takarít, ha megkérik rá, vagy éppen kirobbanóan ízletes tortákat süt Snagsby anyának. Ivy élete tehát tökéletesebb nem is lehetne. Egészen addig, míg egy régi barátja megmentésre nem szorul.
Minthogy Ivy-nál a világon nem létezik önzetlenebb, nemesebb lelkű teremtés, talán nem meglepő, ha elárulom, az agyafúrt árva akcióba lendül... ráadásul nem is egybe! Ugyanis míg épp rettentő elfoglaltan kutatja a megoldást barátnője problémájára, megjelenik egy másik lány, aki Ivy áldott nevelőszüleit, a koporsókészítő Snagsbyéket vádolja testvére eltűnésével, s egyszersmind arra kéri hősnőnket, nyomozzon az ügyben.
A történetben innentől kezdve két szálon futnak az események; egyiken új akció bontakozik ki az újonnan megjelent karaktereket érintve, míg a másikon folytatódik az óragyémánt ügye, és vele együtt sorra visszaköszönnek a régi figurák. Ennek hála szépen visszaköszön a sorozatos jelleg, és indul meg valami egészen friss dolog.

Önmagában mind a két ügy nagyon izgalmas, de közel sem annyira, mint Ivy. Ez a lány még mindig frenetikus! Ő a sorozat szíve-lelke. Nélküle ez az egész szürke és unalmas lenne, természetfeletti dolgok és halottak ide vagy oda.
Egyszerűen megunhatatlan. Imádom az angyalian ártatlan önképét, azt, hogy olyan meggyőződéssel képes hülyét csinálni másokból, mintha nála segítőkészebb ember nem létezne. Őrült és zseni egy testben! Sírva fetrengős minden megmozdulása.
És legalább annyira abszurd is... mint ahogy ez a rész úgy összességében. Végtére is ki hallott már olyat, hogy egy gyerekkönyvben a koporsókészítő szakma kap - ha nem is fő-, de - szerepet? Méghozzá elég morbid körítéssel.
Bevallom, néha még én is csak pislogtam Caleb Krisp merészségén, aztán persze mindig jött valami, ami oldotta a helyzet komorságát, és pillanatokon belül nevetésre késztetett. De akkor sem szokványos téma, még Ivy-hoz mérten sem.

Mindent egybevetve, Ivy másodszor is megvett kilóra, és amíg nem süt nekem is puskaporos mandulatortákat, addig rajongója maradok. De komolyabbra fordítva a szót: tetszett, hogy a szerző odafigyelt a régi és az új egyensúlyára, és azt is nagyra értékeltem, hogy ha vicces - Ivy által nem észlelt - formában is, de érintette a korabeli árvák szomorú sorsát (gondolok itt a kihasználtságukra, vagy a velük való bánásmódra). Örültem a régi arcoknak, az egyre szélesedő másik világnak, és elámultam nem egy váratlan fordulat esetében. Mégis... egy icike-picike puskapor hiányzott. Nem tudnám megmondani, mi, de végig vártam egy csipetnyi lisztre. Ettől eltekintve epekedve várom a folytatást, mert bár Ivy hihetetlenül sok, mégsem elég!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ivy
Kedvenc jelenet: mandulatortás rész + első látogatás a (nem) haldokló bácsinál
Negatívum: csipetnyi puskapor
Borító: 5/3,5
Sorozat: Ivy Pocket 2. része




Nyereményjáték


Mivel Ivy Pocket árva, ezért most hozzá hasonló könyves hősöket keresünk. Az egyes állomásokon egy-egy híres árva jellemzését találjátok, nektek pedig nincs más feladatotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a teljes nevüket.
Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Nyomozásra fel!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk 


A szüleim halála után hatalmas vagyont és címet örököltem. Jártam iskolába is, sokat, s van rengeteg rokonom. S szerencsére rátaláltam egy kiváló komornyikra, aki nem lop, viszont többnyire kirángat mindenféle bajból és távol tart a házasságtól.




Nézzetek be a többi állomásra is

10/08 KönyvParfé
10/10 Olvasónapló
10/12 Deszy könyvajánlója
10/14 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése