2018. június 17., vasárnap

Interjú a Little Fires - Könyves Gyertyák csapatával


Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódított magának a bookstagram jelenség, szebbnél-szebb könyves képekkel találkozni internet szerte. Ezek a fotók pedig sok esetben mindenféle kiegészítő kellékkel párosulnak, (mű)növényektől elkezdve, Funko figurákon át, a fényfüzérekig. 
Ám van valami, amit még ezeknél is nagyobb előszeretettel használnak a külföldi bookstagrammerek, mégpedig a gyertya. Nem egyszerű, bármely boltban beszerezhető, hanem valódi könyvmoly gyertya, regényhez, karakterhez vagy könyves helyszínhez kapcsolódó címkékkel és illattal ellátva. 
Biztosan ti magatok is találkoztatok már Rhysand, Westeros vagy Outlander feliratos üvegcsékkel egy-egy blogger által megosztott képen. És hát melyik könyvmoly ne szeretné, ha olvasás közben Jamie Fraser vagy kedvenc világának illata lengné körbe a szobáját? A Little Fires - Könyves Gyertyák csapata gondolt egy nagyot, s elérhető közelségbe hozva ezt az álmot, megalkotta az első magyar könyves gyertyákat!


l) Honnan jött az ötlet, hogy hazánkban is meghonosítsátok a külföldön már óriási sikerrel futó könyves gyertyákat?

Lívi: Hazai bookstragrammerként (@_booklany_) mindig irigykedve figyeltem a külföldi könyves instagramokat, hogy milyen klassz gyertyákkal dobják fel a képeiket. Szerettem is volna rendelni, de horror áron postázták volna csak itthonra, és rengeteget is kellett volna várni rá.
Édesanyámmal közösen jött az ötlet, hogy biztosan nem vagyunk itthon egyedül, mások is ugyanúgy vágynak ezekre a nagyszerű könyves ereklyékre, ezért elkezdtünk utánajárni, hogy hogyan tudjuk meghonosítani ez a fantasztikus ötlet.


2) Mennyire követitek a nemzetközi sémát? Esetleg van olyan cég/csapat, amely inspirálóbban hat rátok, vagy hagyjátok szabadon szárnyalni a saját fantáziátokat?


Lívi: Az ötlet, ahogy mondtam, nem egyedi, külföldön sok kreatív csapat van, akik mind remek munkát végeznek. Természetesen ők mind inspirációt jelentenek, de igyekszünk a saját stílusunkat belevinni. Saját magunk tervezzük a címkéket, a saját olvasmány élményeink alapján, ez bízom benne, hogy átjön és hiteles. A címkéinket magyarul tervezzük, hogy ez tényleg magyar könyves gyertya legyen. Könyvmolyoktól, könyvmolyoknak!


3) A gyertyakészítés több mint kétezer éves múlttal rendelkezik, az emberiség az ókor óta használja őket különféle célokra. Ám az évszázadok során nem csak a funkciójuk, hanem anyaguk és küllemük is sokat változott. Ti szójaviasszal dolgoztok. Ez miben más, mint a legtöbb gyertya?


Lívi: Nagyon örülök ennek a kérdésnek, mert nagyon fontos volt számunkra, hogy ezt az alapanyagot használjuk, ha gyertyakészítésbe fogunk.
A szójaviasz gyertya nem csak kétszer annyi ideig ég, mint a hagyományos paraffingyertya, de nem tartalmaz petróleumot, és egyéb petrolkémiai összetevőket, szóval nem enged ki mérgeket a levegőbe égés közben. 100%-ban természetes.
Amellett, hogy ez az alapanyag megújuló (mert nem kőolajszármazék), még kellemesebben is ég mert nem kormol, lassabban és egyenletesebben engedi ki az illatot. Szóval környezetbarát és hosszú-hosszú ideig élvezhető a kellemes illata.
Persze egy kicsit drágább is a fentiek miatt, de szerintem nem csak neked, hanem a többi olvasónak is legalább olyan fontos, hogy a gyertya természetes alapanyagú legyen és sokáig tartson, ezért emellett döntöttünk.


4) Gyönyörűek a gyertyáitok – mind a színük, mind a csomagolásuk. Hogyan képzeljük el egy-egy új termék születését? Mennyit kísérletezgettek, mire egy gyertya elnyeri végleges formáját? Előbb megszületik az ötlet, hogy melyik könyvhöz, karakterhez, helyszínhez szeretnétek készíteni, vagy az illat után társítotok hozzá nevet?

Lívi: De örülök, hogy erről beszélhetek. :) A válasz, sok kísérletezéssel. Mivel a legnagyobb kedvencem, ezért azt tudtam, hogy mindenképpen az ACOTAR-ral kell kezdenünk, ha könyves gyertyakészítésbe fogunk. Itt adott volt a név és az illat (a Rémálmok udvara feletti ház leírásánál konkrétan leírta az írónő, hogy jázminillat van), csak kellett neki egy formát találni.
Az első címkével együtt készült a logó és a címke szerkezete. Sokáig tartott, mire a jó receptúra meglett, de szerintem most csodás. Ugyanakkor a Parabatai gyertya esetében az ötlet és a címke előbb megvolt, mint az illat. Arra később leltünk, de telitalálat lett úgy érzem.
Nagyon sok ötletet kapunk, hogy mi legyen a következő, és ennek nagyon örülünk. Szeretném, ha tudnátok, hogy azért nem ontjuk még a gyertyaterveket, mert sokat készülünk rá, és nem akarunk sablonos illatokkal és olyan designnal jönni, ami nem tökéletesen tükrözi az elképzeléseinket. Ezért kicsit lassabban nő majd a választék, de folyamatosan nőni fog. És jöhetnek az ötletek, tippek, mert mindent hallunk, és beépítjük! ;)


5) Az olyan helyszínek, szereplők esetében, melyeknek illatáról konkrét szerzői leírás található a könyv(ek)ben, gondolom, könnyebb dolgotok van. De mi van akkor, ha nincs ilyen támpontotok, és teljes mértékben nektek kell hozzá aromát társítani? Mennyire nehezíti ez meg a feladatotokat? És úgy egyáltalán, mennyi időt vesz igénybe, mire rátaláltok a megfelelőre?

Lívi: Igen, ahogy fent is mondtam, Az Éjszaka Udvara könnyű volt, de például az Úton Roxfortba gyertyánk már nem egyértelmű. Ilyenkor a hangulatot próbáljuk visszaadni. Például a Harry Potteres gyertya esetében végigolvastuk az ide vonatkozó részt és megpróbáltuk elképzelni milyen illat lehet a vonaton. Én édesnek képzeltem, szóval ehhez választottunk illatot. A Parabatai gyertya még ennél is elvontabb, de ha megérzitek az illatát, rögtön tudni fogjátok, hogy miért éppen ez a bodzás, friss illat lett. Tipikusan könyves pasi illat szerintem, rögtön Alec és Jace jutott eszembe. Itt több szagolgatás után jött a villámcsapás, ez lesz az! Szóval kicsit ad-hoc a rendszer, a könymoly szívünk visz minket! :)


6) Jelenleg három gyertya érhető el a webáruházatokban (http://www.littlefires.hu/), és ahogy olvastam, hamarosan jönnek az újabbak is. Mi alapján választjátok ki a következő „áldozatot”?

Lívi: Azon dolgozunk, amit mi is szeretnénk látni a polcunkon, és amire ti is vágytok. A weboldalunkon is tudtok szavazni, hogy ti mit szeretnétek látni legközelebb, természetesen ezt is figyelembe vesszük. http://www.littlefires.hu/gyertya-tervek/


7) Elsősorban helyszínek, fogalmak szerepelnek majd a gyertyáitokon, vagy várhatóak különféle könyves karakterek is?

Lívi: Előbb utóbb minden lesz. :) Szeretnénk több fandomot is lefedni mielőtt visszatérünk a már korábbiakhoz, de például az ACOTAR biztos sorra kerül majd megint. Általános könyves témájú gyertyákat is tervezünk, amin mi, könyvmolyok és a mi ténykedéseink lesznek a főszereplők.


8) Elvetemült rajongóként muszáj megkérdeznem, Outlander (netán Jamie Fraser) és Trónok harca tematikus gyertyákra lehet számítani?

Lívi: Az Outlandert már más is kérte, szóval a listán van. ;) GOT pedig tuti lesz, mert oltári nagy rajongói vagyunk!


9) Gondolom, ti magatok is könyvrajongók vagytok. Milyen típusú regényeket kedveltek? És ha lehetne, saját magatoknak milyen gyertyát készítenétek?

Lívi: Az nem kifejezés. Elsősorban én (@_booklany_), partnerem Ági (anyukám btw) pedig a kreatív kezével segít be. :) Én elsősorban YA, fantasy, sci-fi irányokban mozgok, de a könyves instámon is látszik, hogy több irányba is kilengek. A kedvenc fandomjaim: ACOTAR, GOT, Luxen, Az Illuminae fájlok, Harry Potter, sorozatok közül a The 100 nagy kedvenc.
Minden gyertyát magunknak készítünk. ;) De nagyon reméljük, hogy másoknak is tetszik!


10) Végül, de nem utolsósorban, a csodás gyertyáitok mögött ott rejletek ti, a készítők. Mesélnétek magatokról és a közös munkáról néhány szót?

Lívi: Lívi vagyok, anyuka, aki egyébként az online marketing világában dolgozik. Másodállásban (vagy harmadban, ha az anyaságot is számítjuk) pedig őrült könyv és filmrajongó. A közös munka nagyon zökkenőmentes, mert a partnerem anyukám, Ági. Én adom a projektbe a könyves kattantságot, a grafikát, ő pedig virágkötőként, és minden egyéb kreatív technikai tudójaként a technikai részleteket felel. Meg néha lehiggaszt, ha túlságosan bepörgök, amire hajlamos vagyok, ha a rajongásról van szó. :)


Köszönöm az interjú!
Mi köszönjük az érdeklődést és a szuper kérdéseket! :)


 

A csapat elérhetőségei:
Honlap: http://www.littlefires.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/Little-Fires-Könyves-gyertya-1050603278427530/
Instagram: https://www.instagram.com/littlefirescandles/

Fotók forrása: Little Fires

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése