2018. június 8., péntek

Sarah Andersen - Macskapásztor



A méltán híres Felnőni kiábrándító, és a Puha boldog puffancs után újra itt van Sarah Andersen és képregénye, aminek a karakterével mindenki tud azonosulni egy kicsit. Vagy inkább nagyon.
A Blogturné Klub 8 bloggere elmondja, hogy miért is szerette annyira a Macsakapásztort, amiben nem csak cuki macskák vannak, hanem nagyon sok olyan dolog, ami művészek (vagy akár mindennapi emberek) életét megkeserítik, vagy éppen feldobják. Tarts velünk a macskás turnén, és nyerd meg a képregény egyikét!


Sarah Andersen: Macskapásztor

Kiadó: Fumax Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 112 oldal
Fordító: Tót Barbara

Fülszöveg:
Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája... Ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.
Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életet-nem-igazán-megváltoztató haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat Halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!
Sarah Andersen egy fiatal brooklyni művész. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.

Saját véleményem:
Az előző két gyűjteményhez hasonlóan, a Macskapásztor is egy olyan ön- és társadalomismereti kötet, mely nem csak arra döbbenti rá olvasóját, hogy a problémái közel sem annyira egyediek, mint gondolná, hanem olyan tanulságokra is rávilágít, amiket hajlamosak vagyunk inkább a szőnyeg alá söpörni vagy elfelejteni. S teszi mindezt jól megszokott humorával.

Párkapcsolat, egyéni komfort, háziállatok, iskola, karrier, politika - ezek mind-mind olyan témák, melyek meghatározzák az életünket, nemtől és lakhelytől függetlenül. A Macskapásztor pedig pontosan ezekre épít a maga egyszerű megfogalmazásában. Bár talán helyesebb lenne úgy mondanom, hogy: Sarah gondolataink tolmácsa.
Még így, a sokadik képkocka után is hihetetlen, hogy ez a fiatal lány mennyire reálisan, egyszersmind önironikusan képes ábrázolni emberek millióiban megfogalmazódó érzéseket. Olyan, mintha az ember magáról olvasna, az egész egy nagy AHA! élmény.
Az viszont tagadhatatlan, hogy a mostani kötetben az "én" mellett érződik az alkotó személyisége: Sarah Andersen saját reakciói a vele és világban történtekkel kapcsolatban. A szokásos humoros, könnyedebb témákat körbejáró képkockák mellé magvasabb, komolyabb gondolatokat tartalmazóak is csatlakoznak. A szerző például hosszan fejtegeti a művészet mibenlétét, és buzdítja arra olvasóit, hogy merjenek kiállni az álmaik mellett, érje őket bármiféle atrocitás is.
Érdekes módon, a többitől szerkezetileg is elkülönül ez a rész; a szöveg-kép mérlegén az előbbi felé billen el a súly, ami kiváltképp érzékelteti, mennyire fontos lehet a szerző számára, hogy átadhassa a tapasztalatait... Hogy miért, abba most nem mennék bele, de úgy gondolom, aki kicsit is ismeri Sarah-t, netán ott volt a budapesti bemutatón, az pontosan tudja a válaszokat.

Ugyanakkor az egész Sarah Scribbles jelenség leginkább a humorra és az öniróniára épít, ami alól természetesen a Macskapásztor sem kivétel. Rengeteg új történetecske gondoskodik arról, hogy az eddigieknél is mélyebbre nézzünk a felénk tartott görbetükörben, vagy hogy visszatekintsünk a múltba, amikor még képesek voltunk internet meg mindenféle kütyük nélkül létezni. És természetesen a háziállatok sem hiányozhatnak (bár el tudnék viselni több kutyát; #teamkutyák), mint ahogy a többi közkedvelt téma sem.
A Macskapásztor tehát úgy tökéletes, ahogy van. Az előző rész döcögőssége után ismételten egy érdekes, vicces, izgalmas, szarkasztikus, ugyanakkor tanulságos könyvet tarthattam a kezemben, olyat, amit még sokszor fel fogok lapozni a jövőben.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: "én"
Kedvenc jelenet: volt egy pár
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Sarah's Scribbles-gyűjtemény #3




Nyereményjáték


Ahogy a képregényben a főszereplőnek, úgy a való életben is sok művésznek (írónak, színésznek, festőnek stb.) is van/volt egy-egy doromboló kedvence. A Macsakapásztor turnén most arra keressük a választ, hogy ki látható azon a cicás fotón, amit a bloggereinknél látsz. Egy is segítséget azért adunk a macskás gazdikhoz, a te feladatod csak annyi lesz, hogy Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd, hogy ki látható a képen. A turné végén egy képregényt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. Hajrá! Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A 127 óra sztárja, aki épp úgy volt már hatalmas varázsló, mint hősszerelmes lovag, imádja a cicákat. 




Nézzetek be a többi állomásra is

05/28 Olvasónapló
05/30 Deszy Könyvajánlója
05/31 Angelika blogja
06/01 Szembetűnő
06/04 Zakkant olvas
06/05 Spirit Bliss
06/06 Bibliotheca Fummie
06/07 Sorok Között
06/08 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése