2018. november 11., vasárnap

Tomi Ayademi - Vér és csont gyermekei


A Vér és csont gyermekei bombaként robbant be a YA könyvek piacára. Nem csak gyönyörű borítója, hanem egyedi, afrikai kultúrára építő világa is magával ragadta a fantasyrajongókat. Nem véletlen, hogy több, mint 48.000 értékelés mellett jelenleg is 4,2 fölötti a tetszési indexe Goodreadsen, és a nemrég elindult idei Goodreads Choice Awards egyik esélyese. November 5-től a Blogturné Klub is elindul, hogy megismerje a Vér és csont gyermekeit. Ha ügyesek vagytok, ti is megnyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott három példány egyikét.


Tomi Adeyemi: Vér és csont gyermekei

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632619712
Oldalszám: 464 oldal
Fordító: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
Megölték az anyámat. Elvették a mágiánkat. El akartak temetni bennünket. Ideje felkelnünk.
Zélie Adebola még emlékszik arra az időre, amikor Orisa földje zsongott a mágiától. Égetők gyújtottak tüzet, Árasztók terelték a vizet, és Zélie anyja, aki Arató volt, a lelkeket idézte. Ám minden megváltozott azon az éjszakán, amikor eltűnt a varázslat. Egy gonosz király megölette a mágusokat, megfosztva Zélie-t az anyjától, és a népét a reménytől. Zélie-nek most lett egy esélye, hogy visszahozza a mágiát, és visszavágjon a monarchiának. Egy szökevény királylány segítségével ki kell cseleznie és le kell hagynia a trónörököst, akinek eltökélt szándéka, hogy írmagját is kiirtja a varázslatnak. Orisa félelmetes hely, ahol hómándrucok portyáznak, és bosszúálló szellemek lapulnak a vizekben, ám a legnagyobb veszély talán maga Zélie, akinek nehéz megtanulnia, miként fegyelmezze a hatalmát – és egyre erősebb vonzalmát egy ellenség iránt.

Saját véleményem:
A Vér és csont gyermekei letarolta a világot, rövid időn belül óriási hype alakult ki körülötte, elkeltek a filmes jogai, az olvasók pedig világszerte rajonganak érte. És azt kell mondanom, nem véletlenül. Megérkezett a könyves világ Fekete Párduca!
Úgy vélem, Zélie és Orisa földje épp olyan frissítő, egyszersmind reformáló erejű lesz, mint T'Challa és Wakanda párosa: végre lerántja a leplet egy oly' sokat mellőzött kontinensről, s annak mitológiájáról, mint Afrika, egészen új értékeket közvetítve a nyugati emberek számára.

"- Inkább kitér, mint bánt, inkább bánt, mint megnyomorít, inkább megnyomorít, mint megöl - a bot nem pusztít."

Orisa földjén egykor szent és rendkívüli mágusok éltek, akik fehér hajjal születettek. Mind a tíz klánjukat megajándékozták az istenek mágiával, különféle hatalmakat adva nekik. Egyesek a vizet, mások a tüzet uralták, de gondolatolvasók és jósok is akadtak köztük.
Az emberek kezdetben tisztelték őket, a mágusokból lettek az első királyok és királynők, ám ahogy a hatalmasok kezdtek visszaélni képességeikkel, az istenek megfosztották őket ajándékuktól, az emberek pedig félni kezdtek tőlük, annyira, hogy ki akarták irtani mindegyiküket. És amikor egy napon eltűnt a mágia, Saran király kihasználta a pillanatot.
A Lerohanás éjjelén végeztek a felnőtt mágusokkal, köztük Zélie anyjával is, ami összetörte az egész családot. A lányban vad gyűlölet gyúlt a király és a gárdistái ellen, míg az egykor kiváló harcos hírében álló apja, összeomlott.
Évek elteltével Zélie harcossá képezte ki magát Mama Agba titkos női csoportjában, megtanulta a bot útját, s mindent elkövetett, hogy készen álljon a megtorlásra. Vizsgamérkőzésének napján azonban gárdisták jelennek meg, olyan adókat követelve a választottakat (fehér hajúak) mentorálóktól, illetve családjaiktól, amiket képtelenség megfizetni... Zélie pedig választás elé kerül: vagy a halállal egyenértékű munkatáborba vonul, hogy ledolgozza a családjára kirótt adót, vagy elvisz a - számára veszélyes - lagosi piacra egy különleges és drága halat, melynek árából fedezni tudja a büntetést.
Zélie bátyjával, Tzainnal végül útra kél, ám a piacon találkoznak Saran király szökött lányával, Amarival, akinél egy különleges tekercs lapul, olyan, ami nem csupán feléleszti a választottak mágus képességeit, de képes visszahozni Orisa földjére a mágiát. Amani nyomában viszont ott lohol testvére, Inan, aki épp olyan, mint az apjuk...

"Valamennyien a vér és a csont gyermekei vagyunk. Mind a bosszú és az erény eszközei."

A Vér és csont gyermekei történetvezetése és felépítése lélegzetelállító. Első perctől kezdve ütemes, viszi magával az olvasót, egyszersmind rendkívül filmszerű is - nekem végig olyan érzésem volt, mintha egy filmet néznék. Amellett pedig, hogy Tomi Ayedemi stílusa könnyed, gördülékeny, egyben brutális atmoszférát is teremt. Ritkasa, hogy egy szerző viszonylag egyszerű mondatszerkezettel ilyen szinten meg tudja alapozni a hangulatot, de itt működik. És az, hogy mindez párosul a nyugat-afrikai kultúrával, bombasztikus.
Számomra kifejezetten üdítő élmény volt az európai kultúrvilág után délebbre vándorolni, és egy olyan vad és varázslatos kontinens múltjában-jelenében elmélyedni, mint Afrika. Már csak azért is, mert a fiktív elemek mellett számos valóságon alapuló is előfordult, kezdve a vallástól, a szokásokon át, a nép kihasználtságáig. Burkoltan, mégis mellbevágó realitással jelenik meg az afrikai emberek helyzete, az, hogy milyen brutálisan bántak és mai napig bánnak a színes bőrűekkel, mennyire semmibe veszik és kihasználják őket.
Mindemellett persze kalandokból és klasszikus fantasy fordulatokból sincs hiány, a négy főszereplő rengeteg izgalmat él át, tiszteletüket teszik a különféle lények is, miközben a romantika és a vér sem hiányozhat. Bizony, a szerző nem kíméli a karaktereit, hullanak, akárcsak a Trónok harcában.

Minden túlzás nélkül kijelenthetem, a Vér és csont gyermekei az idei év egyik legjobb regénye! Magában foglalja mindazt, amit egy fantasy kötettől váruk: erős karaktereket, kalandot, izgalmat, titkokat, fordulatokat, vért, mágiát, és egy gondosan felépített világot. Imádtam az orisai meséket, Zélie erejét és racionalitását, azt, hogy az egyes szereplők fejlődtek és meg tudtak lepni ilyen vagy olyan értelemben. Különleges élmény volt Orisa földjén kalandozni és végre valami újat átélni, olyat, amit még nem rágott le sokezer másik ember.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Zélie
Kedvenc jelenet: Mama Agba meséje
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Orisa legendája #1
Megtetszett? Vidd haza!




Térkép






Nyereményjáték


Mostani játékunk megint a térképek körül forog. Bizonyára tudjátok - és majd látjátok is a könyvben -, hogy a Vér és csont gyermekei is megkapta a maga térképét.
Ezt a térképet 12 darabra osztottuk, és az egyes darabokat elrejtettük a turné 7 állomáson, egy-egy szóra linkelve. A feladat egyszerű: a Rafflecopter dobozban találtok 3 kérdést, a térképdarabok alapján ezeket kell megválaszolni.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/05 Deszy könyvajánlója
11/07 Sorok között
11/09 Olvasónapló
11/11 Dreamworld
11/13 Kelly és Lupi olvas
11/15 Always Love a Wild Book
11/17 Nem félünk a könyvektől

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése