2018. november 17., szombat

Sara Holland - Everless



A pénzed az időd. Az időd a pénzed. Everless világában a kettő ugyanaz. A Blogturné Klub 5 állomásos turnéra indul Sempere királysága, hogy együtt próbálja meg felfedni a rejtélyeket Julesszel. Tarts velünk, és ha ügyes vagy, a Maxim Kiadó által felajánlott három kötet egyikét is megnyerheted.


Sara Holland: Everless - A varázslónő és  az alkimista

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632619699
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
Sempera királyságában idővel fizetnek, amelyet kivonnak a vérből, vashoz kötnek és meg is esznek azok, akik tovább akarnak élni. A tehetős arisztokraták, például a dúsgazdag Gerling-család, halálra adóztatják a szegényeket, hogy évszázadokkal megtoldhassák saját életüket. Senki sem gyűlöli jobban a Gerlingeket, mint Jules Ember, aki tíz éve az apjával együtt a szolgálatukban állt, amíg egy végzetes baleset arra nem kényszerítette őket, hogy éjnek évadján meneküljenek el a fényes kastélyból. Amikor Jules rájön, hogy az apja haldoklik, tudja, hogy vissza kell térnie Everlessbe, időt kell szereznie az apjának, mielőtt örökre elveszítené. Ám a visszatérés Everlessbe több veszéllyel – és kísértéssel jár – mint Jules várta. Hamarosan beletéved a sötét titkok mocsarába, és nem tud választani két testvér között, akikről azt hitte, hogy sohasem fogja viszontlátni őket. Döntéseivel megváltoztathatja a sorsot – sőt, magának az időnek a sorsát.

Saját véleményem:
Sempera népéhez hasonlóan én is idővel - olvasási idővel - fizettem azért, mert elcsábultam a regény gyönyörű borítója láttán. Nem bántam meg. Meglehet, az Everless nem tökéletes, az alapötlete viszont zseniális! Egy királyság, ahol a pénz az idő, az idő a pénz... önmagában is lenyűgöző ötlet, főleg akkor, ha hozzám hasonlóan kimaradt az életetekből Justin Timberlake azonos tematikájú filmje.

"Az erdőtől majdnem mindenki fél, mert elhiszik a régi meséket a tündérekről, akik megfagyasztják a vérünkben az időt, vagy a boszorkányokról, akik egyetlen elsuttogott szóval éveket onthatnak ki a hóra."

Sempera királyságában az idő a legdrágább kincs, s egyben a fizetőeszköz is. Az emberek ereiből, vérük megcsapolásával kivonják az időt, és vérvas érméket kovácsolnak belőlük, amikkel aztán megfizethetik az adót vagy élelmet vásárolhatnak. A dúsgazdag családok pedig - földhasználat és védelem jogcímén - havonta megtöltik ládáikat a szegényektől elkobzott vérvassal, amit aztán teájukban feloldva elfogyasztanak, s életidőt nyernek - annyit, amennyit az adott érme ért: néhány hónapot, egy évet. Ebből kifolyólag nem ritka, hogy a történetben is főszerepet játszó Gerling-családhoz hasonló nemesek kora a többszáz évet is meghaladja, míg a nyomorgó nép szenved, s idejekorán meghal.
Jules apjának is fogytán az ideje, úgyhogy bármennyire is ódzkodik a gondolattól, a lánynak döntenie kell: saját idejével fizet, most hogy betöltötte a tizenhetedik életévét, vagy visszamegy Everlessbe, a Gerling-család otthonába - oda, ahonnan tíz esztendővel korábban elmenekültek azért, mert szemtanúja volt egy családi testvérgyilkos merényletnek -, ahol cselédlányokat toboroznak gyerekkori szerelme, Roan esküvőjére. Noha utóbbival a lebukást, s egyben az életét kockáztatja, a fizetség nagysága miatt amellett dönt, bízva abban, hogy a brutálisnak vélt Liam nem ismeri őt fel...

"Megragadhatom az időt, de akárhogy összpontosítok, nem kényszeríthetem, hogy visszafelé folyjon."

Maga a történet nekem ugyan egy kicsit összeollózottnak tűnt (bár az is igaz, hogy nehéz újat mutatni ezen keretek között), az idő témájának ilyen szintű beemelése viszont határozottan tompított rajta, s egyben annyira érdekfeszítővé tette, hogy mindenféle hibát semmissé varázsolt. Nem gondolkoztam biológiai, fizikális, megfoghatatlan dolgokon, csak hagytam, hogy a szerző szavai magukkal ragadjanak, s élveztem az így megelevenedő, borongós hangulatú, kissé balsejtelmes mesét. 
Mióta világ a világ, próbáljuk megérteni, megfogni és megmásítani az időt, az életünk meghosszabbításáról nem is beszélve. De vajon jó-e belenyúlni a természet rendjébe, megváltoztatni azt, s irreális módon kitolni a határainkat? Meddig marad ember az ember? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is megjelennek az Everlessben, amellett, hogy a klasszikus fantasy és akció elemekről sem szabad megfeledkezni.
Jules az apja miatt tér vissza a Gerling-család otthonába, ami ellentmondásos érzéseket vált ki belőle. Egyrészt erősen dominál benne a nosztalgia, a sok régi, kedves emlék, melyek közül a legerősebb a Roanhoz fűződő viszonya, másrészt retteg. Retteg attól, hogy a fiú bátyja észreveszi őt, mint egyetlen szemtanút, aki látta, miként akart végezni egykoron öccsével, s annyi év után végre elhallgattatja. E kettős végig nagyon meghatározó, annyira, hogy Jules Liam iránti gyűlölete sok esetben túlzó, akárcsak a szinte oldalanként előtörő flashback pillanatok. Ám mindemellett még ott van Roan menyasszonya, Ina, a királynő, és a meg-megdermedő pillanatok, amikor is Jules körül megfagy az idő. Mindezek jóval hangsúlyosabbak is, mint a fivérek (aki egyébként szintén tartogatnak meglepetéseket).

Az Everlesst elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az önálló mitológiával rendelkező, udvari intrikákkal átszőtt, rejtélyes történeteket, melyekben a hősnő talpraesett, de nem tökéletes. Fura módon egyébként - a gyönyörű borítója mellett - azért is adtam neki esélyt, mert a fülszöveg alapján reménykedtem benne, hogy Az Ékkő nyomán keletkezett űrt kitölti majd, és valami ahhoz hasonló élményben, körítésben részesít; legnagyobb meglepetésemre, ezt többé-kevésbé meg is kaptam. Szóval részemről, hibák ide vagy oda, abszolút pozitív élményként könyvelődött el Jules története; kíváncsian várom a folytatást.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jules, Liam
Kedvenc jelenet: az idő, mint központi téma
Negatívum: sok, apró flashback pillanat
Borító: 5/5
Sorozat: Everless trilógia #1
Megtetszett?
Vidd haza!




Nyereményjáték


Az Everless világában minden az időről szól - ahogy most a játékunkban is. A borító és a regény világa inspirálta ugyanis mostani játékunkat.
Keresd a homokórákat! A feladat egyszerű: számoljátok meg az állomásokon található homokórákat - majd a végén adjátok is össze, mennyit találtatok.Előfordulhat, hogy egy állomáson több, de az is, hogy egyetlen homokórát sem rejtettünk el.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/08 Deszy könyvajánlója
11/10 Nem félünk a könyvektől
11/12 Sorok között blog
11/14 Kelly & Lupi olvas
11/16 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése