2019. május 13., hétfő

Alastair Fothergill & Keith Scholey - A mi bolygónk



A Netflix azonos című természetfilm-sorozatához hasonlóan A mi bolygónk című kiadvány nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megmutassa, mennyire csodálatos és egyben törékeny földünk élővilága, amelyen egyre láthatóbb jelei vannak a felelőtlen emberi beavatkozásoknak. A könyv amellett, hogy feltárja olvasói előtt az összefüggéseket és a pusztítás mértékét, egyben megoldásokat is javasol ahhoz, hogy bolygónk élővilága meggyógyulhasson – mielőtt még túl késő lesz. Tartsatok a Blogturné Klub hat bloggerével ezen a bolygót átszelő utazáson és nyerjétek meg A mi bolygónk egy példányát! 


Alastair Fothergill & Keith Scholey: A mi bolygónk

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789634334668
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Molnár Csaba

Fülszöveg:
A ​mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.
Legyen szó a sarkvidék elszigetelt vadonjáról, az óceán rejtélyes mélységéről, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákról vagy a változatos dél-amerikai őserdőkről, az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a ténnyel: bolygónk fennmaradása a mi kezünkben van. A természet még nem bukott el: a folyamatok helyreállíthatók, a vadvilág új életre kelthető. Ehhez azonban azonnali cselekvésre van szükség. Ez a páratlan album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is.
A mi bolygónk, a Netflix első, a Silverback Films és a WWF együttműködésének eredményeként megvalósuló, Sir David Attenborough nevével fémjelzett Our Planet című természetfilm-sorozatára épül.

Saját véleményem:
A mi bolygónk c. kötet az idei év legjobban várt megjelenése volt számomra, minthogy az élővilág születésemtől kezdve kiemelkedő szerepet tölt be az életemben. Hálás vagyok a szüleimnek és nagyszüleimnek azért, hogy természet- és állat közeli közegben nőhettem fel, s hogy mindenféle kütyü nyomogatása helyett valós, filmes és könyves formában ismerkedhettem a bolygónkkal. Részben ennek köszönhető, hogy manapság értetlenül, egyszersmind elborzadva állok az új generáció felelőtlen, nemtörődöm és elutasító viselkedése előtt. A mai gyerekek és felnőttek többsége ahelyett, hogy rácsodálkozna az élővilágra, fél és tönkreteszi azt (tisztelet a kivételnek). Nap, mint nap látom ennek bizonyítékait, akárcsak a szemetelést, pazarlást vagy az emberi pusztítást. Nagy kényelmünkben-fejlettségünkben nem törődünk a minket körülölelő világgal, eszement módon kizsigereljük - hisz úgy véljük, minket nem érinthetnek a következmények, mi istenek vagyunk. Pedig de. Elég visszatekintenünk az elmúlt néhány évre, hogy meglássuk, milyen árat fizettünk tetteinkért.

"Nem a természet a törékeny, hanem mi magunk."

Alastair Fothergill és Keith Scholey A mi bolygónkkal egyszerre kívánja felhívni a figyelmünket az általunk okozott - de még visszafordítható - károkra, s igyekszik bemutatni azon természeti értékeket, erőforrásokat és állatfajokat, melyek órái meg vannak számlálva.
A kötetet stílusosan a természetfilmek atyja, Sir David Attenborough idézete és szívhez szóló előszava nyitja meg, melyet egy rövid, de lényegre törő hasonlat folytat. Ezt követően nyolc fejezetre osztva ismerhetjük meg a jég birodalmát, az édesvizeket, füves pusztákat, sivatagokat, erdőket, esőerdőket, sekély tengereket, valamint a nyílt tengereket - az élővilágukat, az őket fenyegető tényezőket és azt, mit tehetünk megmentésükért.

"A világ már soha nem lesz a régi. Ami régen érintetlen volt, mára beszennyeződött. A természet azonban még nem bukott el."

A mi bolygónknak minden ember kezében ott lenne a helye. Amellett, hogy rendkívül informatív, milliónyi, soha korábban nem hallott érdekességet tár fel, egyben kellően sokkoló és szomorú is. Olyan könyv ez, melyben az ember játssza az antihőst, azt, aki negyven év alatt akkora erejű pusztítást mért a világra, mint az aszteroida, mely a dinoszauruszok vesztét okozta.
Olvasás közben egyszerre ámultan a természet sokszínűségén, csodáltam az erejét, és sírtam mindazért, amit vele tettünk. A szerzőpáros gyönyörűen fogalmaz, úgy, mintha maga a Föld szólna egy anya szeretetteljes, mégis kissé bánatos hangján rosszalkodó gyermekéhez. Emberközeli. Könnyű a hatása alá kerülni, ami célját tekintve fontos, hisz ez a kötet maga is egyfajta vészcsengő, melynek hangját minél többünknek kéne meghallania.

"Engem a természet izgalomba hoz, szépsége mindig elbűvöl, folyamatosan intellektuális élményt nyújt. A természet olyan dolgok forrása, amelyekért érdemes élni."

Szerencsére nem csupán tartalmában, de fizikai valójában is bámulatos kötetről beszélhetünk. Noha nem olcsó a maga közel kilencezer forintjával, mégis minden forintját megéri. Gyönyörű, nagy, masszív könyv, tele strapabíró, minőségi papírra nyomtatott, káprázatos fotóval. 320 oldalon át számtalan dupla- és egyoldalas, valamint kisebb-nagyobb képpel találkozhatunk, melyek egészen új szemszögből mutatják be a már jól- és kevésbé ismert fajokat, élővilágokat. Nem csak az új perspektívák, hanem azok a modern eszközök is, melyeket megörökítésükhöz használtak, lehetővé teszik, hogy soha nem látott közelségből és minőségben szembesüljünk a természet igazi arcával. Ráadásul magyar fotósok munkái is visszaköszönnek benne. Szóval, ha rám hallgattok, a polcotokon a helye.  Ha csak egyetlen könyvet vehettek idén, akkor az legyen A mi bolygónk. Lélegzetelállító!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: az egész könyv gyönyörű
Kedvenc jelenet: vannak kedvenc képeim, de túl sok ahhoz, hogy felsoroljam
Negatívum: néhány kétoldalas kép szemcsés
Borító: 5/5
Sorozat: -




Előzetes








Nyereményjáték


Bolygónk élővilágának fenntartását biztosítja a fajok sokfélesége és ezen fajok egymással való kapcsolata. A játékban ezúttal olyan élőlények képeit és jellemzéseit találjátok az állomásokon, amik nélkül igen hamar felborulna az élőhelyük ökoszisztémája. A feladat – miután beazonosítottátok a képen szereplő egyedet – , hogy megírjátok nekünk, milyen, ember által előidézett ártalmak érik napjainkban ezeket az élőlényeket?
Példa: ha mondjuk a szélesszájú orrszarvú szerepel a képen, akkor a Rafflecopterbe azt kell beírni, hogy orvvadászat.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

05/07 A Szofisztikált Macska
05/09 Könyv és más
05/11 KönyvParfé
05/13 Dreamworld
05/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
05/17 Nem félünk a könyvektől

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése