2019. május 2., csütörtök

Adam Bray - Marvel Studios: Szereplők nagykönyve



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios - Szereplők nagykönyve, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, nagy hatalmú gonoszát és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével.
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!


Adam Bray: Marvel Studios - Szereplők nagykönyve

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634374022
Oldalszám: 176 oldal
Fordító: Sárpataki Ádám

Fülszöveg:
Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok, szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig!
Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.

Saját véleményem:
A Marvel filmek viszonylag újkeletű szerelemnek számítanak esetemben (Thort leszámítva), nagyjából másfél-két éve fedeztem fel, hogy a mennydörgés istene mellett azért akad még néhány hős, akit lehet szeretni. Mindennek ellenére meglehetősen bátortalanul nyúltam a filmekhez, ami jócskán megborította a kronológiát, és be kell vallanom, még mindig vannak olyan alkotások, amikre nem tudtam rávenni magam (jöhetnek a kövek, pl.: Doctor Strange, A Hangya). Shame. A többieket viszont kivétel nélkül imádom.

Amikor megláttam, hogy érkezik egy, csak és kizárólag a filmekre koncentráló enciklopédia az összes hőssel, segítővel és főgonosszal, majd' kiugrottam a bőrömből! Végre egy gyűjtemény, ami a kedvenceimhez kapcsolódik, kézzel fogható és bármikor előkaphatom, ha nézegetni szeretném őket - gondoltam. Másodsorban pedig ott figyelt az az aprócska tény is, hogy a vizuális gyönyör mellett mindenféle információt is magamba szippanthatok az ismert és még ismeretlen karakterekkel kapcsolatban.
Ám mielőtt jobban elmélyednénk a tartalomban, muszáj kitérnem a kötet fizikai adottságaira, melynek az az egy nagyon-nagy hibája, hogy sehol egy duplaoldalas, fürdőző Thor fotó, pedig a szőke isten testi adottságai nagyon is lényegesek az ereje szempontjából... Na, de viccet félretéve, a gyűjtemény úgy gyönyörű, ahogy van! Masszív, kemény borítást kapott, míg belül kellően strapabíró, fényes papírra nyomtatott, éles és színpompás fotók köszönnek vissza. Őszintén szólva nehéz a képeken kívül bármi másra koncentrálni, annyira igényes és pulzáló az egész, menthetetlenül vonzza a tekintetet.

Tartalmát tekintve, filmcsoportokra bontva ismerkedhetünk meg a szereplőkkel (Vasember, Thor, Amerika kapitány, A bosszúállók, A galaxis őrzői, A Hangya, Doctor Strange, Fekete Párduc, Marvel kapitány), aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
Jó, mert az, aki még nem ismeri a Marvel filmek világát, könnyebben átláthatja, ki hova sorolható, rossz, mert nem minden karakter jelenik meg minden szükséges kategóriában. Például olyan alapvető dolog nem derül ki, hogy a Bosszúállók csapatához tartozik Vasember, a kapitány, vagy éppen Thor is. Megint mások viszont több helyen is szerepelnek, más-más alteregóval, ami annyiból zavaró, hogy nincs rá semmiféle utalás, hogy egy és ugyanazon figuráról van szó. Szóval igen, egy kezdő számára némileg kaotikus lehet a helyzet, ám egy rajongó esetében már más a helyzet.

"Üdvözlünk a világban, amelyet űrlények szállnak meg, és királyok óvnak; ahol varázslók ténykednek, és Bosszúállók szövetkeznek. Vajon kik akarják elpusztítani ezt a csodás univerzumot - és kik azok a bátor hősök, akik egyesült erővel védelmezik?"

Minden karakter önálló, nagy fényképes oldallal rendelkezik, s ezen az egy oldalon belül olvashatunk róla egy rövidke, két-három mondatos felvezetőt, amit néhány érdekesség és adatlap egészít ki. Az adatlap összefoglalja, milyen kapcsolatokkal rendelkezik az illető, mik az erősségei, valamint, hogy mely film(ek)ben szerepel, míg az érdekességek között a ruhájára, kiegészítőjére, vagy egyéb tetteire-tulajdonságaira vonatkozó információkat találhatunk két kis fotóval kiegészülve.
Összességében nekem bejött ez a forma; persze elviseltem volna több infót, vagy simán meglettem volna az olyan banális szösszenetek nélkül, mint a turis ruha, ápolt körmök, de a lényeg minden esetben átjött: röviden, tömören. Akár ismertem az adott figurát, akár nem, megkaptam azt az alaptudást, ami az ő ismeretéhez kellett.
Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az évtizedes múlttal rendelkező rajongók számára a Marvel Studios - Szereplők nagykönyve valószínűleg nem fog tudni újat mutatni, esetükben érdemes inkább gyönyörű összefoglalóként gondolni rá, míg az univerzummal még csak most ismerkedők pontosan annyi tudás birtokába kerülhetnek általa, ami nem lő le minden poént, mégis ad egy stabil alapot. Nálam ez főként a háttérszereplőknél, illetve a még nem látott filmek szereplőinél jött jól, kitömködte a lyukakat.

Mindent egybevetve, hibák és hiányosságok ide vagy oda, én imádom ezt a könyvet. Csodálatos; örülök, hogy a polcomon csücsül, ahonnan bármikor lekaphatom, ha meg akarok tudni valamit, vagy egyszerűen csak legeltetném rajta a szemem. Szerintem minden rajongónak kötelező vétel.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: nem sorolom fel mindet
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: túl sok a random mellékszereplő, míg mások hiányoznak
Borító: 5/5
Sorozat: -




 Betekintő






Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondhatta, majd az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Csak meg kellett pörgetni és már el is mentem.”




Nézzetek be a többi állomásra is

04/29 Nem félünk a könyvektől
05/01 Kelly és Lupi olvas
05/02 Dreamworld
05/03 Olvasónapló
05/05 Deszy könyvajánlója
05/07 Sorok között
05/09 Hagyjatok! Olvasok!
05/11 Könyv és más
05/13 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése