2019. április 30., kedd

Melinda Taub: Still Star-Crossed



Mindenki ismeri Rómeó és Júlia történetét, ám ezúttal egy olyan könyvet hozott el nekünk a Könyvmolyképző Kiadó, amely a szerelmések tragédiáját követő időszakban játszódik. Melinda Taub regényében Benvulio és Rozalin történtét ismerhetitek meg, akik együtt próbálják meg elérni, hogy a családjaik ne kényszerítsék őket bele egy előre elredezett házasságba. Tartsatok velünk április 22. és május 1. között, és ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott 3 db nyereménypéldány egyikét!


Melinda Taub: Still Star-Crossed - Elátkozott szerelmesek

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634573524
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett

Fülszöveg:
Bár ​Rómeó és Júlia halálával „borús béke” köszönt Veronára, a Montague-k és Capuletek közötti ősi viszály ismét kiújul – alig telik el két hét, és a két ház tagjai ismét a nyílt utcán csapnak össze.
Escalus herceg az újabb „patvarkodó viszály” láttán úgy dönt, hogy a két tehetős család kibékítése csakis egy Capulet és egy Montague házassága révén lehetséges. A Montague-házból az elhunyt barátját gyászoló agglegényre, Benvolióra esik a választása, a kiszemelt ara pedig a Capulet-ház Rozalinja, Rómeó egykori szerelme. A fiatalok megboldogult unokatestvéreikkel ellentétben nem táplálnak gyengéd érzelmeket egymás iránt, ám a közös cél – hogy oltár elé járulás nélkül véget vessenek a városban dúló viszálynak – egyesíti őket. Csakhogy Rómeóhoz és Júliához hasonlóan Rozalin, Benvolio és a herceg számára is hamar világossá válik, hogy a békéhez vezető út nehézségekkel van kikövezve, és hogy Veronában a legváratlanabb helyeken sarjadhat szerelem.
Titkos találkák, romantika, a család becsületéért vívott párbajok – e sodró lendületű történet méltó tisztelgés Shakespeare előtt.

Saját véleményem:
Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallott volna Rómeó és Júlia történetéről, akár Shakespeare, akár a film-, könyv- vagy musicalfeldolgozásoknak hála. Hosszú-hosszú éveken át az én életemben is kiemelkedő szerepet töltött be, s mindig is a szívemen viseltem Mercutio és Benvolio sorsát. Részben ezért, részben pedig azért, mert érdekesnek találtam a "mi van utána?" kérdést, felettébb megörültem Melinda Taub regényének.

"Nyilvánvaló, hogy külön nem tudtok létezni, ezért eggyé kell válnotok."

A Still Star-Crossed egy alternatív spin-off, mely önmagában is megállja a helyét, függetlenül az eredeti történettől. Rómeó és Júlia szála Shakespeare drámájában teljes mértékben véget ért, azt a szerző nem bolygatja, inkább a veronai nemesek - azon belül is a két család - puskaporos viszonyára fókuszál, arra, milyen hatással van az a rengeteg vérontás, viszálykodás az életben maradottakra. Mindeközben pedig, Escalus hercegen keresztül igyekszik végső megoldást találni, olyat, ami egyszer s mindenkorra véget vethet a háborúnak.
A sors furcsa fintorának köszönhetően erre egy mód mutatkozik, mégpedig az, amit a halott szerelmesek is véghez kívántak vinni - a Montague és Capulet ház egyesítése; ezúttal azonban két teljesen más természetű résztvevővel.

A nyugodt, megfontolt Benvolio főszereplővé való avanzsálása az egyik legnagyszerűbb ötlet volt Melinda Taub részéről, hisz ki más ismerhetné nála jobban elhunyt barátait, családtagjait, s ki lehetne az, akinek gyásza intenzívebb mindenki másénál? Benvolio a híd múlt és jelen között, ő az, aki testközelből átélte a vérontást. Épp ezért sokkolja annyira, amikor a herceg ellentmondást nem tűrően parancsba adja, hogy vegye el legjobb barátja, egyben unokatestvére egykori szerelmét, a szépséges Rozalint. A lányt, akiről úgy gondolja, elutasításával megölte Rómeót. Arról nem is beszélve, hogy Rozalin (vagy ahogy mi ismerjük: Róza) megint csak egy ismert, s egyben kulcsfontosságú szereplője az eredeti sztorinak.
Benvolio és Rozalin tehát a két áldozati bárány, akiket akaratuk ellenére belekényszerítenek egy olyan helyzetbe, mint elhunyt szeretteiket, s akiktől azt kérik, ismételjék meg unokatestvéreik történetét, hátha így egyesíthetik a két házat.
Ez egy olyan alap, ami több ponton is hat az olvasóra, az ismert szereplőknek hála pontosan érezhető, kiben mi munkál, mi rejlik a szívében, szavai és tettei mögött, miközben az újdonság varázsát is magában hordozza. Végtére is Benvolio nem Rómeó, az erényes, higgadt Rozalin pedig nem Júlia. És ez így van jól.
Kettejük kapcsolata tehát merőben más, bizonyos sértéseknek hála ki nem állhatják egymást, sőt Rozalin másik férfit szeret - azt, aki aljas trükkökkel igyekszik belekényszeríteni egy olyan házasságba, amit nem akar. Az élet, az új lángra kapó viszály és bizonyos titkok azonban úgy hozzák, hogy ők ketten belecsöppennek egy rendkívül hasonló helyzetbe, mint kuzinjaik.
Melinda Taub ügyesen szőtte bele regényébe az eredeti történet sorsdöntő pillanatait, ezzel is lehetőséget adva, hogy megnézzük, "mi lett volna, ha" a halott fiatalok másként cselekszenek, mindehhez pedig társított egy olyan rejtélyt - vagy nevezhetjük háttérben munkálkodó gonosznak is -, ami újjá, s nem kevéssé izgalmassá varázsolja az egészet.

Imádtam a karaktereket (főleg Benvoliót), a lassan építkező szerelmi szála(ka)t, mely sokkal érettebb, kiforrottabb lett, s melynek elegendő játékidő jutott ahhoz, hogy ne legyen hiteltelen, szeleburdi. Ilyen szempontból egy rendkívül okosan felépített szerelemről beszélhetünk, ami épp oly' intenzív, mint Júliáéké, mégis hitelesebb - realistább.
És hát persze bonyodalomból, akcióból, kalandból és viszálykodásból sincs hiány - bár ez főképp a regény második felére jellemző. Talán ez az egyetlen, amit sajnálok. A szerző stílusa, mesélése kissé szárazabb, mint amit én egy regénytől elvárok, ugyanis bevallottan megpróbált idomulni Shakespeare-hez, így a történet elejét könnyű kissé unalmasnak találni - de érdemes kitartani, megéri!

Mindent egybevetve nagyon szerettem a Veronai szerelmeseket, teljes mértékben megkaptam tőle, amit vártam: Rómeó és Júlia történetét folytatva és újragondolva, régi ismerősöket, és egy új, izgalmas történetet a veronai puskaporos hangulatba ágyazva.
Bátran ajánlom a Rómeó és Júlia rajongóknak, azoknak, akik hozzám hasonlóan kíváncsiak arra, mi van a kriptás jelenet után. Ne féljetek, Melinda Taub egy percig sem igyekszik a szó negatív értelmében folytatni az eredeti drámát, nem fog belerondítani annak az élményébe.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Benvolio
Kedvenc jelenet: megmentős csók
Negatívum: száraz stílus
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a Rómeó és Júlia adaptációkkal ismerkedhettek meg. A ti feladatotok az lesz, hogy az oldalon található színész/színésznő fotója alapján megmondjátok, melyik karaktert alakították az adott feldolgozásban. Írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába a színész, valamint a karakter nevét, így lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt! Jó játékot! 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

04/22 CBooks
04/24 Deszy könyajánlója
04/26 Sorok között - Magyar borítótervek
04/30 Dreamworld
05/01 Hagyjatok! Olvasok! - Borítók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése