2019. szeptember 21., szombat

5 perces Pókember történetek



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces Pókember történetek c. gyűjtemény, melyben mindenki kedvenc hálószövője tizenkét fergeteges kalandra csábítja az olvasót. 
A Blogturné Klub három bloggere bemutatja Peter Parker és barátai izgalmakkal és veszélyekkel teli életét, s szuperhős ruhát ragadva a New York városát fenyegető gonosztevők nyomába ered, hogy szembeszálljon Thanosszal, Rinóval, Mysterióval, Lokival és a többiekkel.


Marvel: 5 perces Pókember történetek

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634374008
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Horváth Vivien

Fülszöveg:
Lendülj akcióba!
Csatlakozz a csodálatos Pókemberhez, aki New York városát védelmezi az alattomos gonosztevőktől! Bár mindenki kedvenc hálószövője egyedül is helytáll, most többek között Vasember, Fekete Párduc, Hangya, Doktor Strange és Fekete Özvegy is feltűnik az oldalán. Hagyd, hogy behálózzanak ezek a pörgős, olvasmányos történetek - akár öt perc alatt!

Saját véleményem:
Vallomással tartozom: sosem voltam Pókember rajongó. Az, hogy most mégis esélyt adtam ennek a kötetnek, nagyban köszönhető Vasembernek, pontosabban egy újranézős maratonnak, ami rádöbbentett, ha az általam oly' nagyon szeretett Tony Stark látott valamit ebben a fiúban, akkor talán jómagam is tehetnék vele egy próbát.

"A legnagyobb győzelmek közül sok köszönhető annak, hogy a hősök összefogtak"

A kötet első látásra szerelembe ejtett. Gyönyörű, nagyalakú, masszív darab tele jópofa illusztrációkkal, melyek a filmes és képregényes ábrázolások határán egyensúlyozva, itt-ott kicsit elbillennek az MCU irányába. Ez utóbbi talán nem is akkora baj, hisz a célközönség, vagyis maguk a gyerekek, nem valószínű, hogy annyira otthonosan mozognának a képregények világában, pláne nem a háromévesek (ugyanis hivatalosan ennyi idős kortól ajánlott a könyv).
A külsőségeken túllendülve, belül tizenkét történet rejlik, melyek által az olvasó megtudhatja, Peter Parkerből miként lett Pókember, milyen ellenségekkel küzd meg nap nap után, kik a barátai, hogyan segít más hősöknek, vagy éppen azt, ő maga miként igyekszik beolvadni a Bosszúállók csapatába.
A maga nemében mindegyik mese rendkívül szórakoztató és izgalmas (egyik-másik pedig különösen szívszorító a Végjáték fényében), de ami ennél is fontosabb: informatív. Számomra nagyon sokat segített abban, hogy a nyilvánvalón túl megismerjem Peter Parkert és az ő kis világát. Tök jó, hogy már tudom, ki a másik Pókember, milyen gonoszokkal küzd az eredeti, hogyan éli az életét, mik a gondolatai, félelmei. A kötetnek hála pedig sokkal közelebb is került hozzám, immár boldogan szánom rá magam, hogy megnézzem a vele készült filmeket.

"- Nem szégyen, ha az embernek szüksége van segítségre - mosolygott Vasember."

Felmerül a kérdés, tulajdonképpen kinek is íródott ez a gyűjtemény. Gyerekeknek vagy felnőtteknek? MCU rajongóknak, esetleg képregény fanoknak? Egy kicsit mindenkinek. Ahogy az illusztrációk is a két réteg között egyensúlyoznak, úgy a történetek is. Számos olyan barát és ellenség tűnik fel a lapokon, akik a képregények világából származnak, míg a nosztalgia-faktort egyértelműen a filmes kedvencek, érzelmi kötelékek és poénok szolgáltatják. Bevallom, az én szívemet is ez utóbbiak dobogtatták meg leginkább, egyszerűen imádtam az egybegyúrt Pók-Hulkot, az Ultron utáni hamburgerezést, Peter és a Hangya csatáját Lokival, az időutazást Fury rokonához, vagy a Bosszúállók pikniket, ahol totálisan kimaxolták a Pókember-Vasember kapcsolatot. És ez közel sem minden.
Nyelvezetét tekintve könnyű lenne azt mondani, hogy eme gyűjtemény csak és kizárólag gyerekeknek készült, de annak ellenére, hogy kissé (na jó, nagyon) egyszerű a szövege és cselekménye, felnőttként is élvezhető. Én vagyok erre az élő példa, én, aki faltam a sorokat, és az utolsó oldalig le sem bírtam tenni.
Az 5 perces Pókember történetek tökéletes választás minden Marvel rajongó számára néhány percnyi kikapcsolódáshoz. Vicces, izgalmas, nosztalgikus, de mindenek felett szórakoztató. És hát az utolsó oldal egészen biztosan könnyeket csal a felnőtt MCU rajongók szemébe...


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:Vasember, Amerika Kapitány, Hulk, Pókember
Kedvenc jelenet: Pók-Hulk, a hamburgerezés és az utolsó oldal
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Marvel - 5 perces történetek, önálló kötet




Nyereményjáték


Pókember filmes pályafutása során több színésznek is megadatott, hogy a közkedvelt hálószövő bőrébe bújhasson - mostani játékunk során övéké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy-egy filmes idézet, mely alapján ki kell találnotok, melyik Pókember ruhás színész szájából hangzott el. Ha a filmet megtaláljátok, onnantól a színész nevével is könnyen boldogultok.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Bármit tartogat is számomra az élet, ezeket a szavakat sosem felejtem el: a nagy erő mindig nagyobb felelősséggel jár. Ez egyben a boldogságom és a bánatom. Hogy ki vagyok? A Pókember.”




Nézzetek be a többi állomásra is

09/21 Dreamworld
09/23 Könyv és más
09/25 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése