2020. január 9., csütörtök

Brandon Mull - Vadnak született


Brandon Mull: Vadnak született

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633990971
Oldalszám: 238 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Te vadnak születtél?
Négy gyermek, akiket hatalmas távolság választ el, mind átesnek ugyanazon szertartáson, melyet zöld köpenyes idegenek felügyelnek. Négy fényvillanásból négy vadállat jelenik meg, és a gyerekek, valamint a világ sorsa egy csapásra megváltozik.
Lépjetek be Erdász világába, ahol tizenegy évesen minden gyerek megtudja, hogy azon kevesek közé tartozik-e, akinek szellemállata van. Ez az ember és állat közti ritka kapcsolat mindkét felet különös erővel ruházza fel.
Közben távoli, elfeledett földeken sötét erő támad, és megkezdte a világ feldúlását. Erdász sorsa a négy ifjú vállán nyugszik, de vajon sikerrel járnak-e?

Saját véleményem:
Nagyjából a hazai megjelenéssel egyidőben figyeltem fel a Szellemállatokra, egyszerűen megbabonázott az első kötet csodaszép borítója, és maga a téma is izgalmasnak tűnt. De őszinte leszek, nem hittem volna, hogy a sorozat életképes lesz itthon, így hát én magam is mellőztem. Egészen mostanáig!

A történet egy - a miénken alapuló - több kontinensből álló, fiktív fantasy világban játszódik, ahol minden tizenegyedik életévét betöltött gyermeknek át kell esnie a felnőtté válás ceremóniáján, mely során kiderül, meg tud-e idézni bármilyen szellemállatot. Ezek a különleges lények aktív állapotukban különféle erővel látják el gazdájukat, passzív formájukban pedig tetoválásként pihennek valamely testrészén. Ám akad köztük néhány kivételesen nagy tiszteletnek örvendő Nemes Vad is, például az Elesettek négyese.
A legenda szerint egykor egy Pusztító nevű ellenség megpróbálta uralma alá vonni a világot, de a nagy négyes segítségével és önfeláldozásával végül legyőzték őt a zöld köpenyesek. Ezt követően viszonylagos béke köszöntött be Erdászban... egészen mostanáig, amikor is újabb támadások tizedelik az országokat, miközben váratlanul ismét felbukkannak az Elesettek. Ezzel mintegy párhuzamosan pedig elindul a verseny, ki tudja maga mellé állítani a vadak gazdáit, s melyik fél szerzi meg a legtöbb amulettet.

A négy egymástól igen eltérő társadalmi osztályból és világból származó kamasz - akiket nem csupán mentalitásuk, de kultúrájuk is elválaszt - kénytelen együttműködni, ha meg akarják menteni a világot... pontosabban három, mivel egyikük rossz oldalra kerül. Ám az út, míg a ceremóniától eljutnak az első amulettig, kalandokkal, veszélyekkel és kihívásokkal teli.
Bevallom, nem számítottam rá, hogy ennyire szeretni fogom, de teljesen magába szippantott a történet, jóformán le se tudtam tenni. Imádtam a világot, a legendákat, az állatokat, és a kincskeresős hangulatot, na meg különbözőséget, amit a srácok hoztak.
Mind a négy főszereplő izgalmas háttértörténettel rendelkezik, olyannal, mely nagyban meghatározza jellemét, és azt, ahogyan a kialakult helyzetet kezeli - beleértve szellemállatát vagy a toborzó csapatát. Van köztük szegény sorból származó juhászfiú, maximalista ázsiai harcoslány, árva, aki megjárta a börtönt, és afrikai vadászlány, akit a családja mindig is lenézett. Ők négyen alkotják tehát a csapatot, és igyekeznek köteléket kialakítani állataikkal, valamint feldolgozni azt, mire hivatottak. Van, amelyiküknek könnyebben megy, és olyan is, akinek nehéz elfogadnia szellemállatát, vagy a kötöttségeket.

A Vadnak született noha inkább amolyan bevezető, mely nagyobb részt a főszereplők és szellemállataik megismerésére fókuszál, nem mentes a kalandoktól; ízelítőt ad abból, mire számíthatunk a folytatások során. És azt kell mondanom, ha ilyen a felütés, rengeteg izgalomban lesz még részünk.
A Szellemállatok egy rendkívül komplex, izgalmakkal, bonyodalmakkal és rejtélyekkel teli, pergő történet, melynek fontos részét képezik a legendák és a kincskeresés. Tiszta szívből ajánlom kisebbeknek és nagyobbaknak, én huszonnyolc éves fejjel is ittam minden sorát, és alig várom, hogy a kezemben tarthassam a folytatást!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Rollan, Briggan, Uraza
Kedvenc jelenet: a csata
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Szellemállatok #1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése