2020. január 5., vasárnap

On Sai - Álruhában



A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk On Sai legújabb történetét, a Vágymágusok első részét, mely az Álruhában címet viseli. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Szépvölgyi Rianna grófkisasszony izgalmakkal teli kalandját, melyben férfiként kell helytállnia, miután egy katonai toborzás során összecserélik ikertestvérével, Roannal.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Vágymágusok világát, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


On Sai: Álruhában

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577270
Oldalszám: 304 oldal

Fülszöveg:
Lehet barátság férfi és nő között?
Szépvölgyi Rianna egy eldugott völgy grófkisasszonya, aki bogaras atyjával és zenész ikeröccsével él. Rianna férfiruhában van, amikor balszerencséjére találkozik Ras parancsnokkal, aki a hazaérkező hírhedt Kartal hercegnek gyűjt katonákat.
Riannát összecseréli az ikertestvérével, és magával viszi.
Ha rájönnek, hogy Rianna lány, kiirthatják felségárulásért a családját.
Vajon sikerül visszacserélnie magát, mielőtt lelepleződik?
De mit tegyen addig a férfiasan vonzó Ras, a magát mutogató jóképű Mort és a vad Lidérc közelében,
ha a mágiája csalogatja a férfiakat?
Míg a hercegre várnak, valaki vadászni kezd a csapatra.
Rianna nem számíthat másra, csak az eszére, és egy hajmeresztő szövetségesre,
miközben őket lesi a természet, ami hol a halálukat akarja, hol pedig illetlenül valami mást.
„…amikor reggelente álmosan felnézel a tornyokra vagy megcirógatod a falat, az ember azt kívánja, bárcsak ő lenne a kezed alatt.”

Saját véleményem:
Előszeretettel hangoztatom, hogy Varga Beának még a bevásárlólistáját is elolvasnám; elképesztően izgalmas és egyedi történetek kerülnek ki a keze alól, képes a legegyszerűbbnek tetsző dolgot is szédítő kalanddá varázsolni. Így talán nem meglepő, hogy ezúttal is befizettem egy körre az On Sai hullámvasútra (vagy inkább centrifugára?)... azonban a Vágymágusok esetében több is lapult a háttérben. A könyvfesztivál idején figyelgettem már a regénnyel kapcsolatos infómorzsákat, és azt hittem, kialakult bennem egy kép arról, mit várhatok. Elképzelni sem tudjátok, mekkorát tévedtem! És hogy ez baj lenne? Cseppet sem, sőt!

"Nincs ijesztőbb, mint a természet, ez az őserő, amit észre sem veszünk, de körbevesz."

A történet kulcsfigurája a vagyonától jócskán megfosztott Szépvölgyi család elsőszülöttje, Rianna grófkisasszony, aki gyakorta bújik ikerfivére bőrébe, hogy úgy kérlelje a természetet. A lány családjuk pillére, habókos, nagyothalló apja, és gyáva öccse helyett intézi a birtok ügyeit, gondoskodik arról, hogy az adót kifizethessék, ám egy napon minden balul sül el. Otthonukban megjelenik Ras parancsnok, aki a kegyetlen, szipolygyilkos Kartal herceg számára toboroz máguskatonákat, és egy véletlen próbatétel során a férfiruhás Riannát rángatja magával Roan helyett. A grófkisasszony kénytelen fivérének kiadva magát vele tartani, és tucatnyi férfi között helyt állni, hisz ha kiderül róla, hogy szipoly, az egész családját Vérbálba küldik.

"Nem az erőszak az igazi erő, hanem a szeretet. Ez az, ami erejével láncba köt, és leigáz mindent."

Beától rengeteg történetet olvastam már, ám a Vágymágusok bizonyos értelemben másabb, mint a többség, sokkal érzelemközpontúbb és természetközelibb, akárcsak az Esővágy c. novella. Mindkét műben hangsúlyos szerepet kap a vágy, mely valamilyen módon szimbiózisban áll a természettel. Hatalmat és teremtő erőt szimbolizál, ami egy egészen érdekes elgondolás, főként úgy, ha nemek szerint is megoszlik. Ebből kifolyólag, noha tényleges együttlét nem történik, sok esetben hihetetlenül fülledt jeleneteknek lehetünk tanúi, melyeknek az az érdekessége, hogy Rianna a társai szemében férfiként jelenik meg.
Az, hogy Rianna Roanként vonzza és zavarja össze a fiúkat, és áztatja el azok vágykendőit, rengeteg bonyodalmat és persze mókás pillanatot okoz, hisz szőlőcskeként olyan férfias férfiakat is megingat, akik megvetik a másságot. Hosszan belemehetnék a témába, mindez mennyire értékes háttértartalommal bír, akárcsak a szerző itt-ott elrejtett, elgondolkodtató, aktuális üzenetei a világgal, természettel és háborúkkal kapcsolatban, de ahhoz ez a bejegyzés kevés lenne.

Fentebb említettem, hogy egészen másra számítottam, mint, amit végül kaptam, hisz a könyvfesztiválos képek által kialakult bennem egy kép, amit a sztori nyomokban sem tartalmazott. Zsonglőrök és középkori mutatványosok helyett viszont kaptam egy Fekete vár és Éjjeli őrség szerű mágustanonc csapatot (némi Mulan felhanggal), akik, miközben vizsgáik teljesítésével bajlódnak, olyan külső-belső fenyegetésekkel is kénytelenek szembenézni, mint az életükre törő áruló.
Fogalmam sincs, hogy szándékos, vagy merő véletlen a Trónok harcával és a Mulannal való egyezések sora, de őszintén szólva nem is igazán érdekel. A falak közé összezárt, csetlő-botló, egymást szívató srácok közössége önmagában is baromi élvezetes, akárcsak a sok rejtély, fenyegető veszély, vagy a mágia megnyilvánulása, hogy Riannáról és kis barátairól ne is beszéljünk.
Világéletemben rajongtam az olyan típusú történetekért, melyekben a lányok álruhába bújva, férfiként próbálnak érvényesülni, és ha valahol, hát ezt itt bőven megkaptam. Izgalmas volt látni, ahogy Rianna akaratán kívül kényszerült egy számára több ponton is veszélyes helyzetbe, s szinte egyedüli lányként kellett érvényesülnie, és megküzdenie a tiszteletért, amit nem adtak könnyen, miközben lépten-nyomon veszélyben forgott az élete.

Összességében imádtam a Vágymágusok bevezető részét, és majd' meghalok a folytatásért. Vannak hibái, igen, érződik rajta, hogy inkább amolyan prológus valami nagyobb horderejű előtt, mindeközben nagyon is él. Elcsábít, felpezsdít, körbeölel, lágyan simogat és jól képen töröl. Lelke és ereje van. Meg egy Lidérce, aki hozzám is jöhetne kísérteni...


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Rianna, Lidérc
Kedvenc jelenet: Lidérc és Rianna összes jelenete, de főleg a tornyos-éjszakás, meg az aszalás
Negatívum: a csattanók, rejtélyek könnyen kitalálhatóak, és a szájamok
Borító: 5/1
Sorozat:  Vágymágusok #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során olyan, Riannához hasonló lányokat, nőket keresünk, akik a másik nem uralta területeken úgy próbálnak meg érvényesülni, hogy férfinak álcázzák magukat.
Minden állomáson találtok egy képet az adott álruhás hölgyről, nektek pedig azt kell kitalálnotok, mi az illető álneve. Fontos: csak és kizárólag álnévre vagyunk kíváncsiak! Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/05 Dreamworld
01/07 Dreamworld - Idézetek
01/09 Könyv és más
01/11 Könyvvilág
01/13 Hagyjatok! Olvasok!
01/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
01/17 Kelly és Lupi olvas

1 megjegyzés:

  1. Szia, megnéztem a filmet, de valahogy elfelejt bemutatkozni a lány, csak az álruhája biztos, meg ahogy a babonás tengerészek utalnak rá :) Elég ennyi? Üdv: Annamari

    VálaszTörlés