2020. szeptember 24., csütörtök

Frank Schwieger - Odin és a bandája

 

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Frank Schwieger mitológia újratöltve sorozatának legújabb kötete, az Odin és a bandája. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere útra kel, hogy Niflheimtől Midgardon át, túl a Világ szélén, egészen Asgardig felkutassa a legmenőbb viking sztorikat, és nem kisebb hírességeket mutasson be, mint Loki, a csínytevés istene, vagy maga Odin, minden istenek atyja.
 

Frank Schwieger: Odin és a bandája


Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634376552
Oldalszám: 196 oldal
Fordító: Veress Kata

Fülszöveg:
Ütős történetek a legrafkósabb és legtökkelütöttebb viking ászokról!
Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Tudod-e, hogyan lopták el Thor, a tökfejű mennydörgésisten legendás kalapácsát? És ki lehet Hel, a depis szörnylány? Vajon miért van sárkány a viking hajók elején? Ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ez a könyv neked szól!
A viking mitológia legvadabb mondái vadiúj csomagolásban. Mítoszok első kézből - Odin, az ász nagyfőnök isteni parancsára! 

Saját véleményem:
A mitológia újratöltve sorozat első kötete (Zeusz és bandája) nem nyerte el annyira a tetszésemet, mint azt vártam, most mégis úgy éreztem, eljött az ideje egy újabb próbálkozásnak. Ehhez pedig keresve sem találhattam volna jobb alanyt, mint a viking történeteket bemutató Odin és a bandáját. 
 
Hazánkban manapság meglehetősen kevés viking kultúráról szóló könyv jelenik meg, gyerekeknek való pedig még ennél is ritkábban. Így mondhatni, egy hiánypótló gyűjteménnyel állunk szemben.
Szerencsére Odin volt olyan jó arc, hogy tizenhárom cimborájával együtt összedobott magukról egy irtó vicces, néhol kicsit szürreális kötetet, melyből kiderül, miért is kéne átnevezni az egészet inkább Loki és a cselszövéseire, vagy hogy mi köze Ragnarnak egy Thora nevű lányhoz és sárkányához, a törpök átkairól nem is beszélve.
Tizennégy ütős sztori gondoskodik arról, hogy az olvasó hiteles képet kapjon erről az elfeledett (és történelem órákról is hiányzó) kultúráról, melynek a hősök és különféle lények épp úgy szerves részei, mint az istenek és istennők. Így hát óriásnőktől kezdve, törpéken és kapzsi embereken át, kissé félnótás vagy éppen nagyon ravasz istenekig sokféle szereplő jelenik meg. Loki például rendszeresen.

Az Odin és bandájában minden karakterről kapunk egy rajzot, a titulusával és legfőbb jellemzőivel, amit egy "Ez vagyok én" típusú karakteradatlap követ, olyan fontos infókkal, mint az illető kedvenc helye, büszkesége, szégyene, szaktudása, majd ezt követi egy rá jellemző izgalmas sztori, ami hol vicces, hol tragikus, máskor pedig kalandos. Tehát ahelyett, hogy a szerző egy egész életutat próbálna megismertetni az olvasóval, roppant ötletes módon csak egy, az adott személlyel kapcsolatos életszikrát emel ki - de olyat, ami tökéletesen példázza magát a figurát. 
Persze szülőként adódik a kérdés, mennyire véresek ezek a történetek, hisz ha a vikingek valamiről híresek voltak, az a brutalitás és a harc szeretete. Nos, aggodalomra semmi ok, Frank Schwieger szépen egyensúlyozik, és kibuggyanó belek helyett más, kisebbek számára is befogadható módon tesz említést e nép harciasságáról.

Mindent egybevetve amennyire nem nyert meg a görögös verzió, annyira szerettem ezt. Jókat derültem a szerző vicces stílusán, és ügyefogyott karakterein, miközben sok új információval is gyarapodtam. Ezek tekintetében úgy gondolom, az Odin és a bandája tökéletesen kitölti a kultúra elhanyagoltsága következtében keletkező űrt, miközben szórakoztatva bővíti kicsik és nagyok tudását.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Loki és Thor
Kedvenc jelenet: Odin és kedvese közti fogadás, és annak utolsó végkimenetele
Negatívum: itt-ott hiányoltam egy-két apró infót
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a viking mitológiát, ezért minden állomáson egy-egy idevonatkozó kérdéssel találkozhattok. Nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, és reménykedni, hogy az istenek nektek kedveznek.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A viking mitológiában kinek a napja csütörtök?


Nézzetek be a többi állomásra is

09/18 Olvasónapló
09/20 Readinspo
09/22 Flora the Sweaterist
09/23 Dreamworld
09/24 Könyv és más
09/28 Veronika's Reader Feeder
09/30 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/02 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése