2021. május 31., hétfő

Terry Deary: Rettegett rómaiak

Terry Deary: Rettegett rómaiak


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576471
Oldalszám: 136 oldal
Fordító: Hegyesi Gabriella

Fülszöveg:
A történelem borzalmas dolog tud lenni!
RRRrrrrettentő töri – vágatlan, cenzúrázatlan változat! Itt mindent megtalálsz a rémes rómaiakról és a római uralom alatt nyögő Britanniáról, Nerótól a bátor Boudiccáig, aki megpróbálta visszatessékelni a római népséget oda, ahonnan jöttek...
Ha kíváncsi vagy arra, hogy…
…mit viseltek a rómaiak a harci szoknyájuk alatt,
…hogyan lőtték be a sérójukat az ókorban a britek,
…miért volt szükségük a gazdag rómaiaknak vomitóriumra („hányódára”),
akkor olvasd el ezt a kis könyvecskét, amely nemcsak e néhány kérdésre ad választ, de ismerteti a rettenthetetlen római hadsereg taktikáit és a kelták furfangjait, szórakoztató játékokat tanít, ízletes ókori recepteket közöl, na és persze a hajmeresztő eseményeket is töviről hegyire elemzi.
A RRRrrrrettentő töri még soha nem volt ilyen rettentő!!!
A történelem izgalmasabb, mint gondolnád!
Szerezd meg a sorozat többi darabját is!

Saját véleményem:
Az Elképesztő egyiptomiak sziporkázó sikere után egyértelmű volt, hogy a sorozat többi kötetére is benevezek. Imádtam az egyiptomi verziót, és rengeteg extra információval lettem gazdagabb általa - amikkel aztán napokig szerencsétlen családomat bombázhattam.
Nagyjából ugyanezt vártam ettől a résztől is. Nem akartam mást, mint szórakozva elmerülni az általam oly' nagyon szeretett történelemben, és olyan, apró érdekességeket magamba szívni, amit máshol jó eséllyel nem sikerülne. De ez most nem jött össze, vagy legalábbis nem annyira, mint szerettem volna.

A RRRrrrrettentő töri ezen részében hivatalosan a rómaiak játsszák a főszerepet, valójában azonban csak statiszták a britek és kelták mellett; de nyugodtan illethetném őket akár a bazári majom jelzővel is. És hát lássuk be, ez nem az a cím, amit megítélnénk annak a népcsoportnak, ami ezer éven át olyan maradandó és hatalmas horderejű dolgokat vitt véghez, mint az övék. Igazából emiatt is hasalt el nálam ez a könyvecske; az egyértelműen zsarnokinak kikiáltott Ceaser és majdhogynem ártatlan Brutus már csak hab volt a tortán. 
Mielőtt elkezdtem a Rettegett rómaiakat, azt gondoltam, újra olvashatok Romulus és Remusról, Ceasar nagyságáról, Kleopátráról, Antoniusról, Spartacusról, a római istenekről, Jézusról, vallásról, kocsiversenyről, gladiátorokról és egy sor olyan, ikonikus eseményről és személyről, akik nélkül Róma nem lenne az a Róma, amit mi ismerünk. Ezek után kissé mellbe vágott, hogy az imént felsoroltak fele kimaradt, esetleg olyan ábrázolásban jelent meg, ami méltatlan a személyéhez, miközben indokolatlanul nagy hangsúly került a britekre és keltákra. Ráadásul úgy, hogy jóformán indoklás se érkezett hozzá, miért is jutnak ekkora szerephez.

Összességében tehát ez a rész nem aratott nálam osztatlan sikert; sajnos a sok furcsaság mellett jócskán eltörpültek a ténylegesen érdekfeszítő infók. Sajnálom, hogy a dicső Rómának nem jutott elég reflektor, és hogy a fókusz valójában a keltákra funkcionált, komolyabb összekötés vagy magyarázat nélkül.


Pontszám: 5/2,75
Negatívum: lsd. fentebb
Borító: 5/5
Sorozat: RRRrrrrettentő töri #3, de önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése