2021. június 1., kedd

David Attenborough - Élet a Földön


Az Élet a Földön David Attenborough természetfilm sorozatának regényváltozata. Legutóbb 27 évvel ezelőtt jelent meg nálunk, az eltelt időben pedig számos tudományos változás történt már. A kötet friss, felújított formában látott újra napvilágot a Park kiadónál.
 
 
David Attenborough: Élet a Földön
 
Kiadó: Park Kiadó
ISBN: 9789633556221
Oldalszám: 434 oldal
Fordító: Makovecz Benjamin

Fülszöveg:
A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el és ismertetett meg Földünk elképesztően gazdag élővilágával. Az Élet a Földön első kiadása stílszerűen Charles Darwin, az evolúcióelmélet atyja születésének 170. évfordulóján, 1979-ben jelent meg. Ez az átdolgozott és a tudományos kutatás legújabb eredményeivel kiegészített új kiadás méltán fogja elbűvölni azokat, akik annak idején olvasták az első változatot, ugyanakkor megeleveníti az akkori élményt az új olvasókban is. A felvillanyozóan gazdag merítésű könyvben, a bőséges képanyag segítségével és David Attenborough kalauzolásával követhetjük végig bolygónk élővilágának történetét az élet első szikrájától napjainkig.

Saját véleményem:
Szerencsésnek mondhatom magam amiért olyan családban nőttem fel, ahol az állatok szeretete alapvetőnek számított, akárcsak az élővilág közelsége. A gyerekkoromhoz azonban hozzátartozott még valami - pontosabban valaki: 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒅 𝑨𝒕𝒕𝒆𝒏𝒃𝒐𝒓𝒐𝒖𝒈𝒉.⁣
Amikor egy általa narrált vagy vele készült természetfilm ment a tévében, anyuval mindig megnéztük. Emlékszem, hogy már egészen kicsi lányként csüngtem minden szaván, s áhítattal szemléltem az általa bemutatott színpompás világot; amikor pedig a nagymamám megajándékozott valamelyik könyvével, azt valódi kincsként kezeltem. 
David Attenborough munkássága számomra mindig is példaértékűnek számított, a neve pedig kezdetektől fogva egybefonódott a tartalmassággal és a minőséggel. ⁣Így nem is volt kérdés, hogy szeretném-e megismerni a felújított, s a Park kiadó által kiadott Élet a Földön c. kötetet, melyre ránézni is öröm. 
Hát még kézbe venni!

"Mi vagyunk a legnagyobb hatalmú faj, amely valaha is élt ezen a Földön, de ez a a hatalom felelősséget is jelent. A mi feladatunk, hogy gondját viseljük a bolygónak és a rajta élő minden teremtménynek."

A kötet eredetileg 1979-ben jelent meg, ám a beszerezhetetlensége és avultsága miatt időszerűvé vált az újrakiadása, ami nem csupán megújult külsőt, de némileg átdolgozott, felújított és aktualizált belsőt is jelent. Kívül-belül gyönyörű könyvről van tehát szó, melynek borítója modern ismeretterjesztő magazinokat idéz, míg belül két nagyobb blokkban pulzálóan színes illusztrációkat tartalmaz. Ám ami ennél is fontosabb: a beltartalom.
David Attenborough mindig is képes volt testközelbe hozni az élővilágot, és azt a hétköznapi ember számára is közérthetően bemutatni. Ez pedig nincs másként ebben a kötetben sem. 
Az Élet a Földön sok száz millió évig repíti vissza olvasóját, hogy tizenhárom fejezeten át mutassa be az élővilág megszületését, fejlődését, sokszínűségét és olajozottságát. Persze, ahogyan a szerző maga is említi, lehetetlen négyszáz-egynéhány oldalba sűríteni három milliárd év történetét, vagy akárcsak kitérni az összes állatfajra. David Attenboroug ehelyett az egyes csoportok legjellegzetesebb szálát követi, s a természet szelekciójához hasonlóan néha kirostál izgalmas vagy kevésbé érdekfeszítő infókat, hogy a lényegre fókuszálhasson.
A kötet sokszínűségét azonban mindez nem csorbítja, minden lényegesebb témát érintünk a vizektől elkezdve, a szárazföldön át, egészen a levegőig, közben pedig olyan értékes információkkal gazdagodunk, mint a madarak tollazatának részletes megismerése, a cetfélék mérete és hőmegtartása közti párhuzam vagy a vakondpatkányok csoportmunkája. 

Az Élet a Földön olvasmányos, könnyen befogadható, érdekfeszítő kötet, ami minden egyes oldallal egyre jobban elkápráztatja olvasóját. Rengeteg információval gazdagodhatunk általa, és számos érdekességet olvashatunk a minket körbeölelő világról, mely a maga koreográfiájában fejlődik és alakul át, anélkül, hogy észrevennénk.
Számomra mindig is elképesztő volt a természet ereje, az, ahogyan minden mindennel összefüggésben van, de ezután a kötet után, ha lehet, az eddigieknél is nagyobb tisztelettel és szeretettel tekintek a Földre. Szívem szerint mindenki számára kötelező olvasmánnyá tenném az Élet a Földönt, ha másért nem, hát azért, hogy lássuk és érezzük át, mit próbálunk éppen elpusztítani. Könyv még sosem volt aktuálisabb, mint ez. Ahogyan David Attenborough is rávilágít a szörnyű igazságra, a mi feladatunk, hogy megmentsük mielőtt túlságosan késő lenne. 
"Az ember része ennek a roppant szövevénynek. Minden lélegzetvétel, minden korty ital és falatnyi étel a természettől való függésünk bizonyítéka.Egészségünk feltétele az ő egészsége."


Pontszám: 5/5
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mivel az Élet a Földön rengeteg állatot mutat be, jelenlegi játékunkban olyan élőlények után fogunk kutatni, akiket a kihalt fajok listáján tartunk nyilván, mégis annyira érdekesek, hogy megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük. Nincs más dolgotok, mint a képek alapján felkutatni ezeket az állatokat, s a nevüket beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

05/28 Booktastic Boglinc
05/30 Flora the Sweaterist
06/01 Dreamworld
06/03 Könyv és más
06/05 Spirit Bliss
06/07 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése