2021. június 7., hétfő

Shannon Hale - Tűz és jég

Shannon Hale: Tűz és jég
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633995020
Oldalszám: 254 oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
Különös dolgok történnek a világ jégbe fagyott szélén. Conor, Abeke, Meilin és Rollan keresztül-kasul bejárták egész Erdászt, hogy megfékezzék a kegyetlen Hódítókat. Csakis négyük kezében van elég erő, hogy legendás szellemállataik különleges képességeinek segítségével megakadályozzák a gonosz hatalmának előretörését.
Miközben a dermesztő északi vidékeken követnek egy nyomot, hőseink egy csendes kis faluba érkeznek, ahol nem minden az, aminek első pillantásra látszik. Nem lesz könnyű feltárni az igazságot ezen a csalóka szépségű helyen – és a csapat lassan kezd kifogyni az időből.
A Hódítók már a nyomukban loholnak.

Saját véleményem:
Amikor másfél évvel ezelőtt megismerkedtem a Szellemállatok sorozattal, nem gondoltam volna, hogy idővel ennyire a szívembe zárom majd a szereplőit - legyen szó emberekről vagy állatokról. De így lett, kötetről-kötetre egyre jobban megszerettem a srácokat, s immár kíváncsisággal vegyes izgatottsággal várom, legújabb kalandjaik során vajon merrefelé sodorja őket a szél.
A történet életre keltője ezúttal Shannon Hale (aki többek számára ismerős lehet az Austenland vagy az Ever After High kapcsán), s ahogyan az a kötet címéből és borítójából sejthető, Abeke, Meilin, Conor és Rollan ezúttal a messzi északra indulnak.

"Az élet egy lüktetés, egy rángás, egy rebbenés, egy lélegzet. Az élet mozgás."

A Kiválasztottak kísérőikkel karöltve Arcticába, a jég és hó birodalmába hajóznak, hogy megszerezzék Suka, a félelmetes jegesmedve talizmánját. Csakhogy útjuk még soha nem tapasztalt kihívások elé állítja őket: új népekkel, állatokkal és időjárási elemekkel ismerkednek meg, miközben rég elfeledett érzelmek és emberek bukkannak fel múltjukból, kellőképp összekuszálva gondolataikat. Vajon a jó oldalon állnak? A Zöld Köpenyesek tényleg meg akarják menteni Erdászt? A Hódítók valójában annyira gonoszak, mint ahogyan gondolják? Áruló van köztük? És egyáltalán, mi a fontosabb: Erdász vagy a család? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok tömkelegével kell megbirkózniuk Rollanéknak, miközben átkelnek a vad és kietlen jeges vidéken, ahol minden lépés halálos lehet, hisz bármelyik pillanatban beszakadhat - és be is szakad - alattuk a jég.
A történet legnagyobb izgalmát mégsem a vidék jelenti (sőt voltaképpen az az egyetlen negatívum a maga elnagyoltságában), hanem az emberek és az általuk okozott érzelmi viharok. 
 
Ahogyan azt a sorozat olvasói már megszokhatták, a Hódítók most sem hagyják magukra a Kiválasztottakat, a Tűz és jégben már egészen korán tiszteletüket teszik. Míg kis hőseink útmutatásra várnak egy különleges falu különleges lakosaitól, megjelenik Abeke egykori barátja, Shane, aki látszólag békés szándékkal közelíti meg a srácokat, csapatában pedig ott rejlik valaki Rollan múltjából is. 
A két Hódító felbukkanása izgalmas módon rendezi át a viszonyokat, és fordítja meg bizonyos Kiválasztottak gondolatait, ezzel kiélezve a csapat közti nézeteltéréseket. Kiderül, hogy Rollan, Conor, Abeke és Meilin csapatában áruló rejlik, Rollan pedig kénytelen megküzdeni legsötétebb démonaival, és dönteni, hogy menjen vagy maradjon. Az egyre fokozódó hangulat, és növekvő tét mellett a fizikai korlátok is tűréshatárig űzik a gyerekeket, akik így hol a fagy- és éhhalállal, hol pedig a bizalmatlansággal dacolva kelnek át a hó és jég birodalmán.
Helyzetük reménytelensége sokszor minket, olvasókat is elgondolkodtat, vajon sikerülhet-e megtalálniuk a jégbe fagyott Sukát, és ha igen, képesek lesznek-e szembeszállni azzal a rettenettel, amit egy vérszomjas, régóta nyugvó vadállat felébresztése jelent. Ám a valódi kérdés inkább az, hogy vajon a természet vagy az emberi gonoszság jelenti a nagyobb veszélyt?

Mindent összevetve úgy gondolom, Shannon Hale egy végtelenül izgalmas, karakterdrámákkal átszőtt történetet tárt elénk a tőle megszokott gördülékeny stílusban, ami ugyanakkor hű maradt a sorozathoz, és annak karaktereihez. Hátrányként mindössze a sorozatra jellemző kiszámíthatóságot, valamint egy-két elnagyolt részt rónék fel, ám ettől függetlenül ez még mindig egy csúcs szuper sorozat, amit bátran ajánlok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Klasszikus kincskeresős történetfolyam ez, olyan, amit az izgalmas szereplők, a veszélyes kalandok, és a folyton folyvást feltűnő ellenség tesz igazán lendületessé. Na meg maguk az állatok.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Abeke, Rollan
Kedvenc jelenet: Rollan összecsapása az ismerős hölggyel
Negatívum: elnagyolt tájleírás
Borító: 5/5
Sorozat: Szellemállatok #4
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése