2021. június 23., szerda

20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot


A Manó kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Gabriella Santini által jegyzett 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot c. kötet. Ennek örömére a blogturné klub négy tagja bemutatja ezt a lenyűgöző gyűjteményt, mely méltó emléket kíván állítani húsz kivételes embernek, akik az életüket arra áldozták, hogy jobbá tegyék a világot.
Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.
 
 
Gabriella Santini: 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634039563
Oldalszám: 96 oldal
Fordító: Kertész Edina

Fülszöveg:
Vajon miért dönt úgy valaki, hogy egész életét egyetlen találmánynak szenteli? Ez a késztetés minden bizonnyal belülről jön, a többi ember szeretetéből és elhivatottságból fakad, legyen szó akár egy gyógyszerről, közlekedésről, világításról vagy éppen az internetről. Ez a könyv húsz kivételes ember történetét mutatja be, akik felfedezéseikkel vagy újításaikkal maradandó értéket hoztak létre.

Saját véleményem:
A Manó Könyveknek hála újabb kötettel bővült a Rendkívüli történetek sorozat. A ragyogó elmék után ezúttal húsz nem mindennapi feltalálóról olvashatunk, akik találmányaik által jobbá tették a világot: közelebb hozták egymáshoz az emberiséget, gyógyírt találtak halálos betegségekre, vagy éppen arra jöttek rá, miként lehetne kihasználni a Nap energiáját.
Négy kategóriára bontva (műszaki tudományok és gépészet, energetika és telekommunikáció, orvoslás és biológia, információs technológia), illusztrációk, idővonal, hasznos tippek, valamint idézetek által ismerhetjük meg ezeket az embereket, az ő életútjukat, és leghíresebb találmányaikat. Akadnak köztük tizenötödik századi kiválóságok, de olyanok is, akiket bátran nevezhetünk kortársainknak. A paletta tehát széles, akárcsak a könyv által lefedett tudományágak.

"Az emberek felfedezés iránti vágya soha nem fog megszűnni."

A kötet kivitelezését tekintve teljes mértékben passzol a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világothoz: minden feltaláló két oldalpárt kapott, amiből kettőt egész lapos illusztrációk adnak ki, és míg az egyik oldalon vastagon szedve megjelenik az illető valamely' ikonikus mondása, addig a másikon egy hasznos tipp található arról, hogyan válhat az olvasó is olyanná, mint az adott személy - természetesen mindehhez még társul a bőséges bemutatás is. Amiben viszont más a mostani gyűjtemény, az a szerző személye. 
Bevallom én egészen addig nem is figyeltem fel erre, míg el nem kezdtem olvasni, akkor viszont feltűnt, hogy bár a tematika ugyanaz maradt, a stílus megváltozott. Felnőttként nekem a mostani szöveg sterilebbnek és direktebbnek érződött, nem volt meg az a személyes hang, mint a másik könyv esetében. Itt sokszor vagy a feltaláló, vagy valaki teljesen más wikipedia-szerűen felsorolta, mit érdemes tudni, ahelyett, hogy bevont volna. Mindazonáltal ez a könyv elsősorban a gyerekeket célozza meg, számukra pedig ebben a formában is hasznos, érthető és élvezhető. Ráadásul rendkívül tanulságos! Én például  - annak dacára, hogy a stílussal nem voltam kibékülve - rengeteg új információval és ismeretanyaggal gyarapodtam.
És hogy mi tetszett még? Az, hogy a szerző meglepő titkokról, csalásokról rántotta le a leplet (Antonio  Meucci), szót ejtett a környezetvédelemért sokat tevő emberekről, és kortársakat is bemutatott. Olyan kort élünk, amikor az internet már a legtöbb ember életének részét képezi - legyen az kicsi vagy nagy -, mégis vajmi keveset tudunk a számítógép, az internet, vagy az ott található oldalak megálmodóiról. 
 
Szóval mindent összevetve bátran ajánlom a legújabb Rendkívüli történeteket mindenkinek, korra és nemre való tekintet nélkül.  Izgalmas, érdekfeszítő, egyszerre modern és tradicionális, s mindemellett még tanulságos is.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Tu Ju-Ju, Telkes Mária, Gutenberg, Meucci
Negatívum: A szerző stílusa nekem túl steril.
Borító: 5/5
Sorozat: Rendkívüli történetek #2, önálló kötet
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a feltalálóké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy nevet, illetve egy a) és b) állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, melyik találmány köthető a megnevezett személyhez.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Johannes Gutenberg
a) könyvnyomtatás b) távíró





Nézzetek be a többi állomásra is

06/23 Dreamworld
06/25 Utószó
06/26 Spirit Bliss Sárga könyves út
06/29 Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése