2021. március 17., szerda

A Gonosz királynő ábrázolása könyvekben és filmekben



Ki ne gondolkozott volna még ez azon, hogy egy-egy gonosz karakter hogyan vált azzá, ami? És ki ne volna kíváncsi rá, hogy mitől váltak a Disney legsötétebb karakterei olyan szívtelen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Serena Valentino új sorozata, melynek minden kötetében egy-egy gonosz karakter kap főszerepet, és melynek első kötete, a Hófehérke mostohájával foglalkozó Ki a legszebb? a Manó Könyvek jóvoltából most már magyarul is elérhető. Neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a különleges könyv? Akkor csatlakozz bloggereinkhez, kövesd nyomon az extráinkat, és nyerd meg a kötet egy példányát!




A Gonosz királynő ábrázolása könyvekben, filmekben


A Gonosz királynő karaktere a Hófehérke és a hét törpe c. mesének köszönhetően vált világszerte ismertté, és míg korábban nem örvendett túl nagy népszerűségnek, addig az utóbbi években annál inkább. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az elmúlt időszakban számos könyvben és filmben jelent meg, hol megtartva eredeti jellemvonásait, hol újakkal felruházva.
Lássuk, hol találkozhattok még vele:


1) Egyszer volt, hol nem volt - Regina Mills

A legismertebb Gonosz királynő ábrázolás Lana Parrilla színésznő nevéhez köthető, aki az Egyszer volt, hol nem volt c. sorozatban olyan mélységet adott a karakternek,  hogy az romlottsága ellenére is emberek millióinak szívébe lopta be magát. A Lana által megformált királynő/Regina Mills tökéletesen hozza a figura alapjegyeit, beleértve a Hófehérkével való konfliktusát is, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a királynő kezdetben nem volt eredendően gonosz, a későbbiekben pedig esélyt kap a változásra.
Véleményem szerint messze a legjobb feldolgozás, ha kíváncsiak vagytok a királynő emberi oldalára is, és egy jó eredettörténetre vágytok. Nem mellesleg a sorozat a Disney mesék olvasztótégelye, ráadásul az első évadból könyv is készült, amiről itt írtam. 
 
 
2) Az Árnyékkirálynő - Irina

C. J. Redwine története egy ízig-vérig Hófehérke retelling fantasy köntösbe burkolva, s mint ilyen, természetesen a Gonosz királynő sem hiányozhat belőle. 
Irina, eredeti ihletőjéhez hasonlóan romlott figura, hozza, amit a Gonosz Királynőtől várni lehet, ugyanakkor kellő indokkal és egy csipetnyi gyengeséggel is rendelkezik. Nála ugyancsak nagyon szerethető a magyarázat azt illetően, miért lett olyan, amilyen; akárcsak az eltökéltsége, mely esetében felülírja emberi szíve vágyait is.
Az Árnyékkirálynő 2016 legjobb könyve lett nálam. Karakterei zseniálisak, a történet kellően csavaros, kalandos, izgalmas, és C. J. Redwine stílusa is üdítően gördülékeny. Épp ezért szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a mesefeldolgozásokat, vagy a karakterileg erős, pergő cselekményű, jól felépített fantasy-ket.


3) Hófehér és a Vadász - Ravenna királynő


A Hófehér és a Vadász egy klasszikusnak mondható, ugyanakkor kissé modernizált Hófehérke feldolgozás, melyben Ravenna királynő tökéletesen hozza a karakter alapjegyeit, akárcsak az őt megformáló Charlize Theron.
"Tíz évvel ezelőtt a gyönyörű, ám gonosz Ravenna esküvője éjszakáján meggyilkolta férjét, a királyt. Ám a királyság irányítása kezdi felemészteni erejét. Hogy szépsége és varázsereje megmaradjon, egy fiatal, tiszta szívre van szüksége. A király lányáéra, akit mindvégig rabságban tartott.
Ravenna megparancsolja, hogy vigyék elébe a kastélyban fogolyként élő Hófehért, ám a lánynak sikerül megszöknie, és a Sötét Erdőben keres menedéket. Az Erdőt azonban varázserővel bíró növények és veszedelmes állatok lakják, ezért Ravenna az egyetlen olyan embert küldi a hercegnő nyomába, aki korábban már visszatért onnan – Ericet, a sok sorscsapást megélt Vadászt."

Ám van a történetnek egy második része is, ami már jócskán eltér az eredeti alaptól, ehhez mérten pedig egészen új tulajdonságokkal és háttérsztorival gazdagítja a királynő karakterét.



+1) Shannon Hale: Ever After High - Raven Queen


Az Ever After High kicsit kilóg a sorból, ez a történet ugyanis az Utódokhoz hasonlóan a jól ismert mesehősök gyerekeiről szól, a történet középpontjában pedig nem a Gonosz királynő, hanem a lánya, Raven Queen áll.
Raven Queen élete nem egyszerű. Már születésekor elrendeltetett a sorsa, ugyanis Holnemvoltországban az a szokás, hogy amint a mesehősök gyermekei betöltik megfelelő életévüket, ünnepélyes keretek között alá kell írniuk a Mesehősök Végzetkönyvét, s ezzel együtt elfogadniuk szüleik sorsát. Csakhogy Raven egyáltalán nem szeretne anyja, a Tükörbörtönben sínylődő, velejéig romlott Gonosz Királynő nyomdokaiba lépni. Ő inkább olyan, mint jóságos édesapja, mégis minden osztálytársa úgy kezeli, mintha máris mérgezett almákkal járkálna. De nem pusztán az emberek rettegnek tőle, hanem az állatok is. Raven ennek ellenére mindent elkövet, hogy bebizonyítsa, ő nem olyan, mint az anyja. Ráadásul képtelen elfogadni a neki szánt sorsot. Igyekszik minden követ megmozgatni, hogy megváltoztathassa végzetét. Ezt azonban nem csak a tanárai, de Apple White, Hófehérke lánya sem nézi jó szemmel."





Melyik Disney gonosz lennél?







Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban - csak hogy a témánál maradjunk - gonosz mesehősöket gyűjtöttünk össze, akikkel valószínűleg mindenki találkozott már. De vajon emlékszel még, hogy melyik mesében keserítették meg ezek a szereplők a főhősök életét? Ahhoz, hogy nyerhess, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik meséből származnak a blogokon lévő gonoszok, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

03/15 Utószó
03/17 Dreamworld - A Gonosz királynő ábrázolása
03/19 Fanni’s Library
03/21 Csak olvass!
03/23 Dreamworld
03/25 Csak olvass! extra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése