2021. szeptember 22., szerda

Madeline Miller - Akhilleusz dala


Nem csupán a boltokba érkezett meg az Akhilleusz dalának újranyomása, hanem hozzánk is. A történelem- és irodalomóráink görög hősei, Akhilleusz és Patroklosz elevenednek meg ismét Madeline Miller elbeszélésében, amely tulajdonképpen az Iliász újramesélése. A példányainkat és a ti nyereménykönyveteket is maga a kiadó, a General Press biztosítja!
 
 
Madeline Miller: Akhilleusz dala
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634525691
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Szigeti Judit

Fülszöveg:
Gyönyörű történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről.
A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó - ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük.
Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől...

Saját véleményem:
forrás: Herbst Regen
A görög mitológia szerelmeseként éveken át nézegettem Madeline Miller regényét, azonban mindig akadt egy "de", ami messzire sodort mellőle. Mostani fejjel viszont úgy gondolom, ennek így kellett lennie: fel kellett nőnöm az Akhilleusz dalához.

"A sötétben két árny nyúl egymás felé a reménytelen, sűrű alkonyaton át. Kezük összetalálkozik, és egyszeriben mindent eláraszt a fény, mintha száz aranyurna ömlene ki egyenesen a napból."

Vitathatatlan, hogy a történelem órák egyik legkedveltebb tananyaga az ókor, azon belül is a görög mitológia, melyet jómagam is nagyon szerettem. Emlékszem, sosem értettem, miért nem tanítják bővebb óraszámban, hisz ha van téma, amiben rengeteg lehetőség és izgalom lakozik, akkor az ez. Ugyanakkor annyira komplex és szerteágazó világról van szó, amit lássunk be, képtelenség lenne iskolai keretek között bemutatni. Szerencsére azonban egyre több kötet jelenik meg a témában, így az arra fogékonyaknak lehetősége nyílik az elmélyedésre. Ezek többsége viszont vagy gyermekeknek szól, vagy szárazabb, ismeretterjesztőbb jellegű. Az Akhilleusz dala ellenben kilóg a sorból, regényessége révén bevonja világába az olvasót, aki ennek következtében testközelből élheti át az Iliász eseményeit. 
A történet főszereplője - egyben elbeszélője - azonban nem a mindenki által ismert Akhilleusz, hanem egy Patroklosz nevű fiú, akit apja száműz, miután az játék közben véletlenül megöl egy másik fiút. Miután a megszeppent gyermek Péleusz király udvarába kerül, összeismerkedik annak szőke fiával, Akhilleusszal, akihez zsenge kora ellenére mindenki nagy reményeket fűz, s ezt követően sorsuk minden egyes nappal egyre inkább összefonódik. Gyermekekből kamasszá, majd felnőtté, végezetül pedig egy hosszú háború rabjaivá válnak.
 
Azzal, hogy Madeline Miller egy kevésbé ismert alakot választott Akhilleusz és Trója ikonikus történetének elbeszélőjévé, lehetőséget teremtett arra, hogy új, sokkalta emberibb oldalról ismerjük meg a tragédia eseményeit és annak közvetett vagy közvetlen szereplőit. A Patroklosz és Akhilleusz között gyerekként kialakuló, majd egyre bensőségesebbé váló viszony pedig érzelmileg még sokkal mélyebbé varázsolja mindezt. Olyan, mintha az embert kirántanák a moziszékből és egyenesen az ókori Görögország kellős közepébe hajítanák, hogy saját bőrén tapasztalja meg két szerelmes fiatal társaságában, miként éltek az akkori emberek, milyen szabályok, elvárások, isteni jóslatok határozták meg napjaikat-tetteiket, vagy hogy hogyan viselkedtek-beszéltek a kor későbbi hősei. 
Egészen elképesztő az, amit és ahogyan a szerző az olvasó elé tár művében. Húsba maró őszinteséggel mesél arról, hogyan is zajlott egy korabeli eljegyzés, milyen jogok illették meg a nőket, férfiakat, gyilkosokat, de épp így a háború kevésbé hollywoodi részeibe is bepillantást enged. E nyers valóság és regényes forma elegye teszi igazán átérezhetővé, izgalmassá, szerethetővé és nagyszerűvé ezt a sokak által ismert, tragikus kimenetelű történetet, mely a kiegészítő elemek mellett, a maga csupasz valóságában is gyönyörű. Madeline Miller úgy mutatja be a félistenként elhíresült Akhilleuszt és halandó szerelmét, Patrokloszt, ahogyan senki más. Esendővé változtatja őket, akik hozzád vagy hozzám hasonlóan éreznek, lélegeznek, vágyakoznak és szeretnek, miközben ugyanúgy hibáznak, majd tanulnak a hibáikból, mint mi, mialatt fejük fölött összecsap a világ. 
Az Akhilleusz dala egy csodálatosan kidolgozott történet, mely életük kezdetétől felnőtté válásukig végigkíséri a főszereplőket, hűen prezentálva életútjukat, és azokat a megpróbáltatásokat, amiket a sors gördített eléjük. Emberi, fájdalmas, mégis végtelenül gyönyörű. Nyomot hagy az olvasó lelkén. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Patroklosz, Akhilleusz, Odüsszeusz
Kedvenc jelenet: Odüsszeüsz ravasz megszólalásai
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk középpontjába a görög mitológia kerül. Mindegyik állomáson találtok egy rövid leírást egy adott történetről, és ki kell találnotok, mi a címe, vagy melyik hőshöz köthető.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Egy fiú egy átok hatására beleszeret a saját tükörképébe.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/17 Kelly és Lupi olvas
09/19 A Szofisztikált Macska
09/21 Dreamworld
09/23 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése