2022. július 11., hétfő

Utazás Álomországba - Ötperces esti mesék

A Móra Könyvkiadó új mesegyűjteményében népszerű és kevésbé ismert, csodaszép mesék ötperces változatait olvashatjuk. Az élményt Láng Anna gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, így varázsolva el kicsiket és nagyokat egyaránt. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!
 
 
Utazás Álomországba - Ötperces esti mesék
 
Kiadó: Móra Könyvkiadó
ISBN: 9789636030605
Oldalszám: 176 oldal
Fordító: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Láng Anna

Fülszöveg:
Mondasz egy mesét? – hangzik a kérés esténként a kiságyból. Amolyan kisebb szertartás ez, amely segít lezárni a napot, ellazulni, és felkészülni arra, hogy belépjünk az álmok világába. Ehhez a különleges utazáshoz pedig olyan mesékre van szükség, amelyek képesek elvarázsolni a gyerekeket, tele vannak felejthetetlen szereplőkkel, izgalmas és varázslatos kalandokkal, mégis szívmelengetők és megnyugtatók egyben. E könyv történeteiben nincsenek olyan jelenetek, amelyek rémületet kelthetnek bennük, vagy elszomoríthatják őket. Valamennyi történet közös tulajdonsága a rövidsége: mindegyik elolvasható öt perc alatt, így nem húzódik el sokáig az a pillanat, amikor a kicsik végre álomba szenderülnek. E mesék tökéletesen alkalmasak arra, hogy segítségükkel estéről estére édes álomba ringassuk gyerekeinket.

Saját véleményem:
forrás: Láng Anna
Gyerekként az egyik legmeghatározóbb élményünk az esti meseolvasás, amikor anyu-apu betakar, mi pedig csillogó szemmel várjuk, hogy valamelyikőjük belefogjon az olvasásba és színes-kalandos történetekbe repítsen bennünket. A mesélés hagyománya évezredes múltra tekint vissza, egyben kulcsfontosságú szereppel bír életünkben, így hát semmi meglepő nincs abban, ha felnőve olykor vágyunk rájuk. Néha jólesik bekuckózni az ágyba - vagy épp egy kényelmes fotelbe -, ölünkben egy szépséges mesekönyvvel, s messzire szárnyalni a képzelet birodalmába.
 
Így esett, hogy bár nincs gyermekem, mégis lelkes izgalommal öleltem magamhoz e gazdagon illusztrált, szépséges kötetet, ami pontosan hetven darab mesét tartalmaz. Mindegyikük rövid, tökéletesen alkalmasak esti meséléshez, szövegük pedig könnyen értelmezhető, vagyis már egészen pici kortól is alkalmazható (a könyv hátulján hároméves kortól ajánlják). 
Noha a fülszöveg nem tér ki rá, és amennyire nézegettem nincs is  kimondva, de a könyvben rejlő mesék majd' mindegyike népmese. Akadnak köztük olyanok, amiket már ismerhetünk a magyar népmesék sorozatból, netán időtlen klasszikusok (Aranyhaj, Csipkerózsika, Csizmás Kandúr, A kishableány, Holle anyó, stb.), de bőven fellelhető mellettük más népek által újraértelmezett történet (ír Hófehérke), vagy más kultúrákból származó is. Ám eredjenek bárhonnan, jó népmeséhez hűen egytől-egyig tanulságosak: a rossz elnyeri bennük méltó büntetését, a jó pedig megkapja jutalmát, továbbá kiderül, hogy kedvesnek, szerénynek, hűségesnek, igaznak lenni mindig kifizetődő. 
Persze ennél is fontosabb, hogy gyermeki (és felnőtt) szemmel is roppant élvezetes mesékről van szó, amik megannyi humort, izgalmat, kalandot és varázslatot tartogatnak. További nagy előnye pedig, hogy uniszex, tehát kisfiúk és kislányok is megtalálják benne a maguk kedvenceit: hős hercegeket, furfangos királykisasszonyokat vagy épp kedves állatfigurákat. 

Az Utazás Álomországba a szó minden értelmében nagyon színes. Többféle nemzet meséit ötvözi, ekképp változatosak a témák, a mondanivaló, a tanulság, sőt maguk a karakterek és nézeteik is. De nem mehetek el Láng Anna csodálatos illusztrációi mellett sem, amik rendkívül élénkek, varázslatosak, hívogatóak és kedvesek. Egyszóval öröm nézegetni őket.
Jóllehet nincs gyermekem, mégis az az egyik legfőbb vesszőparipám mesekönyvek tekintetében, hogy szépet, jót, pozitívat adjanak a kis olvasójuknak, ne legyenek félelmetesek, ne közvetítsenek negatív üzenetet, a bugyutaságtól pedig egyenesen frász kerülget - legyen szó illusztrációról vagy lebutított szövegről. Itt azonban szó sincs ilyesmiről, az Utazás Álomországba az a nagybetűs mesekönyv, aminek minden kisgyerek könyvespolcán ott lenne a helye. Bátran ajánlom hát egészen kicsi kortól kezdve százévesig mindenkinek. Léleksimogató.


Pontszám: 5/5
Kedvenc történet: fülemülés
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a kötetben szereplő mesék címeit keressük. Minden állomáson találtok összekevert betűket - anagrammák formájában-, ezeket kell a helyes sorrendbe tenni, és beírni a mesék címeit a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


abroncs gyermekies szóhossz




Nézzetek be a többi állomásra is

07/09 Csak olvass!
07/11 Dreamworld
07/13 Könyv és más
07/15 Veronika's Reader Feeder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése