2022. július 2., szombat

Ismerd meg a Sorsfordító történetek sorozatot!


Mi lett volna, ha…? Sokszor felmerül bennünk ez a mondat, de ha a saját sorsunk alakulásáról van szó, az ezen való agyalás nem vezet sok jóra. Ellenben közkedvelt, kitalált karakterek sorsával játszani sokkal szórakoztatóbb. A Sorsfordító történetek sorozatban a klasszikus Disney-hercegnők történetében változtatnak meg a szerzők egy-egy központi mozzanatot, és annak mentén gondolják újra a kalandjaikat. A sorozat legújabb tagja pedig Csipkerózsikáról szól, melynek magyar verzióját a Manó Könyveknek köszönhetjük.




Sorsfordító történetek


A Menő Könyvek 2020-ban Sorsfordító történetek címmel új Disney ifjúsági regénysorozatot indított, amelyekben az ismert történet egy pontján minden máshogyan történik, mint ahogyan azt megszoktuk, ám a végkimenetel minden esetben ugyanaz marad. Vagy mégsem?
Az alábbi összefoglaló által megismerhetitek az egyes részeket. A könyveket pedig beszerezhetitek a Manó Könyveknél.


Elizabeth Lim: Fénytörések


Kiadó:  Manó Könyvek
ISBN: 9789634038344
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Bús Teodóra
Blogbejegyzésem: Ide kattintva olvashatod

Röviden a könyvről:
Az Elizabeth Lim által életre keltett történet fent, a Thang Shau hágónál kezdődik, amikor is a túlerőben lévő hunok meglepik Shang megfogyatkozott csapatát, ám Ping fondorlatos tervével megmenti magukat. Csakhogy a Disney feldolgozástól eltérően Shang itt halálos sérülést szerez, és Mulan lesz az egyetlen, aki mindent elkövet, hogy életben tartsa kapitányát. Olyannyira, hogy amikor lehetősége adódik, a Shang család védelmező szellemével, ShiShivel, a kissé egoista, ámde melegszívű oroszlánnal nekivág Diyunak, az alvilágnak. A magát férfinak kiadó lány alkut köt Diyu királyával, melynek értelmében még azelőtt ki kell menekítenie Shang szellemét, mielőtt felkelne a nap, különben mindhárman ott ragadnak. A feladat nem egyszerű, odalent különféle trükkös szintek és veszélyek leselkednek hőseinkre, pokolfajzatok, szellemek, valamint maga a feledés asszonya, Meng Po tör életükre. Az út során szembe kell nézniük még önmagukkal is, megvívniuk belső csatáikat, túllépni önnön határaikon, felvállalni önmagukat, érzéseiket, és rájönni, mi is valódi céljuk.
(...)
A Fénytörések egyszerre szórakoztató, kalandos és mély utazás az alvilág és a lélek útvesztőiben. Elizabeth Lim pedig egy olyan szerző, akinek érdemes megjegyezni a nevét.
Én a magam részéről leírhatatlanul szerettem ezt a történetet, a részemmé vált, olyannyira, hogy az utolsó sorok után napokig kínzó ürességet éreztem magamban. Hiányoztak Mulanék. ...amennyiben nagyon nagy szavakkal akarnék dobálózni, azt is mondhatnám, ez a történet még a Disney mesénél is jobb lett. Tanulságos, érzelmes, jól felépített, izgalmas.



Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!


Kiadó:  Manó Könyvek
ISBN:9789634038351
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Herman Alexandra
Blogbejegyzésem: Ide kattintva olvashatod

Röviden a könyvről:
Bevallom, a fülszöveget böngészve jócskán felszaladt a szemöldököm; gyakorlatilag bármilyen csavart el tudtam volna képzelni a sztori bármely pontján, de azt, hogy Anna és Elza úgy nőjön fel, hogy ne is ismerje egymást, nem.  Hisz gondoljatok csak bele: a testvérek közti eltéphetetlen kötelék adja az eredeti Jégvarázs alapját, az ő szeretetük, összetartásuk mozgat minden szálat; ha azt kivesszük a képletből, gyakorlatilag nem marad semmi. Igen ám, de a Jen Calonita által jegyzett történet mégiscsak talált olyan alternatívát, amiben mindkét feltétel teljesülhet, sőt... egészen új, és bizonyos szinten talán mélyebb jelentést kölcsönözhet a testvéri szeretetnek.
(...)
A Sorsfordító történetek eme kötetében Elza és Anna úgy nőnek fel, hogy nem is ismerik egymást. Míg Elza Arendelle egyetlen örököseként szülei oldalán tanulja, hogyan legyen majd egy napon jó királynő, addig a távoli kis faluban Anna nevelőszüleinek segít a családi pékségben süteményeket sütni. Csakhogy egyikük öröme sem felhőtlen. Elza magányos, Annát pedig hívja Arendelle, s alig várja, hogy a kijelölt napokon felbukkanjon keresztanyja - aki nem más, mint az álruhás Iduna királyné -, és a királyságról meséljen neki.



Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem


Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634039068
Oldalszám: 440 oldal
Fordító: Bús Teodóra
Blogbejegyzésem: Ide kattintva olvashatod

Röviden a könyvről:
A történetbe a bál éjszakáján csatlakozunk be, amikor is Hamupipőke egy csodálatos estét tölt Károly herceg társaságában anélkül, hogy bármit is sejtene a férfi kilétéről. A sorsfordító pillanat azonban akkor következik be, miután az üvegcipellős incidens másnapján, a mostoha otthonába látogató Ferdinánd nem hallja és látja meg a padlásszobába zárt lányt, és továbbáll. Ezt követően mostohaanyja eladja Hamupipőkét egy rossz életű férfinak, aki magával ragadja zsákmányát, hogy egy távoli helyen áruba bocsáthassa (igen, olyan szándékkal), ám a viharos időjárásnak hála, az árva lánynak sikerül megszöknie. Másnap pedig egy kedves ismeretlen segítségével Hamupipőke és kutyája, Brúnó új otthonra lel a kastélyban, ahova először varrónőként jelentkezik, végül azonban sokkal fontosabb feladatot kap: ő lesz a király nővérének, a rettegett Ginevrának a cselédje. Új pozíciójában Hamupipőke rengeteg titokkal, ármánykodással találja szemben magát, és míg ő arra próbál megoldást találni, hogyan is érhetné el, hogy a kitagadott tündéreket visszaengedjék a birodalomba, Ferdinánd, a Nagyherceg mindent elkövet azért, hogy saját céljainak megfelelően irányítsa az uralkodócsalád férfitagjait - beleértve Károlyt, és az egyre romló egészségi állapotban lévő királyt.
(...)
Az Ez hát a szerelem azt üzeni, merjetek újra gyerekek lenni, és higgyetek a tündérmesékben: abban, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát, és hogy a világon semmi más nem számít, csak az őszinte, igaz szerelem.



Liz Braswell: Egy új élmény
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634039877
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Herman Alexandra
Blogbejegyzésem: Ide kattintva olvashatod

Röviden a könyvről:
Az Egy új élmény izgalmas felütéssel indít, rögtön a nyitányban megismerkedhetünk Aladdin édesanyjával, és az ekkor még gyermek tolvajjal. Ezt követően az általunk is ismert történet elejére ugrunk, az ominózus piacos-kenyérlopós-üldözős jelenetre, ahonnan viszonylag sokáig, a könyv feléig a már ismert mederben haladnak az események.
(...)
Az, hogy Jafar szerzi meg a lámpást, izgalmas elgondolás, s ebből kifolyólag számítani lehet a borongósabb jövőképre is, amit a szerző ténylegesen meg is ad. Így az Egy új élmény merőben más, sokkalta disztópikusabb hangulatú mesét tár az olvasó felé, mint az eredeti verzió: Jafart ugyanis nem kisebb cél vezérli, mint az, hogy átlépjen a varázslat törvényein, élők és holtak választóvonalán, leigázza a világot, és elérje, hogy mindenki tisztelje, Jázmin pedig feltétel nélkül szeresse. Ezzel persze nem mindenki ért egyet, a nép számára hiába tűnik vonzónak az új, nagylelkű szultán, Aladdin, Jázmin és a tolvajok titkos bandája nem így gondolja. Főhőseink tehát szövetkeznek Aladdin gyerekkori barátaival, és az általuk vezetett szervezettel, hogy letaszítsák a zombikat teremtő Jafart, aki mindeközben nem fél bemocskolni a kezét.



Jen Calonita: Bírnod kell a célig
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840700
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Herman Alexandra
Blogbejegyzésem: Ide kattintva olvashatod

Röviden a könyvről:
A Bírnod kell a célig az eredeti mese végénél veszi fel a fonalat, azon a ponton, amikor az olümposziak Herculest éljenzik. Ám a valódi befejezéssel ellentétben ebben a történetben Zeusz megvétózza fia és Megara viszonyát, Herculest nem engedi vissza szerelméhez, a lányból viszont nem hajlandó istent faragni. Héra, látva a fiatalok gyötrelmét, alkut ajánl Megnek: istennői rangra emeli, amennyiben a lány tíz napon belül teljesíti a kiszabott küldetést, melynek részletei homályba vesznek. 
Héra bölcs istennőként sorsdöntő megpróbáltatások elé állítja a lányt, melyek mindegyike egyetlen célt szolgál: Megnek felül kell kerekednie gyengeségein.
(...)
A történet során - párhuzamosan a jelen eseményeivel - megismerhetjük a kis Megarát, édesanyját, kettejük viszonyát, illetve bepillanthatunk a felnőtté váló lány első és egyetlen kapcsolatába, ami végül Hádész birodalmába űzi, miközben Héra küldetése egyre veszedelmesebb helyzetekbe sodorja őt. E kalandok bár bőségesen tartogatnak izgalmat, közel sem annyira meghatározóak, mint mögöttes üzenetük. Meg számára nem a rátámadó vérszomjas, mitológiai lények jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem önmaga.



Liz Braswell: Hol volt, hol nem volt


Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635841035
Oldalszám: 472 oldal
Fordító: Herman Alexandra

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha Csipkerózsika mégsem ébred fel?
Olyan egyszerű volna – egy legyőzött sárkány, egy álomba merült hercegnő a kastélyban, és a herceg, aki megmenti… Ám amikor a herceg megcsókolja a lányt, őt is elnyomja az álom, így a mesének korántsincs vége. Hajnal hercegnő igyekszik elmenekülni a kastélyból, amelyet Demóna tart hatalmában, és kilépjen a veszélyes és lenyűgöző külvilágba. Egy elbűvölő herceg és régi barátok szegődnek társául. Ám Demóna minden mozdulatát követi, és Hajnal hercegnőnek minden erejét össze kell szednie, hogy megtudja, kik a barátai, és kicsoda ő valójában. Az idő pedig szalad. Felébred-e az alvó hercegnő a szörnyű álomból?



Jen Calonita: Tükröm, tükröm

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635842261
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Herman Alexandra

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg?
Hófehérke királysága szeretett édesanyja halálát követően a nép által csak „a Gonosz Királynőként” emlegetett mostohaanyjához kerül. A fiatal hercegnő igyekszik észrevétlen maradni a kastélyban, hogy ne okozzon kellemetlenséget az új királynőnek.
Amikor azonban a megöletésére kiötlött terv félresikerül, Hófehérke élete gyökeresen megváltozik. Egy csapat, eleinte bizalmatlan törpe, egy kedves, de szinte ismeretlen herceg, és egy titokzatos múltbeli ismerős segítségével merész küldetésre indul, hogy megállítsa a Gonosz Királynőt, és visszaszerezze a királyságát. Vajon képes legyőzni egy ellenséget, aki minden lépéséről tud, és eltökélte, hogy – akár Hófehérke és szerettei életének árán is – megtartja nehezen megszerzett hatalmát?




Nyereményjáték


Könyvünk a Sorsfordító történetek sorozat 6. tagja. Minden állomáson találtok egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok, a sorozat melyik tagjából származik a kiragadott részlet.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Sose engedd, hogy egy férfi elhalványítsa a fényedet."




Nézzetek be a többi állomásra is

06/26 Utószó
06/29 Csak olvass!
07/02 Dreamworld - Ismerd meg a sorozatot!
07/05 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése