2023. február 20., hétfő

Christina Lauren - A lelkitárs-egyenlet


A 21. Század Kiadónál jelent meg az írópáros újabb nagysikerű története, A lelkitárs-egyenlet. Ha érdekel benneteket, hogy mit gondolnak bloggereink erről az érdekes romantikus könyvről, tartsatok velünk ezen blogturnénk során is, ráadásul tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány ebből a szépséges kötetből!
 
 
Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet
 
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635682836
Oldalszám: 366 oldal
Fordító: Lévai Márta

Fülszöveg:
Jess ​Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.
Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni.
Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot.
A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.

Saját véleményem:
A 21. Század Kiadó a Nem mézes hetek után újabb Christina Lauren kötettel örvendeztette meg a könnyed, romantikus történeteket kedvelő olvasókat. És bár a szerzőpáros neve hazai viszonylatban sem ismeretlen, jómagam ez idáig még nem kerültem közelebbi kapcsolatba velük. Bevallom, most se került volna rá sor, ha nincs az a gyönyörűséges élfestés, amivel a kiadó egy pillanat alatt levett a lábamról. Szerencsére, merthogy A lelkitárs-egyenlet egy édes-humoros-szenvedélyes kis lélekbonbon, amit kár lenne kihagyni.

"- River vonzó férfi. Csak a vak nem látja…. De olyan érzés beszélgetni vele, mint egy goromba, két lábon járó számítógéppel."

A kötet hősnője, Jess egy harmincadik életévébe lépő, egyedülálló édesanya, aki igyekszik talpon maradni, s biztosítani kislányának mindazt az anyagi-, mentális- és lelki jólétet, amit ő annak idején nem kapott meg részeges-drogfüggő anyjától. Napjait a gyereknevelés, munka, számlák kifizetése, valamint az önálló háztartás vezetése határozza meg, olyannyira, hogy saját szükségleteivel mit sem törődik. Nem úgy, mint kissé bohókás barátnője, aki nap mint nap randizásra biztatja. Bár Jess hallani sem akar erről, egy balul elsült munkatárgyalás, egy kínzó szülői értekezlet és egy borzalmas szülinap után mégiscsak beküldi mintáját a Kromantika nevű társkeresőcéghez, akik épp most készülnek betörni a piacra. Különlegességük, hogy DNS-vizsgálat alapján igyekeznek megtalálni ügyfeleik számára a legtökéletesebb partnert, ráadásul a többi randiapptól eltérően nem a gyors, könnyed numerákat helyezik fókuszba, hanem a lelki társi kapcsolatot.
Jess számára imponál, hogy a számok és a tudomány alapján közelítik meg a dolgot, vagyis olyasmi alapján, amiben ő maga is hisz és rajong, mégis meglepetésként éri, amikor üzenetet kap. A teszt kimutatja, hogy Jess kilencvennyolc százalékban összeillik a cég egyik alapítójával, az egész megálmodójával, vagyis azzal a mogorva, karót nyelt seggfejjel, aki hosszú ideje minden reggel 8:24-kor betér barátnőjével közös törzshelyükre egy americanoért. Ám mielőtt a nő kihátrálhatna ebből az egészből, a cég vezetői kecsegtető ajánlattal állnak elő: harmincezer dollárt kap, amennyiben megejt néhány randit Dr. River Peñával, és megpróbálják kideríteni, hogy a bevezetés előtt álló cég feltételezései valóban helytállóak-e velük kapcsolatban. Mit tehet egy szkeptikus, ámde egyedülálló anya, akinek gondoskodnia kell kislánya és nagyszülei jövőjéről? Igent mond. 

Őszintén bevallom, nem gondoltam volna, hogy én ezt ennyire élvezni fogom, már csak azért sem, mert igen nehéz újat mutatni a romantika zsánerében. A lelkitárs-egyenlet viszont egészen formabontó módon közelíti meg a témát: tudományosan próbál bizonyítani - eljátszva azzal a gondolattal, hogy vajon különféle vizsgálatok alapján meg lehet-e találni valaki tökéletes társát, azt, akivel biológiailag harmonizál? Ezzel tulajdonképpen kizárva mindennemű kockázatot. 
És hát nem pontosan erre vágyunk? Az Igazira, a Tökéletesre, aki mellett leélhetjük az életünket anélkül, hogy attól kellene rettegnünk, mikor megy tönkre a kapcsolatunk. Mennyivel egyszerűbb lenne beleköpni egy csészébe, majd várni pár napot, míg tálcán kínálják fel életünk párját, akivel aztán bármiféle kockázat nélkül vághatnánk bele a randizásba! 
Jól hangzik? Naná! 
Életszerű? Cseppet sem.
És ezt maguk a szereplők is számtalanszor megkérdőjelezik, számba véve az összes lehetőséget, magyarázatot, buktatót... közben pedig próbálják kideríteni, hogy egy olyan bonyolult és megfoghatatlan dologban, mint a szerelem, lehet-e létjogosultsága a biológiának.
 
A kötetben River testesíti meg a tudományt, míg Jess a racionalitást, a női erőt és érzékenységet, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a történet érdekfeszítő és dinamikus legyen. 
Az ellentétek ugyebár vonzzák egymást, s ez itt tökéletesen érvényesül is. Mind a két szereplő eltérő világból származik, mások a prioritásaik, a fontossági sorrendjük: Jess elsősorban anya, számára az olyan hétköznapi dolgok fontosak, mint az anyagi javak kitermelése, a számlái befizetése, vagy épp maga a gyereknevelés, míg River egy egyedülálló tudós, akinek nincsenek anyagi gondjai, nincsenek kötöttségei, kötelezettségei, csak és kizárólag a szenvedélye: a tudományok. River első pillantásra egy merev férfi, Jess pedig egy túlhajszolt anyuka. Vagyis olyan személyek, akik jó eséllyel soha nem ülnének le egy asztalhoz, nemhogy párkapcsolatba kezdjenek. A történet és a karakterek által a szerzőpáros pedig tökéletesen rávilágít arra, mennyire felszínesek és előítéletesek is vagyunk mi, emberek. Ahelyett, hogy a dolgok mögé néznénk, elméleteket gyártunk, megbélyegezünk és utálunk másokat. Jelen esetben: Jess már-már utálja Americanot, River pedig átnéz a nőn, átlagosnak bélyegzi egészen addig, míg bele nem kényszerülnek a randizásba, és rá nem jönnek, mennyire vonzódnak a másikhoz, s hogy milyen elemésztő vágy fűzi össze őket. River és Jess között valósággal izzik a levegő, rendkívül energikus és elemi páros, bizsergető szexuális vággyal.
Nem mondom, hogy A lelkitárs-egyenlet egy tökéletes, kliséktől mentes regény, mert nem az, mint ahogyan a zsánerre jellemző túlzásoktól sem mentes, ugyanakkor képes szórakoztatni, kikapcsolódást nyújtani, mosolyt csalni az ember arcára, és olyan perspektívát kínálni, ami üde színfoltként jellemezhető. Igazi csajos olvasmány! Idejét sem tudom, mikor szórakoztam ennyire jól olvasás közben. Míg River és Jess párosáról olvastam, megszűnt körülöttem a külvilág, peregtek a lapok, és azt éreztem, hogy én ezt tényleg, őszintés és igazán élvezem.
Kimondom: egy chick lit könyvnek pont ilyennek kell lennie: habkönnyűnek, szórakoztatónak és perzselőnek. Szóval, ha szeretnétek minőségi módon kikapcsolódni, akkor szívből ajánlom A lelkitárs-egyenletet, és akkor is érdemes próbát tenni vele, ha szerettétek A szerelem képletét.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: River, Jess, Fizzy, Nagyapa, Juno
Kedvenc jelenet: az első csók
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek az írópárost és a könyveiket. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a válaszotokat beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Az írópáros melyik könyve fog idén májusban megjelenni (angolul)?




Nézzetek be a többi állomásra is

02/07 Fanni’s Library
02/10 Veronika’s Reader Feeder
02/13 Csak olvass!
02/16 Hagyjatok! Olvasok!
02/19 Dreamworld
02/22 Sorok között
02/25 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése