2023. január 30., hétfő

Maddison Michaels - A gyalázatos herceg

 
Maddison Michaels: A gyalázatos herceg
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635705320
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Farkas Melinda

Fülszöveg:
Szerelemben ​mindent szabad
Devlin Markhamnek, Huntington hírhedt hercegének kell egy feleség. Nem is akármilyen! Ha nem tudja egy hónapon belül elcsábítani a környék egyik legszeszélyesebb kékharisnyáját, búcsút mondhat a nehezen megszerzett vagyonának. A herceg mindig is úgy gondolta, a szerelem elfecsérelt érzelem, a házasság pedig a legjobb esetben is kényelmetlenség. Azonban úgy tűnik, Lady Sophie Wolcottra nem hat a jóképű nemes vonzereje…
Amikor Sophie megtudja, hogy szeretett árvaháza veszélybe kerül, bármit megtenne, hogy megmentse. Még egy kegyetlen, kéjsóvár férfihoz is hozzámenne, aki mindig megszerzi, amit akar, mind a szerelemben, mind az üzleti életben. Ahhoz a férfihoz, aki megtestesít mindent, amitől eddig rettegett, mégis az egyetlen esélye lehet a nehéz helyzetben, és akihez vonakodva bár, de tagadhatatlanul vonzódni kezd.
Azonban az érdekházasság még több bonyodalmat szül, mert Devlin sötét múltjából felbukkan egy gyilkos, aki Sophie-t veszi célba. Rá kell jönniük, hogy nem csupán az életük forog kockán, hanem a szívük is.
Maddison Michaels, a Ruby Awards díjas írónő egy szenvedélyes és intrikákban gazdag romantikus történelmi könyvsorozattal mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. Első kötetében két, egymástól merőben eltérő karakter érzelmekben és izgalmakban bővelkedő kalandjait követhetjük nyomon.

Saját véleményem:
Az Álomgyár kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Maddison Michaels Szentek és Szélhámosok sorozatának első része, melyben Huntington hírhedt hercege és Anglia legkiszámíthatatlanabb vénkisasszonya keveredik humorral, szenvedéllyel és veszéllyel átitatott kalandok sorába.
Az utóbbi években különösen kedves helyet foglalnak el a szívemben a történelmi romantikusok, így nem is volt kérdés, hogy olvasni akarom-e A gyalázatos herceget. Mindig öröm, ha új szerzőt fedezhetek fel a zsáneren belül, s ne adj isten avathatok kedvenccé. Márpedig Maddison Michaels jó eséllyel pályázik a címre, olvasmányos stílusa mellett ugyanis megfelelő arányban vegyíti regényében a humort és a romantikát, miközben tökéletes korrajzot ad a 19. század csillogó, egyben sötét világáról is. Ráadásul a történetvezetése is igen lendületes, nehéz akár egy percre is letenni a könyvet.

"– Azt mondják, magának nincs is szíve.
– Én is így halottam."


A történet szó szerint egy égből pottyant találkozással indít, amikor is Sophie, a női főszereplő lepottyan a fáról, megzavarva Huntington hercegét és annak aktuális partnerét a bujálkodásban. Az ígéretes találkozás ellenére Lady Sophie és Devlin Markham kapcsolata itt véget is érne, ha a megrögzött agglegény életét nem követné figyelemmel Viktória királynő, s nem adna számára ultimátumot, miszerint a herceg vagy megnősül, vagy fuccsba megy minden üzleti tevékenysége. Más választása nem lévén, Devlin eltökéli hát, hogy azt az égből pottyant kékharisnyát fogja nőül venni, aki a többi hölggyel ellentétben képes ellenállni sármjának. Lady Sophie szíve azonban másért dobog, s csupán egyetlen dolog létezik, ami képes megingatni abbéli elhatározásában, hogy vénlány maradjon: az édesanyjától megörökölt árvaháza. Amikor az veszélybe kerül, kényszerű alkut köt a herceggel, csakhogy időközben hazatér az immár megözvegyült férfi, akiért éveken át epekedett, ráadásul halott cselédek és inasok bukkannak fel városszerte, akik valamilyen módon Sophie-hoz és a herceghez köthetőek. 
Vajon ki áll a kegyetlen gyilkosságok hátterében? És mi köze Sophie-nak és Devlinnek az egészhez? De ami ennél is fontosabb: képes lesz-e együttműködni két olyan ember, akik látszólag folyton egymást marják? Van-e bármiféle jövője a makrancos lady és a szélhámos herceg egyességen alapuló házasságának?

A gyalázatos herceg egy sodró lendületű, szenvedélyes viktoriánus kori románc, némi nyomozással fűszerezve. Lady Sophie és Devlin Markham kapcsolatának kiteljesedése mellett ugyanis helyet kap a regényben egy másik, sokkal komorabb szál is, ami Anglia legsötétebb bugyraiba vezet. Kisebb-nagyobb betekintések által szemtanúi lehetünk annak, hogy valaki cselédeket gyilkol hol brutális, hol beteges módon, miközben igyekszik megóvni titkait és inkognitóját. Maddison Michaels viszont mindig épp csak annyi infót csepegtet róla, hogy két sokk vagy elborzadás között felpiszkálja az olvasó fantáziáját, és az még többet akarjon tudni. A nyomozás azonban a szereplőkre hárul, akik a történet nagy részében egymással vannak elfoglalva (aggodalomra tehát semmi ok, A gyalázatos herceg elsősorban nem krimi, jó történelmi romantikusként végig hű marad zsáneréhez). Hol heves szócsatáiktól pattognak a szikrák, hol pedig évődő flörtölésüktől, ami kiapadhatatlan forrása a mosolyt fakasztó jeleneteknek. Na meg a heves szívdobogásnak, mert bár látszólag sem Sophie, sem a herceg nem érez a másik iránt semmit, valójában nagyon is sistereg köztük a levegő.
Sophie egy okos, értelmes, talpraesett nő, aki férfiak segítsége nélkül is megállja a helyét. Ambiciózus lady, tele álmokkal és célokkal, melyek elsősorban szeretett árvaházára koncentrálódnak. Lady Sophie szembemenve a kor szellemiségével taníttatja, nevelteti az árváit, s felnőve segíti elhelyezkedésüket. Rég eltökélte már, hogy életét e szent célnak szenteli, ahelyett, hogy holmi nőcsábász férj kényét-kedvét lesné. Pláne nem egy olyan bosszantó fráterét, mint Devlin. Az egyetlen közös bennük az, hogy kerülik a házasság intézményét, így amikor a sors arra kényszeríti őket, hogy alkut kötve eljegyezzék egymást, elszabadulnak az indulatok. Féltékenység, szerelmes széptevők, évődő harcok, furcsa nagynénik, eltűnt napló és levelek bonyolítják kapcsolatukat, mely oldalról oldalra válik egyre hevesebbé. S mindehhez hozzáadódik a nyomozás, ami még inkább összekovácsolja párosukat. 

Be kell vallanom, én piszkosul élveztem ezt a történetet! Imádtam Lady Sophie akaratosságát és a herceggel szemben tanúsított ellenállását, Devlintől pedig pocsolyává olvadtam. Jó kis kamukapcsolaton alapuló ellenségekből szeretők típusú romanc volt, aminek a kor, illetve a krimiszál adott különleges színezetet. 
Ha egészen őszinte akarok lenni, meg kell jegyeznem, hogy nem számítottam arra, hogy ennyire kegyetlen, brutális és beteg mellékszállal fogok találkozni, ugyanakkor a szerző remekül bemutatta, milyen is volt a század kevésbé fényűző oldala: hogyan éltek-működtek a cselédek, s adták-vették egymás között a munkaadóiktól vagy az azok vendégeitől származó információkat, milyen mocskos dolgokat művelt az elit, s hogy mennyire kevesen múlt valakinek az élete. 
A gyalázatos herceget szívből ajánlom, ha szeretnél egy sodró lendületű, perzselő, egyszerre megrázó és mosolyra fakasztó történelmi romantikus regényt olvasni. A szerző nevét pedig mindenképp érdemes megjegyezni.
Számomra roppant kellemes meglepetés volt Lady Sophie és Devlin története, alig várom, hogy kezemben tarthassam a következő részeket, s választ kapjak mindarra, ami most kimaradt. Mert bár a legtöbb történelmi romantikushoz hasonlóan ez a könyv is lezárt, önálló egységet alkotó mű, vannak elvarratlan háttérszálak, amik érzésem szerint végigkísérik a sorozatot.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Devlin, Lady Sophie, nagynéni
Kedvenc jelenet: szobában verekedős
Negatívum: a vége picit gyors lett
Borító: 5/5
Sorozat: Szentek & Szélhámosok #1, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése