2023. augusztus 27., vasárnap

Serena Valentino - Kitör a frász!


A Manó Könyvek jóvoltából megjelent Serena Valentino Disney - Villains sorozatának legújabb kötete, a Kitör a frász!, melyben Szörnyella életével ismerkedhetünk meg. Ennek örömére a Blogturné Klub bemutatja ezt az egyedi, memoár stílusban megírt regényt, amelyből kiderül, hogy minden gonoszok legrosszabbikának története talán nem is annyira fekete és fehér, mint az általa oly nagyon áhított dalmata bunda.
 
 
Serena Valentino: Kitör a frász!
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635843763
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Bizonyára mindenki úgy gondolja, hogy jól ismeri Szörnyella történetét: egy boldog pár, két hűséges kutya, tizenöt csupa pötty kutyakölyök - és egy nő, akinek minden vágya, hogy csodás szőrmét készítsen ezeknek a kiskutyáknak bundájából. Sőt, London összes kis dalmatája kell neki, mind a százegy.
De mégis ki ez az ördögi nőszemély? Az emlékezetes autóbaleset, a kutyák elrablása, és a szőrmebundák mániákus imádata előtt volt egy másik Szörnyella. Őt ismerhetjük meg ebből a történetből, amit a saját szavaival mesél el.
Mert még a legelvetemültebb gonosztevőknek is vannak őszinte barátaik, igaz szerelmeik és nagyratörő álmaik. Hiszen a világon semmi sem egyszerűen fekete és fehér.
A nagy sikerű, izgalmasan sötét hangvételű sorozat legújabb részében maga Szörnyella, a dalmaták rettegett réme kalauzolja el az olvasót a bonyolult női barátságok, az anya-lánya kapcsolat és a pusztító vágyak világába.

Saját véleményem:
Hetedik kötetéhez érkezett Serena Valentino Gonosztevők c. sorozata, melynek mindegyik részében egy újabb Disney antihős múltját ismerhetjük meg. A Kitör a frász! azonban több szempontból is rendhagyó eleme a szériának, ugyanis amellett, hogy teljesen független a tündérmesei világtól (s ezáltal a gonosz nővérektől is), egyfajta fiktív memoárként is szolgál, melyben maga Szörnyella meséli el a történetét.

"Különböztesd meg magad."

A korábbi részekkel ellentétben a Kitör a frász! kizárólag főszereplőjére fókuszál, melynek következtében sokkal követhetőbb és feszesebb a történetvezetés, ezáltal pedig maga a regény is jóval tartalmasabb, na meg élvezhetőbb. Szörnyella esetében szükség is volt erre, hisz egy igazán összetett és sokrétű karakterről van szó, nem véletlenül hívják a gonoszok legrosszabbikának. Ezt az álmemoárt olvasva azonban hamar világossá válik az olvasó számára, hogy a De Frász család utolsó leszármazottja gonoszság helyett inkább egy sor érzelmi és mentális problémával küzdő nő, akinél nagyon sok érzelmi mélypontot követően elszakadt az a bizonyos cérna... Ahhoz azonban, hogy megértsük, mi is vezetett kilencvenkilenc dalmata kölyök elrablásához, Szörnyella fiatalkoráig kell visszarepülnünk, egészen az 1900-as évek második harmadáig, amikor is az ifjú Szörnyella napjai fénypontját az anyjával tölthető egy órája jelenti. A lány számára ugyanis a rideg, közömbös anya jelképezi a tökéletességet. Lady De Frász egyfajta példaképként funkcionál gyermeke számára, olyasvalakiként, akit nem csak rajongva imád, hanem tisztel és fel is néz rá, s akinek élete során mindig meg akar felelni. Szörnyella életét tehát kezdettől fogva az anyja figyelme és szeretete utáni vágyódás határozza meg. Olyan vak buzgalommal lesi anyja kegyeit, ami minden észérvnek ellentmond. Serena Valentino ezt a több éven-évtizeden átívelő, önromboló folyamatot mutatja be, végigvéve azokat az állomásokat, amik egyre közelebb taszítják Szörnyellát a tévképzetes őrülethez. A regény során láthatjuk, miként válik egy édes, elkényeztetett kislányból, álmodozó kamasz, majd hogyan fordul át mindez arroganciává, s sértettségé, legvégül pedig őrületté. 
Roppant szomorú, tanulságos, egyben érdekfeszítő történet, amin hatalmasat csavar a memoár vonal. Ahogy korábban említettem, mindent Szörnyella elmesélésében olvashatunk, ez pedig óhatatlanul azzal jár, hogy Lady De Frász, mint pozitív figura tűnik fel, míg a valóban segítő szándékú barátok, alkalmazottak, megbízottak fordítva. Roppant különleges és egyedi megoldás ez, de ami a legjobb: működik. Míg Szörnyella mesél, mi úgy érezhetjük magunkat, mint azok, az életét meghatározó félig-meddigek, akik mindig lesajnáló pillantásokkal tekintettek rá, ha a családjáról volt szó. 
Ám nem csak ez a különleges formátum, hanem a történelmi korszak és Anita barátnőként való beemelése is rengeteget ad mind a regény hangulatához, mind tartalmi értékeihez. 

Mindent összevetve, nekem talán ez a rész tetszett legjobban. Sötét, komor, ugyanakkor érzelmekkel teli történet, ami emberközelibbé varázsolja Szörnyellát. Van benne egy csipetnyi mágia, pontosabban annak sejtetése (ugye, nem gondoltátok, hogy teljesen elszakadunk a nővérektől vagy Tulipánt kisasszonytól?), mégis megmarad a realitás talaján. Szívből ajánlom bárkinek, aki szeretne egy búskomor, szívfacsaró mesét olvasni arról, hogy mire képes a szeretetéhség és megfelelési kényszer, az, amikor kétségbeesetten vágyunk mások figyelmére és szeretetére. Plusz jó hír, hogy kivételesen önállóan is olvasható ez a rész.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Szörnyella, Anita, Jackson, Mrs. Baddeley. Miss Filgran, Lord De Frász
Kedvenc jelenet: karácsonyi ünneplés
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Gonosztevők #7, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték

A regény során többször is előkerül Jane Austen és az ő munkássága, ezért mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, ti mennyire ismeritek azt. Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik művéből származik, majd a címet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.”




Nézzetek be a többi állomásra is

08/27 Dreamworld
08/29 Szembetűnő
08/31 Csak olvass!
09/02 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése