2023. október 19., csütörtök

Laura Thalassa - The Emperor of Evening Stars

Laura Thalassa: The Emperor of Evening Stars - Az Esti Csillagok Császára
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507099
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Kéri Andrea

Fülszöveg:
Kezdetben vala a sötétség.
Mielőtt találkozott Callie-vel, mielőtt Alkusz vált volna belőle, ő volt Desmond Flynn, egy írnok fattyú fia. Aki puhány anyától született, varázstalanságra volt kárhoztatva, és arra rendeltetett, hogy rabszolgával házasodjon.
De a sorsnak más elképzelései voltak.
A sötétség végezetéig.
Arestys kopár barlangjaitól Somnia palotáján át a földi utcákig: így vált Desmond Flynnből, a tündérből, aki a semmiből indult, az Esti csillagok Császára.

Saját véleményem:
A Strange Hymn falatkaparó függővége után némileg kiborultam, hogy a következő Laura Thalassa könyv nem a harmadik, egyben befejező kötet lesz, hanem a Desről szóló novella. De most már belátom, ennél jobb döntést nem is hozhatott volna a kiadó. Mert bár ez a rész valóban Des múltjáról szól, szükség van rá ahhoz, hogy jobban érthessük a második részben már felvezetésre kerülő szálakat, amik meghatározzák főszereplőink jelenét.

"Ha elég erősen hiszel valamiben, azzal valóra válthatod."

A The Emperor of Evening Stars egészen Des anyukájának szökéséig nyúlik vissza, addig a pillanatig, amíg az asszony túljárva az éjkirály eszén, elhagyta a palotát, hogy egy eldugott barlangban világra hozza gyermekét. Azt a gyermeket, akinek féltestvéreihez hasonlóan meg kellett volna halnia. Desmond Flynn anyja leleményességének hála azonban nem csupán túlélhetett, hanem megadatott számára az is, hogy beteljesítse sorsát, átvegye a trónt, leigázza apját, és ráleljen lelki társára. Csakhogy ez a kétszázhetven évet magába foglaló életút rengeteg megpróbáltatással telt, s ez az, amit részletesen megismerhetünk e kötetből. Des a szemünk láttára válik fattyúnak kikiáltott, elégedetlen kamaszból haramiává, majd háborús hőssé, legvégül pedig királlyá, s azzá a hírhedt Alkusszá, akinek a nevét mindenki rettegi.
Rövidsége ellenére, egyébként meglepően tartalmas műről van szó, melynek végig feszített a tempója, míg cselekménye folyamatosan pörög, újabb és újabb izgalmakat nyújtva az olvasó számára. Laura Thalassa egy elképesztően tehetséges szerző! Onnantól, hogy kezembe vettem a könyvet, csak úgy faltam a lapokat, egyszerűen nem győztem betelni Desszel, és az általa megélt borzalmakkal. Mélyen megérintett, mennyi viszontagságon kellett átesnie, ugyanakkor örültem, hogy láthattuk, miért és hogyan fordult meg a véleménye emberi lelki társával kapcsolatban. Ebben a kötetben egyébként is rengeteg apró, jelentéktelennek tűnő pillanat van, olyanok, amik sorsdöntő erővel bírnak. 
A sorozat rajongójaként élmény volt elveszni Des bosszúvággyal átitatott, erejét gyakorló múltjában, megélni, megtapasztalni, hogyan alakult ki közte és Malaki között a szoros baráti kötelék, belepillantani Des lelkébe, és abba, mit okozott számára az apja, és a kettejükkel történtek; nem beszélve Callie-ről. Volt itt minden, ami egy felcsigázó, izgalmas fantasy-hez kell: jövendölés, véres összecsapások, bosszú, árulás, tisztelet kivívása, vágy, epekedés, veszteség és örök barátság. És külön kiemelném Des emberekhez való hozzáállását, illetve annak különféle folyamatait. Valamiért ez a szál nagyon megragadott. Talán pont azért, mert végig ébren tartotta Des emberi oldalát, azt, ami távol esik az árnyaktól. 

Mindent egybevéve I-M-Á-D-T-A-M ezt a novelláskötetet, és nem győzök elég hálás lenni a kiadónak azért, hogy elhozta nekünk. Tudjátok, vannak azok a tipikus, húzzunk le még egy bőrt típusú kiegészítők, és vannak azok, amik valódi értéket közvetítenek, amiknek az olvasását kár lenne kihagyni. És ezt bizony kár lenne, nagyon-nagy kár! Régi események kerülnek új megvilágításba, értelmet nyer mindaz, amit eddig csak sejtettünk, ráadásul megannyi új hely, szereplő és esemény bontakozik ki.
Ó, és, ha azt gondoltátok, hogy a második rész vége brutálisan durva, akkor felejtsétek el: ez az, ami igazán kegyetlen! Még szerencse, hogy hamarosan érkezik a zárókötet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Des, Malaki, az embernő a sátorban, Callie
Kedvenc jelenet:  Des és az embernő párbeszéde, Des bosszúi, és a Callie-vel töltött évek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Az Alkusz #2,5
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése