2024. május 27., hétfő

Holly Webb - A vidrák éneke


Holly Webb nevét már sokan ismerhetik azok közül, akik kedvelik a bájos, állatos történeteket. Az írónő legújabb, A vidrák éneke című kötetében a folyó állataié a főszerep, akiket hatalmas veszély fenyeget egy óriási árhullám formájában. Vajon a kis állatok képesek lesznek felfedezni magukban azt az erőt, amivel megmenthetik családjukat és népüket? Kiderül, ha velünk tartotok a blogturné hat állomásán keresztül, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Manó Könyvek által felajánlott példányt!
 
 
Holly Webb: A vidrák éneke
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844876
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Balázs Imre József

Fülszöveg:
A folyó lakói veszélyben vannak. Hatalmas árhullám fenyegeti a hódok, vidrák, pockok, menyétek, a nádasban fészkelő madarak, minden apró és nagyobb élőlény otthonát. Félő, hogy a hatalmas víztömeg még a Sötét Tavasznál is több áldozatot szed majd. Sás, az ifjú vidrakölyök ezért vakmerő, hősies küldetése indul: fel kell kutatnia rég elveszett nővérét, és haza kell őt vinnie, hogy közös énekükkel kiengeszteljék a tomboló folyót. De vajon megtalálja egyáltalán? És ha igen, képesek lesznek időben hazaúszni az egyre gyorsuló árral szemben? A vidrák éneke egy kalandos utazás története, amelyben a főhősöknek számtalan akadályt és előítéletet kell legyőzniük, és amelyben a felnőttek rájönnek, hogy igenis érdemes hallgatni a gyerekekre!

Saját véleményem:
Forrás: Zanna Goldhawk
Holly Webb nevével már több ízben találkoztam, de sosem éreztem úgy, hogy meg kéne ismerkednem a munkásságával. Ennek az az egyszerű oka, hogy én magam jócskán kinőttem már abból a korosztályból, akiknek ír, és hát anyuka sem vagyok. Szóval cuki borítók és állatos mesék ide vagy oda, ezidáig tudatosan kerültem a szerzőt. A sors furcsa fintora, hogy most mégis e szavakat pötyögöm nektek, de az élet úgy hozta, hogy A vidrák élete nálam landolt, én pedig adtam neki egy esélyt.

„Másnak lenni nem rossz, de veszélyes is lehet.”

A történet két, egymással párhuzamos szálon halad. Az egyik révén megismerhetjük Bársonyt, a furcsa hódlányt, aki nem csupán testi adottságaiban (kisebbek a fogai, vékonyka testalkatú, mozgékony, kevésbé erős) lóg ki családjából, de mentalitásában is; míg a másik szálon ott van Sás, a vidrafiú, a Zöldfolyó nemzetség ifjú sarja, aki nehezen birkózik meg rangjával, s az azzal együttjáró teherrel. Ráadásul mindkettejük vállát komoly terhek nyomják. Míg Bársonyt kizárólag apja miatt tűrik meg a hódok, addig Sásnak hatalmas fenyegetéssel kell szembenéznie: életek múlnak rajta. 
Sás mindent elkövet, hogy kiengesztelje a folyót, hasztalan. Végül útra kel, hogy megtalálja azt, ami a Sötét Tavaszon elveszett, s segítségével megakadályozza a hatalmas árhullámot, ami azzal fenyegeti a folyó lakóit, hogy elsodorja őket. De vajon megleli, amit vagy akit keres? Küldetése sikerrel jár? Nos, a választ nem árulom el, de azt igen, hogy Sás és Bársony útjai keresztezik egymást. 

Ha esetleg követitek a blogot, kiváltképp a mesekönyvekről írt bejegyzéseimet, akkor tudhatjátok, hogy számomra nagyon fontos, hogy az adott történet valamiféle értéket képviseljen. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy olyan gyerekkönyveken nőttem fel, amik tanulságosak, szépek, bájosak és kedvesek voltak, és amik tiszteltek bennünket. Hogy pontosan mit is értek ezalatt? Nos, azt, hogy nem lebutított-, hanem gyereknyelven próbáltak hozzánk szólni. 
A vidrák élete ebből a szempontból egy nagyon értékes, tanulságos, bájos és szép történet, olyan, ami rengeteg mondanivalóval rendelkezik. De... Talán egy kicsit túl sokkal is. Ez a könyv jóval több egyszerű mesénél, illetve sokkalta realisztikussabb, ennélfogva pedig sötétebb, komorabb és helyenként szomorúbb is. Hozzáteszem, hogy mindez nem baj, ettől nem lesz kevesebb, egyszerűen csak kell hozzá egy bizonyos fokú érzelmi- és értelmi érettség, ami úgy gondolom, meghaladja egy nyolcéves szintjét. Ahhoz, hogy a kis olvasó megértse, min mennek keresztül a szereplők, milyen érzelmi válságokat élnek meg, kell az, hogy maga is lássa/tapasztalja ezt, hogy fel tudja mérni, mit jelent a kirekesztettség vagy a másság. Továbbá a történet nyelvezete és hosszú leírásai is inkább a kicsit idősebb korosztályt célozzák meg, akárcsak mélabús hangulata, ami felnőttként is le-leterhelt. 

Mindezt figyelembe véve, úgy gondolom, hogy A vidrák élete egy roppant tanulságos, aktuális és fontos témákat körbejáró történet a nagyobb, általános iskolás gyerekeknek. Ráadásul csodaszép illusztrációk díszitik a könyvet! 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Bársony hattyú 
Kedvenc jelenet: hattyú története
Negatívum: a valóság és a mesei elemek közti lavírozás
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a Manó Könyvek további köteteinek nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Minél több állat, annál jobb, ezt szoktam mondogatni.És elvégre a kutya az ember legjobb barátja.”




Nézzetek be a többi állomásra is

05/16 Könyv és más
05/18 Szembetűnő
05/20 Milyen könyvet olvassak?
05/22 Kelly és Lupi olvas
05/24 Csak olvass!
05/26 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése