2024. május 8., szerda

Mackenzi Lee - A tél katonája


Találkozzatok a 16 éves Bucky Barnes-szal, mielőtt még a Tél Katonájává vált volna! Mackenzi Lee mesél a fiúról, aki csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, ám egy váratlan fordulat miatt talán a brit titkosszolgálatának ügynökévé válhat…
Tartsatok velünk A Tél Katonája - Hidegfront blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Kolibri kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri Bucky történetét.
 
 
Mackenzi Lee: A tél katonája
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789635993505
Oldalszám: 454 oldal
Fordító: Habony Gábor

Fülszöveg:
AZ ​EMLÉKEINK HATÁROZZÁK MEG AZT, AKIK VAGYUNK – MI MARAD BELŐLÜNK HA MINDET ELVESZIK TŐLÜNK?
1954: A Tél Katonája a Szovjetunió legerősebb fegyvere. A legveszélyesebb titkos küldetéseket hajtja végre. Egyetlen célja: teljesíteni a parancsot.
Csakhogy ő nem mindig volt a Tél Katonája…
1941: A tizenhat éves Bucky Barnes csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, de a helyi parancsnok megakadályozza ebben. Amikor felájánlják neki, hogy kiképzik az Egyesült Királyság titkosszolgálatának ügynökévé, Bucky előtt megcsillan a remény, hogy hőssé válhat. Ám alig ér Londonba, máris menekülnie kell egy rejtélyes orgyilkos elől, ráadásul egy olyan lány társaságában, aki a háborúban harcolófelek mindegyike számára értékes titok birtokában van.
Több mint egy évtizeddel később a Tél Katonája ugyanazt a rejtélyt próbálja megoldani, amit annak idején Bucky. Az időn átívelve nemcsak a küldetésük, hanem az életük is összekapcsolódik; ám arra egyikük sem számít, hogy mindez hatással lesz a saját, személyes háborújuk kimenetelére is.

Saját véleményem:
Mackenzie Lee neve és a Marvel együtt említve önmagában is bombasztikus elegy, de ha mindehhez hozzáadjuk még Bucky Barnest, a Tél katonáját is, akkor az bizony felér egy atommal. Ha mindezek után úgy érzitek, hogy van némi fangirling a levegőben, akkor... hát, nos... jól érzitek, ugyanis imádom a Marvelt, szerelmes vagyok Buckyba, Mackenzie Lee meg már jó párszor bizonyította, mennyire tehetséges szerző. 

"– Igen, hát most épp háborúban állunk, Buck. A finomkodás és a jó modor nem igazán prioritás."

Viszont még így, a beszámolóm elején szeretnék tisztázni valamit: Bucky hallatán a legtöbben valószínűleg a Sebastian Stan által alakított, MCU-féle karakterre asszociáltok majd, amiért aligha hibáztatható bárki is. Azonban A tél katonájában megjelenő Bucky a képregényekben szereplő figuráról lett mintázva, ami bizony okozhat némi meglepetést. Amennyiben ezen túl tudtok lépni (és hát ki tiltja meg, hogy vizuálisan megtartsátok Sebastiant?), úgy érdemes egy esélyt adni ennek a verziónak is. Érzelmekből, akcióból és izgalomból nem lesz hiány, azt garantálom!

A tél katonája két idősíkon játszódik. Van egy 1941-es szál, ami segít megismerni a tizenhat éves Bucky-t, akinek legfőbb álma, hogy csatlakozhasson az amerikai sereghez, ám nevelőapja még túl fiatalnak tartja ehhez. A fiúra azonban felfigyel egy rejtélyes alak, aki megígéri, hogy segít kiképezni őt titkosügynönek. Bucky kapva az alkalmon Londonba repül, csakhogy egy sakkversenyen gyilkosság történik, ő pedig egy Gimlet nevű lány társaságában menekülni kényszerül. Ezzel párhuzamosan pedig ott van az 1954-es változat is, ahol már mint az emlékeitől és öntudatától megfosztott, szovjet katona jelenik meg. Bucky ezen verziója egy gyilkolásra teremtett robotként jellemezhető, arra lett kalibrálva, hogy kérdés nélkül végrehajtsa a parancsokat. Csakhogy az emlékei fel-fel törnek, s Bucky csakhamar visszacsöppen a régi ügybe. 
Természetesen maga a történet ennél jóval összetettebb, mint ahogyan Bucky karaktere is. Az MCU világában ezidáig nem igazán nyílt alkalom arra, hogy mélyebben is megismerhessük őt, ám az az Amerika kapitány legjobb barátja bélyeg mellett is érezhető/látható volt, hogy jóval több rejlik ebben a karakterben, mint a másodhegedűs szerepe. És pontosan ezt aknázta most ki Mackenzie Lee is, aki a tőle szokott minőségben és érzékenységgel nyúlt a figurához. Megismerni az álmokkal teli kamaszt, és látni az önmagával, az emlékeivel és a parancsokkal küszködő katonát, egyszerre csodálatos és fájdalmas. Rengeteg mélység és magasság rejlik ebben a történetben és önmagában Buckyban is. Rettentően szívszorító átélni az emberségéért folytatott küzdelmet. A másik oldalon viszont épp ennyire izgalmas a gyilkossági ügy is. 
Mackenzie Lee jó érzékkel adagolja az érzelmeket, akárcsak a különféle akció elemeket, mindig jó helyen csavargatva meg az olvasó szívét, vagy épp megturbózva az adrenalin szintjét. Ráadásul nagyon izgalmas módon prezentál olyan témákat, mint hűség, bajtársiasság vagy épp akaraterő. 

Mindent összevetve én szó szerint befaltam ezt a könyvet! Arról nem beszélve, hogy megannyi érzelmet váltott ki belőlem. Oké, kimondom: könnyeket csalt a szemembe. Szóval, ha csak egy kicsit is érdekel titeket Bucky, akkor szívből ajánlom ezt a regényt. És a legőszintébben mondom: ne riadjatok meg attól, hogy a szerző a képregényes Bucky-t vette alapul. Bucky esszenciája ott van, az, ami Bucky-t Bucky-vá teszi, és végső soron ez az, ami igazán számít. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Bucky, Gimlet, 
Kedvenc jelenet: egy Rosztova jelenet
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk ezúttal elég egyszerű lesz, ugyanis az egyes állomásokon található képekről ki kell találnotok, hogy melyik MCU filmjéből/sorozatából származik, hol bukkant fel a Tél Katonája, aka. Bucky Barnes. A megoldás a cím lesz, azt írjátok be a rafflecopter rubrikájába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

04/28 Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04/29 Spirit Bliss Sárga könyves út
05/01 Hagyjatok! Olvasok!
05/05 Csak olvass!
05/07 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése