2024. május 27., hétfő

Rick Riordan - A mélység lánya


A kilencedikes Ana Dakkarnak év végén egy titokzatos tengeri próbán kell részt vennie, de a kikötőbe érve egy tragédia szemtanúivá válnak osztálytársaival.
Tarts velünk, hogy többet megtudhass Land Intézet és a Harding-Pencroft Akadémia között fennálló, 150 éve tartó hideháborúról, amibe Anáék is belekeverednek. A turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri A mélység lányát a Könyvmolyképző kiadónak köszönhetően!
 
 
Rick Riordan: A mélység lánya
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634575979
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Ana Dakkar kilencedikes a Harding-Pencroft Akadémián: ebben az öt évfolyamos középiskolában a világ legjobb tengerkutatói, haditengerészei, navigátorai és tengeri felfedezői tanulnak. Ana szülei egy tudományos expedíció során életüket vesztették két évvel ezelőtt. A lány egyetlen élő rokona a bátyja, Dev, aki szintén a HP diákja.
Ana osztályának a kilencedik év végén hétvégi tengeri próbán kell részt vennie, aminek a részleteiről az iskola semmit sem árul el. Ana reméli, elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy sikerrel vegye ezt az akadályt. Őt és az osztálytársait azonban hideg zuhanyként éri, amikor úton a kikötőbe egy szörnyű tragédia szemtanúi lesznek, ami örökre megváltoztatja az életüket.
De ez még nem minden. Az osztályt kísérő professzor arról tájékoztatja Anát, hogy a rivális iskola, a Land Intézet és a Harding-Pencroft százötven éve hidegháborút vív egymással. A hidegháború kiélesedésével a kilencedikeseket az a veszély fenyegeti, hogy haleledelt csinálnak belőlük. A halálos ellenségekkel folytatott versenyben Ana fantasztikus barátokra tesz szert, és megdöbbentő felfedezéseket tesz az örökségével kapcsolatban, miközben először teszi próbára vezetői képességeit.
Rick Riordan a rá jellemző jellegzetes humorral, pörgős akciójelenetekkel és sokszínű szereplőgárdával fűszerezte meg ezt a tengeralattjárós kalandregényt, ami első helyen áll a New York Times bestsellerlistáján

Saját véleményem:
Ha valaha olvastál már Riordan könyvet, akkor mindegyiket olvasni akarod majd, ezt garantálom. Nekem pedig már volt szerencsém a Percy Jacksonhoz, tehát nem is volt kérdés, hogy esélyt adok-e ennek a különleges, Jules Verne híres regényén alapuló standalone kötetnek, ami egyszerre ötvözi magában a szerző stílusjegyeit és mutat vaami egészen újat.

"Sosem gondoltam volna, hogy vezetőnek lenni részben azt jelenti, hogy megtanulsz magabiztosnak látszani, amikor valójában rettegsz."

A történet hősnője a bátor, talpraesett Ana, az ötévfolyamos tengerészeti Harding-Pencroft Akadémia kilencedikes tanulója, akinek osztálytársaival egyetemben egy titokzatos tengeri próbát kell kiállnia. Csakhogy a vizsgára menet olyan váratlan és tragikus eseménynek lesznek szemtanúi, ami alapjaiban határozza meg a lány és társai sorsát. Mi több kiderül, hogy a rivális iskolával százötven éve tartó hidegháború folyik közöttük, ez a viszály pedig halálos fenyegetést jelent számukra, miközben rájuk hárul a feladat, hogy véget vessenek neki.
Természetesen az Anát érő meglepetések sora nem merül ki ennyiben, mind a szerző, mind pedig az események tartogatnak számára váratlan fordulatokat. Többek között azt, hogy Jules Verne Nemo kapitánya egy nagyon is létező személy volt, akárcsak a regényben említett eszközök, tárgyak - melyeknek titkát a HP Akadémia volt- és jelenlegi diákjai rejtegetnek. 

A mélység lánya egy rendkívül komplex világot fest le, melynek iskolai rendszere a különféle házakkal mutat némi hasonlóságot Rowling varázsvilágával - ezen egyébként maguk a szereplők is viccelődnek. Mindemellett az egész tenger alatti- és feletti világ elképesztő, jól kidolgozott és ötletes, akárcsak Jules Verne történetének feldolgozása, s ilyetén átültetése. De igazából ugyanilyen ékes szóló szavakkal illethetném a karakterek színes kavalkádját, az izgalmas cselekményszálat és a jól komponált konfliktust. Kár tagadni, Riordan egy zseni, nem véletlenül rajonganak érte világszerte az olvasók. Pontosan tudja, mi kell egy letehetetlen regényhez: rengeteg kaland, humor, árnyalt és sokszínű karakterek, izgalom, na meg pergő akció. 
Mondhatni, hogy a recept ugyanaz, mint a szerző többi művénél, ami részben igaz is, mégis teljesen más. Ezúttal nincsenek istenek, nincs mitológia, de van egy ihletet adó mű és a végtelen víz, ami épp olyan kiismerhetetlen, szeszélyes és kalandokkal kecsegtető, mint a görög, római vagy egyiptomi istenek. 
Külön ki szeretném emelni a karaktereket, akik - ahogy fentebb már említettem - rettentően kidolgozottak és sokfélék. Ana valódi hőstípus: megvan a maga kis battyuja, kételyei, ugyanakkor bátor, okos és talpraesett, barátnői és osztálytársai pedig ugyancsak üde színfoltja ennek a történetnek. 

Mindezt figyelembe véve szívből ajánlom A mélység lányait mindenkinek, aki szeretne egy ütemes, akciódús, letehetetlen regényt olvasni, ami önmagában is teljes értékű történet. Ha Riordan rajongó vagy, nem is kérdés, hogy olvasnod kell! Ha pedig nem, akkor ideje, hogy azzá válj. 



Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ana, Ester, Nelinha, Gem
Kedvenc jelenet: sok volt
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Könyvmolyképző kiadó oldalán beleolvashattok Rick Riordan A mélység lánya könyvébe, és javasoljuk, hogy tegyétek is meg, mert minden állomáson felteszünk egy kérdést a beleolvasóból, amire válaszolnotok kell!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Hogyan becézi a bátyja főszereplőnket?




Nézzetek be a többi állomásra is

05/22 Hagyjatok! Olvasok! ~ idézetek
05/24 Dreamworld
05/26 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése