2024. június 2., vasárnap

Heather Fawcett - Emily Wilde tündérenciklopédiája

 
Az Agave Könyveknek hála végre Magyarországra is megérkezett Heather Fawcett különleges fantasy regénye, az Emily Wilde tündérenciklopédiája! A történet főhőse, Emily egészen a sarkkörig megy, hogy vége befejezze különleges enciklopédiáját, és megírja a szócikkjét az ezen a tájon élő különös rejtetteknek. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan folytatódik Emily nem mindennapi története, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akár a könyv egy példányát is megnyerheted!
 
 
Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája
 
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789635982752
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Ballai Mária

Fülszöveg:
Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.
Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.
Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.
Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.

Saját véleményem:
Heather Fawcett regényére még a külföldi megjelenés idején figyeltem fel a csodaszép borítója miatt, majd a fülszövege is meggyőzött arról, hogy ha egyszer hazánkban is megjelenik, olvasni akarjam. Hatalmas örömmel fogadtam a hírt, miszerint az Agave Könyvek elhozza nekünk, ám a magyar borító látványa valódi ökölcsapásként ért. Olyannyira, hogy ha nem vagyok feliratkozva a turnéjára, képes lettem volna elengedni. És ez bizony nagy kár lett volna!

"– Nincs szükség varázslatra, csak elég történetet kell ismerni"

Az Emily Wilde tündérenciklopédiája egy különleges hangvételű, varázslatos regény, mely nem mindennapi tájakra kalauzolja olvasóját. Emily Wilde drüadológus azzal a céllal érkezik Ljoslandba, a legelszigeteltebb skandináv országba, hogy tanulmányozhassa a tündérek egy titokzatos faját, a rejtetteket. Már csak a róluk szóló feljegyzések hiányoznak évek óta készülő tündérenciklopédiájából ahhoz, hogy végre megjelentethesse azt. Emily viszont nem számol az északi sarkkörnél húzódó falu zordságával, ahol a külvilágtól elszigetelten élő embereknek egymásra kell támaszkodniuk a túlélés reményében. A professzor számára már a tűzgyújtás feladata sem megy túl jól, ám a szociális készségek teljes hiányában még a falusiakat is sikerül magára haragítania. Öröm az ürömben, hogy legnagyobb vetélytársa, Bambleby is Hrafnsvikba látogat, hogy a rejtetteket kutassa, s egyből a nő segítségére siet. De vajon a piperkőc férfi el akarja lopni Emily  sikereit, vagy pusztán baráti jóindulat vezérli?

A történet különlegessége, hogy énelbeszélő, voltaképpen az egész olyan, mintha Emily naplóját olvasnánk, amit azért kezd el, hogy megörökítse terepmunkája mindennapjait, miközben a rejtetteket tanulmányozza. Célja, hogy az általa leírtak majd kellő időben segítsenek feleleveníteni számára a történteket, valamint hogy a nyomdokába lépő tudósoknak támpontot adjon abban az esetben, ha ő maga esetleg a tündérek fogságába esne. Merthogy a Fawcett által megálmodott világban a tündérek - vagy ahogy a kötetben nevezik őket: szerzetek - szeszélyesek, veszélyesek és kiszámíthatatlanok, lopnak, átkot szórnak (ritka esetben áldást), az emberek nem véletlenül félik őket. Emily ellenben egy hidegvérű professzor, akit a tudomány éltet, s a felfedezés reményében bármire képes. Ennélfogva stílusa hagy némi kívánnivalót, nem úgy, mint a folyamatosan viccelődő, nyitott, piperkőc Bambleby, aki pillanatok alatt belopja magát az emberek szívébe. 
Egymástól két merőben eltérő dinamikájú karakterről van szó, ám épp ez a kettősség az, ami élvezetessé teszi a történetet. Bambleby könnyedsége - na meg titokzatossága - oldja Emily zárkózott, célorientáltságát, ami kifejezetten jól jön egy olyan naplóregény esetében, aminek nehéz természetű az elbeszélője. 
Ám aki romantikára, netán romantasyra számít, az csalódni fog. A Bambleby és Emily közt lévő kémia ugyan megvan, de az egész nagyon leheletfinom, szinte említésre sem méltó. Ez a kötet a felfedezésről, a világgal való ismerkedésről és a kalandokról szól, rövid terjedelme nem enged meg felesleges kitérőket. Természetesen a későbbiekben még bármi lehet, nem zárnám ki ennek a lehetőségét sem. Merthogy - legnagyobb meglepetésemre - itt bizony egy sorozatról van szó, melynek első része amolyan bevezető, ugyanakkor önmagában is kerek egészet alkot. 

Mindent egybevetve örülök, hogy a borító ellenére nem hátráltam ki a turnéból, kár lett volna. Heather Fawcett gyönyörű helyszínekre kalauzolja olvasóját, egy igazi, jégbe fagyott, zord világba, ahol az emberek teljes mértékben ki vannak szolgáltatva a természetnek, s ahol egészen másfajta értékrendek uralkodnak, mint a világ más részein. Az Emily Wilde tündér enciklopédiája egy lassan csordogáló, különleges hangvételű és hangulatú, kalandokkal teli regény, ami egészen új oldaláról mutatja be a tündéreket. 
Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a kicsit lassabb, lassan formálódó, ám izgalmas regényeket.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Bambleby, Poe, Emily
Kedvenc jelenet: Bambleby és Emily évődései
Negatívum: az elején lassan indult be a sztori
Borító: 5/3
Sorozat: Emily Wilde #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Emily Wilde a történet során tündérek után kutat, és mivel vele tartunk, így mi is sokat megtudhatunk ezekről a különleges lényekről. Játékunkban ezért most a tündérekkel foglalkozunk: minden blogon egy rövid leírást találtok a tündérekről, nektek pedig csupán azt kell kitalálnotok, hogy melyik könyvből származik az idézet.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


„Miért ne lehetnél egyszerre ember és tündér? Miért kellene döntened?
– Mert mindenki azt várja, hogy vagy egyik legyek, vagy másik.
– Mindig is nagy ívben tettél arra, hogy ki mit vár el.”




Nézzetek be a többi állomásra is


05/22 Utószó
05/24 Hagyjatok! Olvasok!
05/26 Milyen könyvet olvassak?
05/28 Readinspo
05/30 Könyv és más
06/02 Dreamworld
06/04 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése