2014. március 17., hétfő

Lauren Kate dedikálás


Tavaly kisebb bombaként robbant a hír, miszerint Lauren Kate Fallen c. sorozatának az első részéből készülő mozifilmet Magyarországon forgatják. Az pedig, hogy maga Lauren is ellátogat a forgatásra, már csak olaj volt a tűzre. 
Rengetegen vártak egy esetleges dedikálásra, melynek az elmúlt hetekben meg is lett az eredménye, ugyanis a Könyvmolyképző facebook oldalán bejelentették, hogy Lauren március 16-án a Károly körúton lévő Alexandra könyváruház kávézójában dedikál, 15 és 18 óra között. (Ugyanott, ahol 2012-ben Simone Elkeles)
Így hát én is felkerekedtem, megbirkóztam a könyvek esőtálló csomagolásával - tekintve, hogy egész délelőtt zuhogott -, megküzdöttem az óriási széllel és végül megérkeztem a helyszínre, 1 órával a kezdés előtt. Már akkor félig tele volt a terem, de kiszúrtam Deszy-t, Lupit és Fannit, akik nagyban készültek az írónővel közös interjújukra. Egy picit beszélgettünk, majd befutott Lauren is. A lányok elvonultak vele, hogy elkészíthessék az interjút, amit egyébként a blogjaikon olvashattok majd, én pedig maradtam, és a kérésükre felcsaptam lesifotósnak.
Az ígértekhez híven, 3 órakor kezdetét vette a beszélgetés, melyet Godó Klára (a 2. résztől kezdve a könyvek fordítója) és Szabó Szilvi tolmácsolt az angolul nemtudóknak.
Lauren kezdetben arról mesélt, mennyire megérintette az angyalok bukásának azon története, melyben egy csapatnyi angyal a földre érkezett, ahol megpillantották a halandókat és beléjük szerettek. Ezért hát úgy döntött, mindezt beleszövi a saját történetébe is. Arra a kérdésre, hogy ő maga hisz-e az angyalokban, azt felelte, hogy a Fallen előtti időben nem hitt bennük, azonban ez mára már megváltozott. Úgy véli léteznek nálunk fensőbb erők.
Azoknak, akik olvasták már Lauren könyveit, valószínűleg feltűnt, mennyire szereti a bibliai történeteket, eseményeket. A szereplői sem véletlenül kapták a neveiket.
Daniel esetében a Grigori adott, erre a Fallenben is kitér, ám a keresztneve szintén egy bibliai figurától származik, történetesen Dánieltől. Luce ilyen szempontból kivételt képez, nála inkább nevének jelentése - fény - a fontos, míg Cam helyzete bonyolultabb, ugyanis Lauren fogta a Cameront és összeollózta egy - a Biblia szerint - bukott angyaléval, s így született meg a Cambriel.  
Cam egyébként több okból is érdekes. Egyrészt ő Lauren kedvenc karaktere, másrészt, mint megtudtuk, teljes egészében a férjéről mintázta. Ehhez tartozik egy aranyos, vicces sztori: Az egyik Cam jelenetet Lauren megmutatta férjének, aki kapásból rávágta, hogy "Én soha nem mondanék ilyet!", mire Lauren azt válaszolta, hogy de hát az ő karaktere, ő találta ki, ergo pontosan tudja, Cam mit tenne vagy nem tenne. Ám később - kissé durcásan - kénytelen volt beismerni, hogy párjának mégis igaza volt, Cam sosem mondana olyat.
Kiderült, hogy Lauren eredetileg trilógiának tervezte a sorozatot, ám a szerkesztője meggyőzte, mesélje el hosszabban Luce és Daniel előző életeikben tett látogatását; így vált a Passion önálló kötetté. Továbbá Lauren azt is elárulta, honnan jött a Sword & Cross épületének ötlete.
Egy barátaival tett kirándulása során megpillantott egy régi katonai épületet, melyet nagy, füves-erdős rész vett körül, és ez annyira megtetszett neki, hogy felhasználta. Azonban - elmondása szerint - örül, hogy nem ment be oda, mert így a saját fantáziája szerint alkothatta meg az iskola belsejét.
A könyvvel kapcsolatos utolsó érdekességek közé tartozik, hogy Lauren akkor kezdte el írni az első részt, amikor eljegyezték, és mivel akkoriban éppen rózsaszín felhők közt úszkált, nem volt számára könnyű feladat, hogy Lucindával azonosuljon, aki eleinte nem mondható túl vidám karakternek. Továbbá Daniel a kezdeti tervekben kevésbé volt hangsúlyos figura, viszont szép lassan kiforrotta magát Luce mellett, s fokozatosan előtérbe került.

Turai kastély - forgatás
Miután kiveséztük a könyvet, a szó átterelődött a készülő filmre, melynek már 3 évvel ezelőtt elkészült az első forgatókönyve, amit Lauren pont a szülinapján olvasott és annyira szörnyűnek találta, hogy egyből felkereste a producert, hogy mindenképpen írják át. Az eltelt évek alatt rengeteg változat készült, de Lauren elhatározta, hogy összeírja azokat a jeleneteket, melyekre az egyes dedikálásokon rákérdeztek a rajongók, hogy benne lesz-e a filmben. A lista élén végzett többek között a templomban lévő medence (ez mindenképp benne lesz!), illetve a Cam vallomás is.
Arra a kérdésre, hogy mennyi beleszólása volt a szereplők castingjába, elmesélte, hogy a rendezőnek konkrét elképzelései voltak a színészeket illetően, ám Scott Hicks Ausztráliából egészen Los Angelesig utazott, hogy megmutassa a képeket Laurennek, aki egyetlen színész kiválasztásába szólt bele, méghozzá a Camet alakító Harrison Gilbertsonéba.
Lauren egyébként egészen addig nem tudta megválaszolni azt, hogy milyen érzés, hogy megfilmesítik a történetét, míg meg nem látta a helyszíneket, díszleteket, színészeket és jelmezeket - amik szerinte elképesztőek. Elmondása alapján Addison (Luce) és Jeremy (Daniel) között hihetetlenül működik a kémia. Illetve arra is fény derült, hogy a filmben megjelenik majd az a ruha, mely a könyv borítóján is látható, sőt ő már látta is benne Addisont, és gyönyörűen fest.
A forgatás április végéig tart, és várhatóan július körül érkezik az első trailer - de Lauren arra kért mindenkit, ha ez nem így lenne, ne kövezzük meg őt -, a film maga pedig feltehetően 2015. február-márciusa körül kerül a mozikba. A film plakátján egy Daniel-Luce-Cam jelenet lesz látható, de egyelőre erről nem árulhatott el többet. Ami a szereplőgárdát illeti, megnyugtatott mindenkit, hogy minden szerepre megvan már a színész, de a nevüket majd csak a megfelelő időben hozzák nyilvánosságra (személyes megjegyzésem: az IMDB-n már van egy lista róluk, kérdés mennyire valós).
Többen kérdezték már tőle, hogy mennyire kockás Jeremy és Harrison hasa, és noha szombaton velük vacsorázott, mégsem volt ideje lecsekkolni ezt, mert elveszett a szemükben. De megígérte, hogy utánajár a kérdésnek.

Kósza érdekességek:
- 17-18 éves kora óta ír. Eleinte csak akkor véste le a gondolatait, ha volt ihlete. Mostanság azonban minden nap, mivel egyetlen napot sem szeretne elpazarolni. Van, hogy napi 7 oldalt sikerül összehoznia, ám ebből végül csak felet vagy még annyit sem használ fel.
- Első regényének nem volt cselekménye.
- Imád a szerelemről írni.
- A Teardrop az özönvízről szól. Lauren arra gondolt, mi lenne, ha kihagyná a sztoriból Istent, és helyette egy szerelmi bánatban szenvedő lány könnyei okoznák az áradást.
- Godó Klára elárulta, hogy jelenleg a Fallen in Love c. novellának a fordításán dolgozik, mely a harmadik és negyedik rész közötti novella. Továbbá azt is elmondta, ha ő lett volna az első rész fordítója, akkor magyarosította volna a szereplők és a Sword & Cross nevét.
- A Fallen könyvek borítóját Fernanda Brussi képei díszitik, és Lauren imádja őket. (Fernanda képeit ide kattintva megnézhetitek.)
- Penn nevét heccből találta ki, egy barátnőjének szánta, akinek akkoriban volt egy vicces nevű pasija, és Laurennel azon szórakoztak, milyen neve lesz, ha férjhez megy hozzá.  (Ez meg is történt.)

Az egyórás beszélgetés után kezdetét vette a dedikálás, mely közel két órán át tartott, és Lauren annak ellenére, hogy hat hónapos terhes, kitartóan állta a rajongók hadát. Mindenkire mosolygott, fotózkodott, és készségesen aláírta az összes könyvét.  Összességében tehát azt tudom mondani, hogy egy élmény volt! Lauren egy végtelenül aranyos, szeretetreméltó, egyszerű, mosolygós írónő. Őszintén kívánom, hogy a film sikereket érjen el!

(saját videó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése