2014. március 11., kedd

Mark Helprin - Téli mese




A Libri Kiadó jóvoltából február 14-én ismét megjelent - immár meseszép filmes köntösben - Mark Helprin Téli mese című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Peter Lake nem mindennapi kalandjait!

Március 3-tól minden második nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, hanem ahogy az lenni szokott, nyerhettek is!


Mark Helprin: Téli mese

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633103364
Oldalszám: 630 oldal
Fordító: Falvay Mihály

Fülszöveg:
Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.
Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában.
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crowe főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.

Saját véleményem:
Peter Lake éppen a Kurtafrakkosok elől menekül - kiknek egykor ő maga is tagja volt -, amikor találkozik a gyönyörű, fehér csődörrel, Athansorral. A ló segít Peter Lake-nek elmenekülni, s kimondatlanul is társakká vállnak. Sorsuk egy életre összefonódik.
Miközben a férfit tovább üldözik, ő elhatározza, hogy egy utolsó betörést hajt végre, majd végleg felhagy a csirkefogó életmóddal. Azt azonban álmában sem gondolná, hogy tette meghatározza egész további életét, ugyanis miközben éppen egy általa üresnek hitt lakás széfjét próbálja feltörni, hangokra lesz figyelmes.
Találkozik a szép és fiatal Beverly Pennel és első látásra egymásba szeretnek. Peter Lake-et az sem érdekli, hogy a lány halálos beteg, elhatározza, hogy a végsőkig kitart mellette. Beverly családja végül elfogadja a románcukat és velük egyenrangúként kezeli a férfit, aki megígéri, hogy a lány halála után eltűnik az életükből anélkül, hogy bármilyen örökséget követelne.

Mark Helprin varázslatos története az olvasás Mount Everestje. De akár azt is mondhatnám, hogy annak, aki veszi a fáradtságot és elolvassa, mindenképp egy fontos mérföldkő lesz az életében. Nem kifejezetten a terjedelme miatt, mint inkább az egyedisége és mondanivalója végett. Azt hozzáteszem, nem könnyű olvasmány. Mindenképp időt kell szánni rá, nem is keveset. Meg kell érteni és emészteni a sorokat, illetve kihámozni azt az üzenetet, amit közvetít.
Továbbá fontosnak tartom felhívni rá a figyelmet, hogy aki a filmet vagy az előzetest látva szeretné elolvasni a Téli mesét, az gondolja meg, mert én az előzetes miatt vágtam bele, és elmondhatom, mást kaptam, mint amire számítottam. Ez a regény nem csupán egy szerelmes mese, és nem is csak Peter Lake és Beverly viszonya az egyetlen szál, ami mentén haladunk. Jóval összetettebb, szerteágazóbb.
Mark Helprin mestere a hosszú leírásoknak, amik gyönyörűek ugyan, de azok számára, akik nincsenek szépirodalomhoz szokva, sok lehet, hisz képes elveszni egy hóesésben vagy a gépek működésében, hosszú-hosszú oldalakon keresztül. Aki viszont kifejezetten ilyeneket szeretne olvasni, annak valódi csemege lesz!
Ezek a hosszú leírások a karakterek esetében is igazak, mivel minden egyes új szereplőt egészen fiatalkorától, részletesen megismerhetünk. Ám ez nem véletlen. Mindegyikőjük múltjában van valami, ami majd a jövőben fontos lesz, amikor életük szálai összefutnak.
Nem jellemezném az összes felbukkanó figurát, mivel rengetegen vannak. Inkább kiemelném azt a kettőt-hármat, akik igazán megragadtak. Ők pedig nem mások, mint Peter Lake és Beverly, valamint Athansor.
Peter Lake egy igazi furfangos csirkefogó, aki ha kell, a jég hátán is megél. Okos, intelligens, és roppant tanulékony. Ám a sors nem igazán bánt vele bőkezűen. Már egészen fiatalon rengeteg mindent kellett átélnie, és noha ezek cseppet sem voltak kellemesek, mégis megpróbálta a lehető legjobbat kihozni belőlük. A szíve mélyén pedig egy tiszta lélek lakozik. 
Beverly tökéletes ellentéte Peter Lake-nek. Egy tiszta szívű, önzetlen, aranyos, álmodozó és csodákban hívő lány. Betegsége miatt igyekszik úgy élni, hogy a lehető legtöbb dolgot  megtapasztalhassa, kihasználja azt a kevéske időt, ami számára adatott.
A kettejük kapcsolata mesébe illő, mély és őszinte. Aranyosak együtt, és mellettük az olvasó is elhiszi, hogy csodák mégpedig történhetnek. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy a történet csúcspontja az ő viszonyuk. 
Athansor pedig egészen egyszerűen lenyűgöző. Mark Helprin olyan valósan festi le, hogy szinte megelevenedik előttünk robosztus testalkata, a lényéből áradó fensőbbségessége és intelligenciája. Imádtam azokat a részeket, amikor az ő szemén keresztül láthattuk a világot.
De mint mondtam, Beverly és Peter Lake kapcsolata, csupán egy szelete ennek a történetnek. Rajtuk kívül találkozhatunk gyilkosokból álló bandával, híres napilapok mindennapi problémáival, választásokkal, egyszerű és kevésbé egyszerű emberekkel. Na és persze New Yorkkal.
New York fontos helyszín, nem véletlenül, hisz maga az író is itt született, és szerette volna a város iránti rajongását bemutatni mindazoknak, akik kezükbe veszik történetét. Úgy kalauzol végig minket, akárcsak egy idegenvezető. Egy olyan idegenvezető, aki nem csak a szokványok és turisták által látni kívánt helyeket mutatja meg, hanem azt is, ami egy máshonnan érkezett számára rejtve marad. Betekintést nyerhetünk a valódi New Yorkba.

Összességében tehát azoknak ajánlom, akik rajonganak a szépirodalomért, vagy jártasabbak benne, esetleg olyan vállalkozószelleműeknek, akiknek van, vagy tudnak időt szakítani erre a mesére, és nem akarják ledarálni, meg tudnak állni, megemészteni mindazt a varázslatot, ami eléjük tárul.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Peter Lake, Beverly, Athansor, Christiana
Kedvenc jelenet: Peter Lake a kórházban, valamint Peter Lake és Beverly karácsonya a tavon
Negatívum: túlzott részletesség
Borító: 5/5




A Téli mese c. film zenelistája


A Téli mese filmváltozatához készült soundtracken nem kisebb zeneszerzők dolgoztak, mint Hans Zimmer (Karib-tenger kalózai zenéit is ő jegyzi) és Rupert Gregson-William. A teljes zenelistát IDE kattintva érhetitek el. 





Nyereményjáték


A Téli mese egy lenyűgöző fantáziával megírt, varázslatos és romantikus történet. Ebből kifolyólag olyan játékkal készültünk nektek, melyben szükség lesz a ti fantáziátokra és ügyességetekre is.
Minden állomáson találtok egy a könyvhöz vagy filmhez kapcsolódó kérdést. Ám hogy könnyítsünk a feladatotokon, a megfejtések betűjeleit kiemelve elrejtettük a bejegyzésekben. Vigyázzatok, lehet, hogy cselesek voltunk és összekevertük őket! :)
A nyeremény ezúttal sem marad el! A játék végén kisorsolunk egy-egy példányt a Libri Kiadó által felajánlott 3 darab Téli mese könyv egyikéből. (A postázás csak Magyarország területén érvényes!)

Feladat:
1. Balról jobbra (vízszintesen) haladjatok a keresztrejtvényben.
2. A 2., 3., 5., 6., 8. állomáson több szóból áll a megfejtés.
3. Minden nap elküldhetitek az aznapi megfejtést, így plusz esélyekkel gyarapodtok.
4. A pirossal kiemelt rész megfejtése éri a legtöbbet.





Nézzetek be a többi állomásra

03/03 Kelly & Lupi olvas - Film vs. könyv
03/05 Roni olvas - Filmes szereplőgárda vs. könyves karakterek
03/07 Bibliotheca Fummie - Idézetek
03/09 MFkata gondolatai - Trailer
03/11 Dreamworld - Zenelista
03/13 Deszy könyvajánlója - Fehér ló
03/15 Always Love a Wild Book - Back story
03/17 Könyvgalaxis - Mark Helprinről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése