2014. április 25., péntek

Morgan Rice - A királyok sorsa


A Maxim Kiadó a Könyvfesztiválra elhozza nektek a következő fejezetet Thor kalandos útjából, Morgan Rice nagysikerű fantasy sorozatát, A Varázsló Gyűrűjének második részét, a Királyok sorsát! Kísérjétek figyelemmel a blogturnénk állomásait, melyeken a szokásoknak megfelelően extra információkat kaphattok a történetről, és a játék végén a kiadó jóvoltából három példány talál gazdára.


Morgan Rice: A királyok sorsa

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632614595
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
A királyok sora folytatja Thor kalandos útját a férfivá és harcossá válás felé, ahogy egyre többet tud meg arról, ki is ő valójában, és milyen erőkkel rendelkezik. Miután elmenekül a börtönből, Thor elszörnyedve értesül a MacGil király elleni újabb merényletről. Az uralkodó halála váratlanul ér mindenkit. Családi dráma, belviszály, becsvágy, irigység, erőszak és árulás közepette mielőbb trónörököst kell választani, és valaki ismét megpróbálhatja kézbe venni a dinasztiák ősi kardját, a MacGilek hatalmának forrását. De minden a feje tetejére áll: előkerül a gyilkos fegyver, és a merénylő nyaka körül szorul a hurok. Közben MacGiléket a McCloudok is fenyegetik, akik ismét támadni készülnek a Gyűrűn belülről. Thor igyekszik ismét meghódítani Gwendolyn szívét, de talán már soha nem lehetnek egymáséi: parancsot kap, hogy csomagoljon, és bajtársaival együtt készüljön fel a százpróbára, száz pokoli, kimerítő napra, amelyen minden légiósnak át kell esnie. De vajon mi vár rá az ismeretlenben?

Saját véleményem:
A lakoma végeztével MacGil király visszavonul saját lakosztályába, oldalán egy fiatal nővel. Miután elküldi a lányt, és egyedül marad, egy idegen, csuklyás alak ront rá, kezében tőrrel. Hosszas dulakodás után a királyt leszúrják, csakhogy a támadónak sikerül elmenekülni, még mielőtt felismernék. 
Mindeközben a tömlöcbe vetett Thor álmot lát, majd felébredve megismerkedik cellatársával, egy fiatal tolvajjal, aki épp büntetésére vár. Nem sokkal később meg is érkezik az ítéletet végrehajtó katona, hogy levágja a fiú kezét. Ám Thorban - látva a könyörgő fiút -, fellobban valami, és varázslattal hatástalanítja a katonát, így  a sráccal sikerül megszökniük. 
Thor azonban becsülete és álma miatt úgy dönt, nem hagyja el Királyudvarhelyet, inkább szembenéz a királlyal. Reece segítségével bejut a haldokló királyhoz, aki felmenti a vádak alól, és megbízza, bosszulja meg őt. A király halála események láncolatát indítja el. Mindenki a trónt akarja. 

Míg Morgan Rice sorozatának első részében megismerkedhettünk a szereplőkkel, és a királysággal, valamint bővebb betekintést nyertünk az ifjú Ezüstlovagoknak készülő fiatal fiúk edzésébe, addig a Királyok sorsában egy új téma kerül előtérbe. Ez a kötet amolyan átvezető a monumentálisabb tetteket, izgalmakat és összecsapásokat ígérő folytatás előtt. 
A király halála felbolygatja a királyságot, és az azontúli népek életét. Mindenkinek más célok lebegnek a szeme előtt. Van aki a trónra pályázik, s ezért képes bármit bevetni, a gyilkolástól sem retten vissza, míg mások a nép és szeretteik sorsát helyezik előtérbe.

"- Egy király meghal, és követi a másik. Ez a világ rendje. Egy trónnak nem szabad üresen maradnia. Gyűrűnkön folyóként haladnak át a királyok. Mindegyikük uralkodása öröknek tűnik majd, de mind röpke lesz. A folyó árját semmi nem állíthatja meg ezen a világon. Se te, se én. Mindez csupán bábok felvonulása a sors beteljesítésére. Ez a királyok sorsa."

Az előző kötethez képest jóval több nézőpont segítségével követhetjük nyomon az eseményeket. Olyan szereplőket is tüzetesebben megismerhetünk, akik ezeddig a háttérben maradtak, vagy éppen onnan próbálták irányítani a szálakat. Ebből kifolyólag Thor most egy kicsit háttérbe szorul, s helyét átadja a negatívabb figuráknak.
Ám minderre szükség van ahhoz, hogy megértsük a miérteket, mielőtt belecsöppennénk a sűrűjébe. Ugyanis a harmadik részben a százpróbának köszönhetően rengeteg kalandra és veszélyre számíthatunk, valamint a tényleges hatalmi harcok is megindulnak.

A magam részéről mindenképp pozitívumként értékelem, hogy Gareth, McCloud király, sőt még Godfrey is kibontakozik. És aminek még ennél is jobban örülök, az az, hogy bár Erec elment feleséget keresni, mi mégsem hagytuk magára. Az ő része némileg üdítőbb és vidámabb, mint a többieké, akik így vagy úgy, de az ármánykodások közepette lavíroznak. 
Ám annak, hogy Morgan Rice ennyi szálat mozgat egyszerre, megvan a maga hátránya is. Olybá tűnt, kicsit elveszett az időben. Ez talán a legjobban Krohnnál figyelhető meg. Az első kötet óta alig telik el 1-2 nap, és ő máris a duplájára nő. Oké, hogy az állatkölykök gyorsan nőnek, na de azért nem ennyire...

"- (...) Az itt töltött időd csupán szempillantás. Ne hagyd, hogy az életed tönkretegye a félelem, bűntudat és megbánás! Élvezd ki a lét minden pillanatát! A legjobb, amit most MacGilért tehetsz, azaz, ha élsz. Ha igazán élsz. Érted?" 

Karaktereket tekintve, Thor mentalitása semmit sem változik az első kötethez képest. Továbbra is az a bátor, becsületes, mindenre elszánt srác marad, aki eddig volt. A képességei viszont kezdenek a felszínre törni. Mondjuk jobban örültem volna, ha Thor legalább egy kicsit meglepődik a saját erején, és jobban kifejti az írónő, de mivel nem sok idő telik el a regényben, ezért még ez sem tűnik lehetetlen. 
Godfrey az a figura, aki eddig nem sok vizet zavart. Eliszogatott a barátaival, és csendben volt. Ám most megtudhatjuk, miért fojtotta alkoholba bánatát, s hogy ezen felül tud-e kerekedni. Én szurkolok neki, mert mindig is hittem benne. Több van benne, mint elsőre látszik. 
Thor és Godfrey mellett még Gareth-et emelném ki, hisz ő sok szempontból érdekes. Látva tetteit és gondolatait, azt mondanám róla, hogy egyfajta elnyomott fiú szerepet tölt be, aki hatalomra és figyelemre vágyik. Rivaldafényre. Leginkább Joffrey Baratheonhoz/Lannisterhez tudnám hasonlítani, akit ugye imádunk gyűlölni.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, akinek tetszett az első rész, vagy szereti a fantasy elemekkel tarkított, kalandos, középkori díszletek között játszódó történeteket. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Erec, Godfrey, Thor, Kendrick
Kedvenc jelenet: Erec a lakomán
Negatívum: rövid, pedig szívesen olvasnám tovább
Borító: 5/3




Sólyom mítoszok


Az emberiség történelmi emlékeiben évezredeken át nagyon sok helyen találkozhatunk a szent sólyom ábrázolásával. Számos kultúrában szent állatként tisztelték, s különféle természetfeletti jelentéssel ruházták fel őket. Leginkább misztikus gyorsasága, kecsessége, és éleslátása miatt kedvelték.
A fennmaradt művészeti alkotások, mítoszok mind arról számolnak be, hogy a nemes sólymok, az isteni szférákhoz tartozó szárnyas lények, évezredeken keresztül igen jelentős szerepet töltöttek be a világbirodalmakat alapító népek kultúrájában, hit és hiedelem világában.
A sólyom a virágzó egyiptomi kultúra idején a Napisten madara. Mint szakrális, hatalmi jelkép is először Egyiptomban tűnik fel. Az egyiptomi képírásban a napistent sólyom alakjában ábrázolják. A sólyom az uralkodók feje fölött széttárt szárnyával mintegy védelmezi a kiválasztottat. Ez egyben jelképezi az isteni kiválasztottságot, a szakralitást is.
Hórusz az egyik legfontosabb egyiptomi isten. Sólyom alakban, vagy sólyomfejű emberként ábrázolt isten, fején a felső és alsó Egyiptomot egyesítő koronával. Ozirisz és Ízisz fia.
Az egyiptomi fáraók, akik magukat Ozirisz isten földi képmásának tartották, a vállukon nyugvó szent sólyommal, a Hórusszal jelképezték ezt az isteni azonosulást.

A szent és a sólyom szoros kapcsolatát mutatja az írek erősen nemzeti gyökereken nyugvó katolicizmusában, egyházművészetében csodálatosan jelenlévő dublini Szent Sólyom is. A Kr. u. 7-8. századbeli, az írországi kereszténység ereklyéjét képező sólyom fejét a Napkorong zárja körül, a bele illesztett és a szentháromságot jelképező három kereszttel. Ez a sólyom - az írek hiedelme szerint - Keresztelő Szt. János szimbóluma, vagyis őt jelképezi.

A skandináv mitológiában Loki isten sólyommá változva lopja vissza az ifjúság aranyalmáit.




Nyereményjáték


A könyvben a királynak van egy különleges, saját serege, kiknek a neve messzeföldön híres.
A Történelemben is találhatunk ilyen híres hadseregeket. A ti feladatok, hogy rájöjjetek, mi kikre gondoltunk.
Minden állomáson találtok egy nyomot, melynek segítségével közelebb juthattok a megfejtéshez.

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (kötelező)
2.) Kedveld a Dream válogatás Facebook oldalát! (kötelező)
3.) Írd be a helyes megfejtést! (kötelező)
4.) Oszd meg a turnét! (nem kötelező)
5.) CSAK MAGYARORSZÁGRA szállítunk!

#5 Híres vezérei közt volt Báthory, Kinizsi, Brankovics és “Dracula” is.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/18 Deszy könyvajánlója - Híres királygyilkosságok
04/19 Könyvszertet
04/21 Kelly Lupi olvas
04/23 Függővég
04/25 Dreamworld - Sólymok mítosza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése