2014. április 18., péntek

Shannon Hale - Austenland




Gyertek Austenlandbe! Az idő szép, a nők legyezővel járnak, a pasik pedig szűk nadrágban feszítenek. Ki ne ábrándozott volna arról, hogy Jane Austen világában időzik egy kicsit és udvarias társalgás mellett csókokat lop a morcos Mr. Darcytól? Az Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val című könyvvel most mi is beléphetünk a regency korba egy kicsit Jane-nel, a menthetetlen Austen függővel.

Tartsatok velük a turnén április 15 és 19 között, ahol többet is megtudhattok a könyvről, valamint a filmes feldolgozásról és egyéb érdekességekkel is traktálunk Titeket. Emellett pedig egy kis nyomozással három példányt is nyerhettek a hamarosan megjelenő könyvből!  Austen-kalandra fel!


Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633735459
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Palásthy Ágnes

Fülszöveg:
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcy-ért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?
A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.

Saját véleményem:
Jane kívülről nézve egy teljesen normális átlagos, harminckét éves, független, jó munkával rendelkező nő. De, ha kicsit közelebbről is megismerjük, akkor hamar rájövünk, hogy Jane cseppet sem normális. Megrögzött Jane Austen rajongó. Számára az ideális férfi nem lehet kevesebb Mr. Darcy-nál (vagy Colin Firthnél). És ezt a kapcsolatai is megsínylik.
Egy nap meglátogatja édesanyja, és Carolyn nénikéje, aki nagyon gazdag, és nagyon öreg... Carolyn azonban kiszúrja a Jane által a szobanövények mögé rejtett Büszkeség és balítélet BBC-s sorozat dvd változatát, és ezt minden egyéb észlelt furcsasággal együtt összeadva, hamar rájön, hogy az unokahúga bizony egy könyvbeli álomvilágban él.
Pár hónappal később Carolyn néni meghal, csakhogy végrendelete Jane számára is tartogat egy apró meglepetést. Egészen pontosan egy háromhetes álomnyaralást, ami Austenlandbe szól. Egy olyan helyre, ahol színészek és díszletek által elrepítik az odalátogatókat a régensség korabeli austeni világba. És bár Jane eleinte vonakodik elmenni, végül mégis úgy dönt, ideje leszámolni Mr. Darcy álomképével...

Az Austenlanddel való találkozásom igazán sorsszerűnek mondható. Miután befejeztem a Büszkeség és balítéletet, rátaláltam a film előzetesére, majd nagyon hamar kiderült, hogy az egész mozi egy könyv alapján készült. Egyből belevetettem magam a keresésbe, hátha itthon is megvette már valamelyik kiadó a könyv jogait, de sajnos semmit nem találtam. Így talán nem is kell mondanom, mekkora öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy a Könyvmolyképző gondozásában nálunk is elérhető lesz!
Őszintén és nőiesen bevallom, én magam is Darcy és Austen rajongó vagyok. Imádom az írónő történeteit, szereplőit, és azt a kort is, amiben a regények játszódnak. Egyszóval tényleg minden adott volt ahhoz, hogy elinduljak egy austenlandi vakációra.
Maga a történet nagyon viccesen kezdődik, és az írónő ajánlója sem a megszokott, ugyanis nem egy szerettének címzi írását, hanem magának Colin Firthnek. Ezzel a pár sorral egyből meg is alapozza a könyv hangulatát.
"Colin Firth-nek
Maga remek fickó, de én férjnél vagyok, úgyhogy szerintem legyünk inkább csak barátok!"

Martin & Mr. Nobley
Ám mielőtt ténylegesen belecsaphatnánk a sűrűjébe, a narrátortól kapunk egy rövidebb ismertetőt magáról Jane-ről - amit nem igazán illethetünk a "komoly" jelzővel. Mint ahogyan a későbbiekben is majd egy-egy fejezet között, hasonló elbeszélések által ismerhetjük meg a lány kapcsolatait. Ez utóbbit roppant ötletes megoldásnak találtam.
A mű további erősségei közé tartozik az is, hogy egyáltalán nem akar véresen komoly lenni, és semmi esetre sem szeretne Jane Austen nyomdokaiba lépni, egyfajta silány másolatként. Pont ettől válik szórakoztató, élvezetes, és kikapcsolódást nyújtó olvasmánnyá.
Shannon ugyan több Austen műből is kölcsönzött jeleneteket, karakteri jellemvonásokat, mégis a Büszkeség és balítélet az, ami érezhetően a regény igazi alapjául szolgált. Volt itt Mr. Darcy, Wickham, de még Lydia Bennett is.
Jane, mint női főszereplő viszont nem sok mindenben hasonlított Elizabeth Bennettre, mert Lizzy-vel ellentétben ő elég határozatlan, önbizalom hiányos, ügyetlen, és kissé talán félénkebb típus. Ettől függetlenül szerethető, rengeteg megmosolyogtató kijelentése és cselekedete van. Én például imádtam a naivitásától kezdve a sutaságán át, az álmodozó énjéig. És hatalmas karakterfejlődésen esett át. Érezhető volt, ahogy egy-egy pofon, vagy mélypont után megemberelte magát, és elkezdett alakulni, változni.

"Ha nem reménykedik az ember, nem tud ábrándozni sem. Ez volt az ő problémája. Mindig is túl sok reményt hurcolt magával, mint egy túlméretezett csomagot. "

A romantika, mint olyan, már-már alapfeltétel az ilyen típusú könyvek esetében, és ez itt sincs másként. Azonban azt fontos leszögeznem, hogy pontosan annyi érzelmi szál van benne, mint bármelyik Jane Austen regényben. Tehát érezhetően jelen van, de inkább megbújik a háttérben, és szép lassan bontakozik ki, amolyan lassú víz partot mos elv alapján.
Jane szíve kétfelé húz. Egyrészt ott van a sármos kertész, Martin, aki magas, jóképű, és meglehetősen tüzes, vagyis tökéletes ellentéte Mr. Darcy ideájának. A nő számára izgalmat nyújt mindenféle kötöttségek nélkül, csakhogy a tábor szabályai szerint ő tiltott terep...
Másrészt viszont ott van a meglehetősen kimért, rideg, és a Jane-nel rendkívül fölényesen viselkedő Mr. Darcy Nobley. És mi lehetne egy nő számára vonzóbb, mint egy olyan férfi, aki tökéletesen megfelel az álomképének? A kérdés csak az, hogy a távolságtartó jellem vajon az életben is annyira csábító, mint a könyvek lapjain? Pláne akkor, ha az úr szemmel láthatóan nagyobb figyelmet szentel a többi játékosnak.

"- Idejövök Mr. Darcy miatt, beleesek a kertészbe, és végül a részeg férj tesz ajánlatot."

Külön pluszpont a korhűségért! Az írónő részéről óriási ötletnek találom, hogy az Austenlandbe látogató hölgyeknek előbb be kellett magolni egy egész vaskos illem-, és szabálykönyvet, hogy minél korhűbb legyen a viselkedésük, és megfeleljenek a század társasági elvárásainak. Nem mellesleg olvasóként is érdekes volt megtudni ezt-azt, például a megszólításokról, vagy a táncokról.
A ruhákat is imádtam, és jó volt belepillantani, hogy miként is látja ezeket egy mai korban élő nő, vagy mennyire más számára az ezekben való mozgás, üldögélés, futás, stb. Arról már nem is beszélve, hogy milyen is a régensség korabeli élet. Shannon egy kicsit bevezetett minket az Austen regények kulisszái mögé, és megmutatta, hogy a rengeteg pozitívuma mellett, azért vannak ennek árnyoldalai is. Például az üres, jelentéktelen dolgokról való csacsogás, a naphosszat otthonvaló ücsörgés, hímzés, kártyázás.

"A vénlány csak egy régies kifejezés a karrierista nőre."

Lizzy, Jane & Amelia
És a vége! Te jó ég! Nagyon régen szorítottam és olvadoztam egyszerre úgy, mint itt. Számomra is meglepő módon, először belezúgtam az egyik karakterbe, és a másikat gyűlöltem, majd egy ponton minden megváltozott, és az addig nem szívlelt úriembernek drukkoltam. (Ráadásul az írónőnek sikerült ugyanazt elérnie az egyik úrral kapcsolatban, mint Jane Austennak.) De, hogy kit választ, ha egyáltalán választ Jane, azt nem árulom el.
Összességében tehát úgy gondolom, hogy, aki szereti a Jane Austen könyveket, a korhűséget és a humort, az mindenképpen vágjon bele, mert nem fogja megbánni! Remek, szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújtó történet, ami igazán megdobogtatja az ember szívét. 
Az Austenland olyan, mintha  Bridget Jonest bedobták volna a Büszkeség és balítéletbe. 


Pontszám: 5/5  
Kedvenc szereplő: Mr. Nobley, Lizzy, Jane
Kedvenc jelenet: a színdarab végén Lizzy; valamint a repülőteres jelenet
Negatívum: nincs, hacsak az nem, hogy most azonnal Austenlandbe akarok menni!
Borító: 5/5


 

Film vs. könyv


Mint tudjuk, a könyvekből adaptált filmek kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindig eltérnek az alapul szolgáló regényektől. Ez az Austenland esetében sincs másként. Ám a készítőknek sikerült megtalálniuk az aranyközéputat. Megtartották a könyv fővonalát, a karaktereket és azok személyiségét, a főbb momentumokat, valamint az egész esszenciáját. Közben pedig kinyesték azokat a részeket, melyek a könyvben építették ugyan a cselekményt, filmvásznon mégis unalmasan hatottak volna. Illetve egy kicsit még jobban csajosították a filmet.       
Míg a könyvben Mr. Nobley és a többi férfi, beleértve a szolgálókat is, állandóan korhű ruhában járkált, udvariasan társalgott, és csak annyira flörtölt, amennyire a régens szabályok engedték, addig a filmben azért jócskán találkozhatunk kockás, csupasz hasakkal és izmos karokkal, illetve medenceparton, modern kütyükkel felszerelkezve pihenő urakkal. Őszintén? Én emiatt nem panaszkodom. Szemlegeltetésre tökéletes, Austenlandbe is illik, ráadásul vicces.
A szereplők közti viszonyokat tekintve Martin és Jane kapcsolata visszaadja azt, amivel a regényben is találkozhatunk. Pont annyi és olyan, amilyennek lennie kell. Ebben pedig óriási szerepe van a színészek játékának is.
Bret McKenzi (Martin) tökéletesen hozza a jóképű (kertész helyett) mindenes szolgálót. Csábítóan néz, úgy mosolyog, hogy az ember lányának megolvad tőle a térde; laza, vicces, kedves és gondoskodó. Egyszóval lehetetlen nem belezúgni. Az általa megformált karakter azt ígéri Jane-nek, amire annak szüksége van. Izgalmas, tiltott kalandot és szerelmet, titkon lopott csókokat. 
Keri Russelnél meg nincs kiválóbb színésznő Jane megformálására. Mindent visszaadott, amit kellett. Őrült és elszánt Austen és Mr. Darcy rajongó volt, aki teljesen lázba jött attól, hogy ha rövid időre is, de részese és szereplője lehet álmainak. Kissé félénk, naiv, de aranyos lányként jelent meg; és sikerült elkapnia azt a változást, amin a könyves Jane keresztül ment. Keri szeme a romantikus jeleneteknél csillogott, arca és mimikái mind-mind tükrözték az érzelmeit.
JJ Feild, a komor, kimért, távolságtartó Mr. Darcy Nobley szintén tökéletes volt. Tetszett, hogy a szerepre nem egy tipikus szépfiút választottak, hanem egy olyan férfit, aki valamilyen szinten átlagos, mégis karizmatikus, és könnyen bele lehet szeretni. Nála viszont egy picit úgy érzem - nem az ő hibájából, mert a színészi játéka több mint tökéletes volt -, hogy elsikkadt a karaktere és Jane közti viszony, a játékidő korlátozott hosszúsága miatt. Nem voltak meg az átmenetek. Itt kifejezetten örültem, hogy előbb olvastam a könyvet, és tudtam mire támaszkodni ezt illetően.
Muszáj még megemlítenem a Jennifer Coolidge által megformált Miss Elizabeth Charmingot, mivel Jennifer lehengerlően játszott. Amikor megjelent egyértelműen uralta a jelenetet. Hihetetlenül vicces, bohókás, harsány és üde színfoltja volt a filmnek (és persze a könyvnek is). De persze a többiek is megfeleltek regényben szereplő karaktereiknek.
Ami a ruhákat illeti, egytől-egyig korhűek, ám színeikben azért tükrözik a modernebb kort, és igen, kissé csajosabbá is varázsolják a képi világot. Viszont a helyszínek! Akárcsak az Austen filmekben. Lenyűgözőek!
Összegezve azt tudom mondani, ha szerettétek a könyvet, akkor a filmet is fogjátok. Csajos, fiatalos, lendületes, vicces, modern, mégis tradicionális. A zenék pedig rendkívül aranyosak, találóak, rengeteget adnak az élményhez. 




Filmzene


1. Ilan Eshkeri - Prelude
2. Emmy the Great - L.O.V.E. D.A.R.C.Y.
3. Emmy the Great - What up
4. Emmy the Great - Only You
5. Emmy the Great - Comic Books
6. Emmy the Great - Austenland
7. Ilan Eshkeri - Austenland Symphony: Sonata
8. Ilan Eshkeri - Austenland Symphony: Romanze
9. Ilan Eshkeri - Austenland Symphony: Minuet & Waltz
10. Ilan Eshkeri - Austenland Symphony: Rondo
11. Emmy the Great - Date Me




Nyereményjáték


Jane Austen rengeteg regényt inspirált és még több újrafeldolgozást megért. A világhíres írónő klasszikus, szatirikus romantikus történeteinek mind van egy-két meghatározó mozzanata és most arra kérünk, hogy ezeket a könyveket egy olyan kiemelt mozzanat után azonosítsátok, amelyeket bélyegen is megörökítettek.

Ha megvan a cím már csak egy kicsit számolni kell, és megkeresni az adott Austen regényben a szükséges betűt. Ha az öt blogon megtaláljátok mind a hat szükséges betűt (az egyik címben kettő betűt kell felhasználni), akkor ezekből össze fogjátok tudni rakni az Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val egyik főszereplőjének nevét.
Három szerencsés nyertes magáénak tudhat egy-egy példányt az Austenlandből. Postázni csak Magyarország területére tudunk.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/15 Nem harap a... - A Büszkeség és balítélet feldolgozásai
04/16 Szilvamag olvas
04/17 Insane Life - Jane Austen
04/18 Dreamworld
04/19 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése