2014. június 20., péntek

Katja Millay - Nyugalom tengere


A Blogturné Klub újra egy nagyon hosszú turnéra indul, ezúttal Katja Millay: Nyugalom tengere című regényét szeretné Nektek bemutatni 13 bloggerének segítségével - június 10 - 22 között.

Az értékelések és extrák mellett, a már megszokott játék sem marad el, ha ügyesek vagytok, akkor a blogturné végén megnyerhetitek az egyik példányt a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 könyvből.


Katja Millay: The Sea of Tranquility - Nyugalom tengere

Kiadó: Könyvmolyképző:
ISBN: 9789633737781
Oldalszám 504 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.

Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.

A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

Saját véleményem:
Nastya képtelen feldolgozni egy múltbeli tragédiát, ezért úgy dönt, következő suliévét egy olyan helyen kezdi, ahol senki sem ismeri.
Nagynénjéhez költözik, aki éjszakai műszakban dolgozik, ennek következtében nem sok időt kell együtt tölteniük, s emiatt a lány már-már szabadnak érezheti magát. Kötöttségek és állandó faggatózások nélkül.
A suliban valódi önmagáról úgy próbálja elterelni a figyelmet, hogy szinte szabályokat sértően merész ruhákba bújik, és erős sminkkel fedi arcát. Az őt érő obszcén beszólásokkal pedig mit sem törődik, egyetlen célja, hogy ne kelljen megszólalnia.
Nastya pusztán a véletlennek köszönhetően egyik este futás közben Josh Bennett - a fura srác, akit mindenki kerül - garázsa előtt köt ki. Az első alkalmat végül egyre több és több követi, mígnem a lány állandó és csöndes megfigyelővé nem válik a fiú műhelyében. Furcsa, nem hétköznapi kapcsolat alakul ki köztük. Bár tudják, hogy mind a ketten sérültek, és a múltjuk bőven tartogat fájdalmakat és titkokat, mégsem faggatják egymást.

"– (…) Néha könnyebb tudomást sem venni a bajról, mint belátni, hogy rengeteg a baj, de semmit sem tehetünk ellene."

Nagyon nehéz szavakba önteni mindazt, amit a Nyugalom tengere olvasása közben éreztem. Szerettem? Igen. Utáltam? Néha. Frusztrált? Volt rá példa. Megérintett? Kétségtelenül. Falhoz vágtam volna? Igen, nem is egyszer. Megöleltem és összeragasztottam volna utána? Mindenképp.
Az viszont biztos, hogy nem egy egyszerű, egydélutános, tóparti történetről beszélünk. Nem lehet és szerintem nem is szabad gyorsan ledarálni. Idő kell hozzá, és hangulat. Megérteni és átérezni kell. Ez pedig nem minden esetben egyszerű.
Komoly sérelmekkel és azok kihatásaival kell szembenéznünk, amik bizony nem kicsit nyomják rá bélyegüket a szereplőkre. Egyikük sem tökéletes. Mind a hárman (Napsugár, Josh és Drew) sérültek, és ezt ki így, ki úgy, de igyekszik palástolni.
Nastya roppant érdekes személyiség, akivel nehéz azonosulni, ám az írónő nagyon szépen felépítette a karakterét. A lány hosszú hónapok óta nem beszél, viszont ez egészen addig, míg konkrétan ki nem mondják, fel sem tűnik. Én még vissza is lapoztam, mondván, hogy "Ez a nő szórakozik velem? Világosan emlékszem, hogy Nastya igenis beszélt." Aztán rá kellett jönnöm, hogy tényleg egy árva szót sem szólt. Mindössze Katja Millay (olyan gyönyörű neve van) adagolta annyira szépen a dolgokat, hogy úgy tűnjön. Bár bevallom, miután kiderült, néhányszor fárasztónak és hosszúnak tűntek Nastya monológjai.
Ugyanakkor hatalmas ötletnek tartom, hogy a lány ebbe a némaságba menekült a démonai elől. Azért meg még inkább pluszpont, hogy az írónő kiaknázta az ebben rejlő lehetőségeket, és felhasználta Napsugár karakterfejlődésében, valamint az emberekkel teremtett kapcsolatában.
Ami Josh-t illeti... az ő múltja és keresztje végtelenül szomorú, fájdalmas és megértem a félelmeit. Azt viszont túlzásnak tartom, hogy emiatt vonuljon vissza a társadalomtól és szigetelődjön el. (Nem szeretnék spoilerezni, így ennél többet nem mondok.) De a Nastyával való kapcsolata rettentő elemi, mély és szavakkal szinte megmagyarázhatatlan. Annyira összeillenek, mintha egy kirakós két fele lennének.

"Muszáj, hogy legyen boldogabb végkifejlet, mint ez. Muszáj, hogy legyen szebb történet. Mert jobbat érdemlünk ennél."

Josh és Nastya megismerkedése egészen egyedi, akárcsak a későbbi kapcsolatuk. Jóval több, mint puszta fellángolás vagy elcsépelt tiniszerelem. Barátok, lelkitársak, támaszok és megváltók a másik fél számára.
Napsugár és Josh között érintkezés nélkül is vibrál a levegő. A közös jeleneteikben van egyfajta bensőséges hangulat, mélyebb tartalom, ami miatt az olvasóban kialakul a sóvárgás, hogy ő is részese lehessen ennek az egésznek.
És nem elhanyagolhatóak az együtt töltött idejük apró mozzanatai sem. Valósággal érezni lehet a forgács illatát, amikor barkácsolnak, beszippantani a barkácsáruházakban terjengő faillatot, hallani a csiszolópapír surranását, vagy a vízbe dobott pénzérme csobbanását.
A sok fájdalom, keserűség és bánat ellenére nem kevés humor is helyet kapott a regényben. Nastya szarkasztikus megjegyzései, Josh beszólásai, vagy Drew csajozós dumái mind-mind olyan tényezők, melyek bőven szolgáltatnak okot a vidámságra is. És bár a vége gyönyörű, mégis kemény. Szívettépő.
Összességében tehát azoknak ajánlanám, akik szeretik a mondanivalóval rendelkező, keményebb (önálló!) regényeket, és a rózsaszín cukormáz helyett kíváncsiak a valóságra. Magára az életre. És nem rettennek vissza a szokatlan, cseppet sem tökéletes szereplőktől, akik földi halandónként olykor-olykor hibáznak is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Drew & Josh
Kedvenc jelenet: vodka, pénzdobálás, sebellátás, és "- A garázsodban."
Negatívum: az a bizonyos buli és utána az este
Borító: 5/5




Tiramisu


Nastya imádja a cukros dolgokat, fagyikat, édességeket, így nem meglepő, hogy egyik hobbija a sütés. Legalább olyan előszeretettel halmozza el Josht mindenféle finomsággal, mint a Leighton családot a közös, vasárnapi vacsorák alkalmával. Napsugár soha nem érkezik üres kézzel.
Nastyán és Sarah-n kívül mindenki imádja a kávét, ezért az egyik vasárnapi vacsora során egy tálnyi tiramisuval állít be. Ti is imádjátok a kávét? Vagy esetleg megkóstolnátok a tiramisut? Most itt az alkalom, hogy saját magatok is elkészítsétek.

"Tiramisut készítettem desszertnek, mert láthatóan mindegyikük szereti a kávét, kivéve Sarah-t, ő meg a legkevésbé se érdekel."

Hozzávalók:
  • 250 g mascarpone
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl erős, hideg feketekávé
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag babapiskóta
  • 3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
  • kakaópor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral - elektromos habverővel - habosra keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét és - ízlés szerint - a rumot vagy amarettót (én az 1 evőkanálnyit javaslom), végül kemény, habos krémmé keverjük. 
A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. (Nem szabad sokáig keverni, mert összeesik a krémben a tojásfehérje!)
Az előre elkészített kávét a tejjel és kevés cukorral összekeverjük - ízlés szerint rummal vagy amarettóval ízesítjük (1,5 evőkanálnyit javaslok).
A babapiskótákat a tejeskávéba mártjuk (a piskóta minőségétől függően néhány másodpercre, a lényeg, hogy ne ázzon el teljesen) és egy négyszögletes tál alját egy sorban kirakjuk velük. Ezután a piskótára egy réteg mascarpone krémet teszünk. Majd újból egy sor piskótát rakunk rá, amit mascarpone réteg követ. Ezt addig ismételjük, amíg az alapanyag úgy engedi, hogy a tetejére krém kerüljön. Végezetül meghintjük kakaóporral, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.




Nyereményjáték


“Nagyon érdekelnek a nevek. Gyűjtöm őket, az eredetüket és a jelentésüket. Neveket gyűjteni könnyű: nem kerülnek semmibe, és nem foglalnak sok helyet. Szeretek neveket olvasgatni, és úgy tenni, mintha mindegyiknek jelentése volna.”

A főszereplő, Nastya hobbija a keresztnevek gyűjtése, így mi is ezt választottuk játék gyanánt. Kiválasztottunk 13 magyar eredetű keresztnevet és ezeket kell összegyűjteni a blogokon található leírások alapján.
Minden blogon egy keresztnevet kell kitalálnotok és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

Játékszabályok:

1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (kötelező)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (kötelező)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (kötelező)
4.) Oszd meg a turnét! (nem kötelező)

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.


Mai név: 
Vörösmarty Mihály alkotta meg az ősi Enech névből, aki a monda szerint Hunor és Magor édesanyja volt.


a Rafflecopter giveaway


Nézzetek be a többi állomásra is

06/10 Deszy könyvajánlója - Borító vs. BTK tagok
06/11 Angelika blogja - Idézetek & a valódi Nyugalom tengere
06/13 Always Love a Wild Book - Interjú az írónővel: I. rész
06/14 Book Heaven - Interjú az írónővel: II. rész
06/17 Kelly Lupi olvas - Borítók
06/18 MFKata gondolatai - Eperfagyi
06/19 Nem harap a... - Dreamcast
06/20 Dreamworld - Tiramisu
06/22 Roni olvas - Trailer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése