2014. június 8., vasárnap

Jamie McGuire - A jóslat

Könyvhétre jelenteti meg a Maxim Könyvkiadó a Sötétség és Fény angyalai trilógia (Providence) várva várt második részét, A JÓSLAT címmel.

A rajongók legnagyobb örömére tehát folytatódik Nina és Jared különleges története.

Három állomásos turnén olvashatjátok a Blogturné Klub bloggereinek véleményét, és a szokásoknak megfelelően három könyv is kisorsolásra kerül a turné végén, a kiadó jóvoltából.



Jamie McGuire - A jóslat

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632614700
Oldalszám: 324 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Ha valaki halottakkal álmodik, az bárki másnak egy nyugtalan éjszakát jelent, de nem Ninának, hisz számára ez figyelmeztetés. Épphogy túlélte az első csatát a Pokollal, újból keményen küzdenie kell, egyetemi hallgatóként is, és úgy is, mint gyakornok apja vállalatánál. Visszatérő rémálmai apja erőszakos haláláról mindennapossá válnak. Mivel Jared aggódik Nináért, hogy választ kapjon kérdéseire, visszalopja a Könyvet. Megkezdődik a harc az új ellenséggel szemben a régi barátok oldalán, és Jared legrosszabb rémálma látszik beigazolódni. Választás elé kerül: egyedül szálljon szembe a Pokollal vagy kezdjen háborút a Mennyel. A döntést egy váratlan esemény még inkább megnehezíti…

Saját véleményem:
Nina a nyári szünet alatt apja cégénél gyakornokoskodik, amivel önmagában nincs problémája, ám egyik társa, a rámenős Sasha folyamatosan sértegeti, és minden alkalmat kihasználva igyekszik flörtölni Jareddel. Noha a srác teljesen közömbös vele, Ninát mégis bosszantja, és alig várja, hogy leteljen a gyakorlatuk, s végre megszabaduljanak a lánytól. Azonban amikor kiderül, hogy a nyári gyakorlat után is mindannyiuknak maradni kell, nem repes az örömtől.
Csakhogy ennél súlyosabb problémái is akadnak. Képtelen néhány óránál tovább aludni, ugyanis rémálmok gyötrik. Minden éjszaka ugyanazt álmodja. Apját és annak Talehjét, Gabe-et látja, amint Shaxtól, a démontól ellopnak egy könyvet, majd azt követően egy démonhorda rájuk ront, és megöli őket. Nina pedig sikítozva ébred. 
A sorozatosan ismétlődő, néha-néha új részletekkel kiegészülő álmoknak köszönhetően Jaredék rájönnek, hogy vissza kell szerezniük azt a grimoire-t, amit ők maguk nyújtottak át Shaxnek, és megkezdődik a fergeteges hajsza és nyomozás, miközben újabb nem várt fordulatok övezik kísérleteiket.

"- (...) Ha nem lehetek együtt a férfival, akit szeretek... minek éljek, ha nem élhetek? "

Már a fülszövegből is kivehető, hogy Az őrző folytatásában sokkal nagyobb teret kap a fantasy szál, ami bizony pozitív hatással van a történetre. Jamie McGuire nem kis fába vágta a fejszéjét, ugyanis kellően belenyúlt néhány bibliai, illetve történelmi legendába, s az olvasók számára is megnyitotta a kaput az angyalok és démonok világa felé. 
Szerelmi sokszögek helyett grimoire-okkal, nefilimekkel, és olyan bibliai alakokkal találjuk szembe magunkat, mint Ábrahám, Noé, vagy a Meroving vérvonal leszármazottai. De persze kedvenc hibrideinkből, és a gyűlölt démonokból sincs hiány.
Jamie McGuire ezzel a résszel előkészítette a terepet egy nagy, Menny és Pokol közti összecsapáshoz, melyben a szereplők sorsa meglehetősen bizonytalan kimenetelűnek tűnik egyelőre. 
Ám akcióból és váratlan fordulatokból most sincs hiány. 
Egy erőteljes kezdés után, amiben rögtön Nina rémálmába csöppenünk, az írónő némileg visszavesz a tempóból, s felvázolja a karakterek jelenlegi életét. Többek között megtudhatjuk, Ryan miként heverte ki a szakítást, és csatlakozott a katonasághoz, ahol Claire legnagyobb bosszúságára nem sokat törődik testi épségével, előszeretettel veti magát a bombák közé. Illetve belekukkanthatunk Nina és Jared hétköznapjaiba, végigkövethetjük, miként próbál a lány beilleszkedni apja vállalatába, és hogyan haladnak a házasság kérdésével. Majd az egyre sűrűsödő álmoknak és kutatásoknak köszönhetően egyre több érdekesség, és nem várt fordulat következik, ami által a sztori is felpörög, és őrületes, démonokat és angyalokat egyaránt érintő jóslatok közepén találjuk magunkat.
Sajnos azonban Ninával továbbra sem tudok megbarátkozni. A regény 90 százalékában hisztizik, akaratos, önző liba módjára viselkedik, nem törődve senkivel és semmivel csak és kizárólag a saját szükségleteit és vágyait nézi. Bár a végén van egy jelenet, ahol kifejezetten értékelem, hogy magával törődik, és így nem okoz még a meglévőnél is nagyobb galibát a többiek számára. 
Ninát leszámítva a többieket mind nagyon kedvelem. Jared már eddig is közel állt a szívemhez, de mellette most végre jobban megismerhetjük Bexet, Claire-t, Kimet és Ryan-t is. 
Bex óriási figura. Jó kis beszólásai vannak, és nem mellesleg végre megmutathatja a benne rejlő tehetséget. Claire pedig... imádom a csajt! Talpraesett, bevállalós, merész lány, akinek immár egy meglehetősen nehéz esetű Talehhel kell dűlőre jutnia. (Kettejükről továbbra is nagyon szívesen olvasnék egy külön könyvet.)

Összességében jobban szerettem ezt a részt, mint az elsőt, bár tagadhatatlan, hogy rengeteg baki van benne, amik kissé megtörik az élményt. Kár, hogy Jamie és a szerkesztője ezekre nem fordított nagyobb gondot, mert simán kiküszöbölhetőek lettek volna. 
Amit viszont abszolút nem tudok hova tenni, az a nefilimek magyarázata - ez több sebből is vérzik - és a biztonságos szex. Képtelen vagyok elhinni, hogy a szereplők ilyen idős korukban ennyire tudatlanok legyenek a védekezési módokat illetően, ha pedig igen, akkor: Kedves Nina, a naptáras módszer közel sem a legbiztonságosabb, ha nem akarsz gyereket. Léteznek fogamzásgátló tabletták, óvszerek, hogy csak néhányat említsek. De mindennek akár utána is nézhettél volna abban a 1,5 évben, amíg eszedbe sem jutott, hogy kívánod a pasidat.
Ám ha ezektől sikerül eltekintenünk, akkor Jamie könnyed, gördülékeny stílusában élvezhetjük a rejtvények kutatását, az izgalmas összecsapásokat, a karakterek közti aranyos, vagy éppen vicces szópárbajokat, nem is beszélve az utolsó 100 oldalról, ami fantasztikusan sikerült.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Claire, Bex és Jared
Kedvenc jelenet: a Claire-Ryan párbeszédek, templomos összecsapás
Negatívum: Nina, a biztonságos szex, és a nefilimek fogalma
Borító: 5/5




Meroving vérvonal


A Merovingok dinasztiája a különféle frank államalakulatokban uralkodott az 5.-től a 8. századig. Kortárs források gyakran „hosszú hajú királyok” névvel illetik őket; hajviseletük a germán hagyományokban a királyokat megillető szakrális jelleget, az uralkodásban őket segítő karizmát szimbolizálta.
A ház felemelkedése I. Childerichez kötődik (458-481), aki legyőzte a vizigótokat, a szászokat és az alemannokat. Fia, I. Chlodvig irányítása alá vonta Gallia Loire-tól északra fekvő területeit, felvette a kereszténységet (496), és a vouilléi csatában megsemmisítette a vizigótok toulouse-i királyságát (507).

Egyes mondák szerint a Meroving vérvonal szülöttei Jézus Krisztus leszármazottai. A legendák szerint Jézus keresztre feszítése után Mária Magdolna elhagyta a Szentföldet, és támogatók segítségével eljutott Franciaországba, ahol aztán világra hozta közös gyermeküket, akinek késői leszármazottai, házasság révén vérségi kapcsolatba kerültek a területre érkező frankok vezetőivel, a Merovingokkal. 
(Ha érdekel benneteket ez az oly' sokakat megosztó, de annál érdekesebb téma, akkor olvassátok el a Da Vinci-kódot, illetve nézzétek meg a belőle készült filmet is.)




Nyerményjáték

Ezúttal azoknak szeretnénk kedvezni, akiket tényleg érdekel a könyv, olyannyira, hogy elolvassák a Maxim Kiadó által rendelkezésre bocsátott beleolvasót. Ebből a részletből ugyanis kiderül a feltett két kérdésre a válasz. Sok szerencsét! 
Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a kiadó csak magyarországi címre postáz! Továbbá, hogy a nyerteseknek 3 nap áll rendelkezésükre jelentkezni a megküldött e-mailre, ellenkező esetben újrasorsolunk.

Beleolvasó (katt a képre vagy ide)

https://drive.google.com/folderview?id=0B_Bwblh9v5i1X252Z2tYdEZaWms&usp=sharing




Nézzetek be a többi állomásra is

06/05 Insane Life - Borítók
06/08 Dreamworld - Meroving vérvonal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése