2014. szeptember 11., csütörtök

Holly Smale - Geek Girl


“The geek is the new sexy” - azaz a geekség az új szexis tulajdonság! Tényleg így lenne? Holly Smale regényének főszereplője Harriet Manners olyan dolgokat tud, amiket más nem. Különleges érdeklődési köre van, kedvenc olvasmánya az értelmező kéziszótár és betéve tudja az egész wikipediát. De vajon lehet egy stréber geek csaj, akit az emberek furának tartanak egyben szexis és világhírű modell?

Tarts velünk a Manó könyvek Kiadónál szeptember 15-én megjelenő Geek Girl 1. - A lány, akit soha senki nem vett észre blogturnéján. Ismerd meg Harrietet, kerülj közelebb a geek-ek és a modellek világához és ha ügyes vagy és jól válaszolsz a kérdésekre a turné végén meg is nyerheted magadnak a kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyikét.


Holly Smale: A lány, akit soha senki nem vett észre

Kiadó: Manó könyvek
ISBN: 9789634030003
Oldalszám: 352 oldal
Fordító:

Fülszöveg:
Harriet Manners tudja, hogy egy macska fülében 32 izom van, hogy az egy napi járásra lévő hely 27 750 méter messze van, és azt is, hogy egy átlagember naponta 15 alkalommal nevet. Azzal is tisztában van, hogy a denevérek mindig bal irányba repülnek, ha előjönnek az üregükből, és hogy a dinamit egyik alkotóeleme a mogyoró. Azt viszont nem tudja, hogy vajon miért nem kedveli őt senki az iskolában. Így hát, amikor Harrietet felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy ellopja a legjobb barátja álmát, magára vonja ősellensége, Alexa haragját, és újra meg újra hülyét csináljon magából a pofátlanul jóképű modell, Nick előtt. És még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret. Bár ott van mellette segítőtársnak a mindig lelkes és izgatott apja, meg az überstréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban. Vajon sikerül-e stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?




Kik is azok a geekek?


Geek, nerd, kockafej, mind ugyanazt jelenti. Aki ezeket a szavakat hallja, egy olyan létformát kell elképzelnie, amely a lehető legmagasabb szinten testesíti meg a számítógép és az ember szimbiózisát. A geekek pedig nem csak szignifikáns testi-lelki elváltozásaikról (szemüveg, bizarr viselkedés) ismerszenek meg, hanem sajátos nyelvvel (érthetetlen beszéd) és sajátos kultúrával (még érthetetlenebb poénok) rendelkeznek. 

Geeknek a számítógépek kora előtt az olyan vásári komédiásokat hívták, akik mindenféle bizarr dolgokat műveltek, például kígyók fejét harapták le a színpadon. Ezt az előadást nevezte a nép geek show-nak. Napjainkban a kifejezés bármely olyan emberre ráillik, aki szenvedélyes megszállottja valamilyen tudománynak vagy más szakterületnek, és folyton azt emlegeti. A geek megszállottságának tárgya pedig lehet bármi a művészettörténettől a kertészkedésig, viszont a kifejezés a legáltalánosabb értelemben a számítógépes embereket jelöli. 
Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a geek, mint értelmiségi, megjelenésében a lazaságra törekszik (amit a felületes külső személélő könnyen tekinthet igénytelenségnek), hiszen nem külsejéből, hanem az eszéből él. Sajnos ez a hozzáállás könnyen elvághatja érvényesülésének útját bizonyos körökben, amit a geek azzal kompenzál, hogy csak saját köreiben szocializálódik. Persze az sem kizárt, hogy a geek kimondottan jól öltözött, sőt, trendi: míg előbbi, hanyag típust az általános sztereotípia szerint kimondottan a műszaki és informatikai karok kollégiumainak környékén lehet fellelni, addig utóbbit a designer bútorokkal berendezett belvárosi kávézók asztalainál tekinthetjük meg leggyakrabban, wifizés közben.



Legjellemzőbb ismertetőik, kellékeik:

1) Szemüveg: Az igazi geek elmaradhatatlan kelléke. Minél vastagabb a kerete és az üvege, annál hitelesebb. Magára valamit is adó geek soha nem tesz fel kontaktlencsét az egész napos monitorbámulástól gyulladt szemeire.

2) Frizura:  A geek frizurája igen változatos lehet. Klasszikus geek-külsőt kölcsönöz az embernek a kisfiús, lenyalt, bili- vagy bármilyen ehhez hasonló frizura. A lazább kockák előszeretettel eresztenek hosszú loboncot, amely letűnt idők hippijeihez vagy napkeleti bölcsekhez teszi őket hasonlatossá, főleg, ha stílusosan hosszú, sűrű szakállal egészítik ki eme hajviseletet. A gyakorlatiasabbak a másik végletet választják, és rövidre gépeltetik a hajukat (a rövid haj jobban kiemeli vastag keretes szemüvegüket).

3) Geek póló: Vicces feliratokkal, ábrákkal, üzenetekkel ellátott pólókat, amelyeken lehetnek kódsorok, matematikai képletek, vagy bármilyen egyéb, számukra értelmezhető dolog. A ruhadarab remek kiegészítője a farmernadrágnak, és kigombolt kockás ing alatt is jól mutat.

4) 1337 Speek:  A "leet speak"-ben a betűket, számokat változatos, formára hasonló karaktersorokkal helyettesítik, és a megértést nehezítő töltelékszavakkal szórják tele a szöveget, ami egyébként is tele van rövidítésekkel. A "leet" az "elite" rövidített változata. A kockák elitje érti, írja és olvassa folyékonyan, aminek megvan az az előnye, hogy meg lehet téveszteni vele a chatszobákban hallgatózó kívülállókat. Maga a "leet" szó 1337-ként írandó, a LOL jelentése "laughing out loud", vagyis "felnevet", a hacker pedig "haxor"-nak írandó - de ezek csak a legalapvetőbbek. A 1337 Speak teljes karakterkészlete megtalálható a Wikipédiában,  de készült hozzá webes oda-vissza fordító szótár is.

5) Star Wars, A Gyűrűk Ura, stb.:  Az említett művek közkedvelt és meghatározó olvasmány-, film- és úgy általában, kulturális élménynek számítanak geek-körökben.

6) Szerepjáték: A szerepjáték vagy Role Playing Game (RPG) nem valamiféle színészkedés, hanem egy geek-körökben is népszerű társas elfoglaltság. Ennek keretében a résztvevők egy-egy képzeletbeli figurát személyesítenek meg, amelynek minden egyes paraméterét (erejét, intelligenciáját és így tovább) egy adatlapon tartanak nyilván. A játékbeli karakter rendszerint egy fantasy- vagy sci-fi történet univerzumában kalandozik, a történetet a csapatból kiválasztott mesélő bonyolítja, a harcok, összecsapások kimeneteléről pedig dobókockák döntenek. A szerepjátékhoz lehet gyűjteni apró, orkokat, tündéket és hasonló lényeket ábrázoló figurákat, van kártyás változata is, számítógépen, hálózatban játszható változatát pedig úgy nevezik: MMORPG. Ez utóbbi műfajban a World of Warcraft nevű játék a legismertebb.

7) Pac Man: A hetvenes-nyolcvanas években megjelent videojátékok figurái mára valóságos geek-ikonokká váltak. Pac Man egy sárga, kör alakú figura, akivel pöttyöket kellett zabálni egy labirintusban, miközben szellemek üldözték.

8) Koffein: A kávé hatóanyaga különös tiszteletnek örvend az azt nagy mennyiségben fogyasztó kockák körében, a koffein-molekula képletének reprodukciójával ezért összefuthatunk pólókon, bögréken, posztereken.

9) Pizza & kóla: Könnyen, gyorsan, fogyasztható, egyszerűen beszerezhető, illetve elkészíthető ételek előkelő helyen szerepelnek a geek étrendben.

10) Manga és képregény: A japán képregény és rajzfilm szívesen és sokak által fogyasztott kultúrtermék geek-körökben. A japán és a geek már csak azért is rokon lélek, mert mindkettő rajong a kütyükért.

11) Pingvin, alma, kávéscsésze, ablak: A geek-ikonográfia fontos elemét képezik a számítógépes és szoftvermárkák logóiból, emblémáiból származó figurák, amelyek reprodukcióit gyakorta láthatjuk pólókon vagy az interneten terjesztett karikatúrákban. (A pingvin a Linux, az alma az Apple számítógép, az ablak a Windows operációs rendszer, a csésze pedig a Java programnyelv emblémája.)
forrás. origo.hu


(A könyvről lesz értékelés is, várhatóan október első felében, amint hazaértem külföldről)





Nyereményjáték


Te vágod a legújabb technikai újdonságokat? Esetleg kedvenc filmjeid mind sci-fik? Ha igazi geek vagy, netán ismersz geekeket, akkor ez a játék menni fog. Ha nem, érdemes egy kicsit keresgélned a google-ben, vagy a blogok gazdáitól segítséget kérni. Nincs más dolgod, mint a blogokon lévő képeket jól megnézd, és kiválaszd a geek dolgokat.

Minden blogon egy képet látsz, amelynek egyik fele geek dolgot takar, a másik pedig valami átlagosat. Írd be a Rafflecopper dobozban a geekekhez tartozó betűjelet. Ha a játék végén eltaláltad az összes betűt és lájkoltad is a megfelelő oldalakat akkor te is esélyes vagy, hogy megnyerd Holly Smale - A lány, akit soha nem vettek észre című regényét. Hajrá! The geek is the new sexy!




Nézzetek be a többi állomásra is

09/11 Dreamworld
09/15 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése