2014. szeptember 9., kedd

Katie Cotugno - Hogyan szeress?


A Ciceró Könyvstúdió jóvoltából hazánkban is megjelent Katie Cotugno Hogyan szeress? című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja Reena, egy tinilányból lett anya múltját és jelenét!

2014. szeptember 1-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Katie Cotugno: Hogyan szeress?

Kiadó: Ciceró
ISBN: 9789635399017
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Tulics Mónika

Fülszöveg:
ELŐTTE:
Reena Montero szerette Sawyer LeGrande-ot amióta az eszét tudta: olyan természetes volt ez számára, akár a levegővétel, és olyan végtelen, akár az idő. Csakhogy Sawyer ezt látszólag egyáltalán nem észlelte… amíg egy napon, hihetetlen ugyan, de megvilágosodott. Reena és Sawyer zűrös és bonyolult kapcsolatba kerültek egymással. Aztán Sawyer hirtelen, egyetlen szó nélkül lelépett a párás floridai városból, Reena pedig magára maradt összezavarodva és – terhesen.
UTÁNA:
Szinte három év telt el, és Reena életének középpontjába egy új viszony került: a lánya, Hannah iránti szeretet. Reena megtanult Sawyer nélkül élni, és végre képes saját maga irányítani életének különös és váratlan eseményeit. Ám éppoly' hirtelen és váratlanul, ahogy annak idején lelépett, Sawyer egy napon ismét feltűnik a városban. Reena semmit nem akar tőle, viszont hazugság lenne azt állítani, hogy Sawyer megjelenése nem mozgat meg benne valamit. A múltbeli események után azonban vajon megengedheti-e magának, hogy újból belészeressen Sawyer LeGrande-ba?

Saját véleményem:
Reena világéletében szerelmes volt a jóképű, laza Sawyerbe, de soha nem merte kimutatni előtte az érzéseit, inkább szürke kisegér módjára a háttérbe húzódott, és onnan figyelte az apja éttermében dolgozó srácot. 
Néhány év elteltével - és bonyolult események láncolatával később - azonban mégiscsak egymásra találtak, és egy meglehetősen bonyolult kapcsolatba keveredtek, melynek eredménye egy kislány, Hannah lett. Ám mielőtt Reena elmondhatta volna a zűrös életű srácnak, hogy várandós, az szó nélkül lelépett, ő pedig ott maradt tizenhat évesen, összetört álmaival, egy gyerekkel, és tengernyi családi problémával a nyakában.
Sawyer távozása után három évvel váratlan dolog történik: Serena egy helyi italautomatánál belebotlik lánya apjába. S noha nem akar tőle - és családjától - semmit, Sawyer jelenléte mégis felidézi benne a régmúlt emlékeket, érzéseket, és fenekestül felforgatja rendezett hétköznapjait és magánéletét egyaránt. Reena pedig küzd az eszével és a szívével...

"(...) a puszta látványa is olyan érzéssel töltött el, mintha hazaérkeznék; mint egy dal, amit régóta ismerek, de valahogy elfelejtettem."

Katie Cotugno regénye meglepett, és szélsőséges érzéseket váltott ki belőlem. Miközben olvastam, rengetegszer szerettem volna megrázni Reenát, Sawyert pedig felképelni. Bosszantott, hogy Reena mennyire meghunyászkodik azelőtt a szavakkal nem minősíthető srác - és mindenki más - előtt, aki úgy viselkedett vele, mintha ő csak egy bábú lett volna, akit kénye-kedve szerint ide-oda rángathatott. Ugyanakkor pont attól lett hihető az egész, hogy Serena hibázott. Rengeteg rossz döntést hozott, és milliónyi ballépést követett el. 
Ám a valóság a történet legfontosabb alappillére, és mint tudjuk, az élet néha bizony kemény, és fáj. Fájdalomból és bonyodalmakból pedig bőven kijut ebben a regényben. 
Az írónő rengeteg családi, társadalmi és mentális problémát érint (némelyiket tényleg épp csak megkaparja). Baráti árulások, drog- és alkohol probléma, bulizós életmód, ittas vezetés, homoszexualitás, kleptománia, a fejüket homokba dugó szülők, és természetesen a leghangsúlyosabb, a tinédzserterhesség, ami mindezeken kívül egy csomó egyéb gondot is felvet. 
Alapjáraton kiszámítható a cselekmény, nem igazán éri meglepetés az olvasót, de a tiniterhesség, és annak minden velejárója - gondolok itt például Reena családjával kapcsolatos dolgokra - figyelemreméltó. Emellett dicsérendő a sztori felépítése is. 
Az események mindvégig két szálon futnak. Míg egyik fejezetben a jelent, addig a másikban a múltat ismerhetjük meg, és valamilyen módon mindegyik egybevág, és kiegészíti az előtte vagy utána lévőt. 
Katie Cotugno remekül bemutatja, hogy egy okos, értelmes lány, a szerelem és a terhesség következtében milyen hullámvölgyeken megy át, s miként foszlanak szerte a továbbtanulási lehetőségei, és dédelgetett álmai. Merthogy Reena igenis egy intelligens lány. Tanulás szempontjából mindenképp. Egészen addig, míg Sawyer nem kerül intenzívebben a képbe, egy teljesen normális, szerethető csajszit ismerhetünk meg Serena képében. Könnyű vele azonosulni. 
Neveltetéséből adódóan jól viselkedik, józan életű, visszahúzódó típus. Nem jár bulizni, inkább az a magányos farkas típus, akinek csak egy-két barátja van, és azokkal lóg sülve-főve. 
De aztán jön Sawyer, aki mindennek a tökéletes ellentéte. A bulizás számára majdhogynem létszükséglet. Zenekarával mindenféle klubokban, bárokban lépnek fel, de nem veti meg a testi és egyéb illegális szerek által kínált örömöket sem. Hogy Reenát milyen mértékben tudja magával rántani, azt nem árulom el, de kétségtelenül rossz hatással van rá.
Ritka, hogy zsigerből utáljak egy főszereplőnek szánt fiút, ám Sawyert egészen egyszerűen visszataszítónak találtam. Abszolút nem éreztem közte és Reena között valódi szerelmet. A testi vonzalom megvolt, de a mély érzelmek hiányoztak. Véleményem szerint Sawyer egy bunkó, álszent tapló volt, aki mindig tudta, hogyan érje el azt, amit akar. 
Mindent egybevetve a Hogyan szeress?-nek megvannak a maga hullámhegyei, -völgyei, előnyei, hátrányai, ebből eredeztethető, hogy amikor olvastam akkor bosszankodtam, és olykor gyűlöltem, de amikor nem, akkor szabályosan késztetést éreztem, hogy végre folytathassam. Az írónő stílusa gördülékeny, élvezetes, a cselekmény kiszámítható, de a mondandója kemény.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Aaron, Shelby
Kedvenc jelenet: amikor Reena végre mindenkinek megmondta a magáét
Negatívum: Sawyer és a családja
Borító: 5/5




Előzetes






Nyereményjáték


A szerelem nem ismer semmilyen határt, így nyelvi korlátokat sem. Lássuk, sikerül-e megtalálnotok, hogyan hangzik hét idegen nyelven a legszebb vallomás: Szeretlek!
A feladat egyszerű: Olvassátok össze a kiemelt betűket, majd a rafflecopter megfelelő mezőjébe írjátok be azt a nyelvet, amelyhez az adott fordítás tartozik.
A helyes megfejtők között a Ciceró Könyvstúdiónak köszönhetően Katie Cotugno: Hogyan szeress? című regényének három példányát sorsoljuk ki. (Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre, hogy sorsolás után jelentkezzenek. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz.)




Nézzetek be a többi állomásra is

09/03 CBooks
09/09 Dreamworld
09/13 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése