2014. szeptember 23., kedd

Sophie Jordan - Vanish




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Sophie Jordan: Firelight trilógiájának második része, a Vanish - Szökésben. A Blogturné Klub négy bloggere ezúttal is belopózott a Drakikhoz. Szeptember 19-től, szeptember 25-ig kétnaponta olvashattok majd arról, hogy mi vár rátok, ha követitek Jacindát és beléptek a Drakik városának kapuján.

És persze ahogy az nálunk lenni szokott, ezúttal is három szerencsés nyerhet egy példányt a könyvből! A bejegyzések végén megtaláljátok a részleteket és a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért, illetve a könyvjelzőkért!


Sophie Jordan: Vanish - Szökésben

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738917
Oldalszám: ~ 268 oldal
Fordító: Gát Anna

Füszöveg:
Sophie Jordan Tűzláng-trilógiájának második részében a lázadó, korábban önkéntes száműzetésben élő Jacinda – aki egy titkos közösséghez, a drakikhoz tartozik, akik a mitikus sárkányok leszármazottai – kénytelen családjával visszatérni a falkájukhoz. Jacindát, mivel nem tudott szerelméről, az ember Willről lemondani, és emiatt számtalan kárt okozott magának és szeretteinek, nem fogadják kitörő örömmel az övéi. Ő azonban mindent elkövet, hogy legalább látszólag beilleszkedjen. Amikor a falka „trónörököse”, Cassian, a pártfogásába veszi, egyrészt könnyebb lesz az élete, ugyanakkor a még mindig Willbe szerelmes lány érzelmi életét teljesen felborítja az új hódoló. Főleg mivel Jacinda ikertestvére, Tamra, szintén különleges képességeket kezd mutatni, és így egyre értékesebb a falka szemében, és egyre esélyesebbnek érzi magát Cassian szerelmére…

Saját véleményem:
Miután Jacinda Will megmentése végett felfedte a drakik titkát, és drakivadászok előtt manifesztált, menekülnie kell anyjával és ikertestvérével, Tamrával. De csupán egyetlen hely létezik, ahol biztonságban lehetnek, mégpedig a falka. A falka, ahol eltűnésük előtt meg akarták metszeni a lány szárnyát, engedetlensége miatt, és ahol mindenki valami olyasfajta trófeaként tekint rá, akit a leendő vezér, Cassian jegyesének szánnak. Cassian azonban megnyugtatja Jacindát, hogy történjék bármi, ő megvédi Severin és a többiek haragjától.
A falkában nagy felbolydulás kíséri az eltűnt család visszatértét, s bár Severin dühös a lányra, figyelmét mégis inkább Tamrára fordítja, akinek az események következtében előbújt a drakija, képessége pedig talán még nagyobb is, mint  Jacindáé.
Tamrát Nidia felügyelete alá helyezik, Jacindát és anyját viszont régi házukba küldik, ahol Severin emberei folyamatos megfigyelés alatt tartják őket. Ám közel sem ez az egyetlen probléma amivel az egykor tisztelt tűzokádónak szembe kell néznie. Ugyanis történjék bármi, Jacindának el kell felejtenie Willt, és újra visszailleszkednie hajdani életébe, ami nem könnyű, mivel társai kigúnyolják, és kiközösítik. Ráadásul Azure sem áll szóba vele...

"Vajon egy fogoly, egy elítélt elfogadja valaha is a celláját?"

Az első rész befejezése azt sugallta, hogy a folytatásban végre betekintést nyerhetünk egy draki falka felépítésébe, működésébe. Nos, ez valamilyen szinten meg is valósult, ám továbbra is úgy érzem, Sophie Jordan nem aknázta ki kellően a történetében rejlő ezernyi lehetőséget. Tehát aki arra vár, hogy ezúttal sárkánytúladagolást kap... azt el kell keserítenem. 
Ennek ellenére a Vanish jóval pergőbb ütemet diktál, mint a Firelight, és azért ha kevés is, de csurran-cseppen a draki hierarchiából és tradíciókból is. 
Nem véletlenül azok a kedvenc részeim, amikor a szokásaikról, hagyományaikról olvashatunk, mert az írónő bámulatos módon képes szemléltetni a drakiság mibenlétét; az önfeledt repüléstől kezdve, a manifesztáláson át a.... addig a bizonyos jelenetsorig, ami a nagy kedvencem lett. Ez a spoileres dolog lélegzetelállító, és jóval kifejezőbb, mint a szavak. Hogy kedvenc sárkányos mesénk főhősét, Hablatyot idézzem: "Az egész lényemre mutattál."
Onnantól kezdve valóban megmutatkozik, hogy a törvényeknek, illetve a falka évezredes hagyományainak pontosan mekkora súlya és jelentősége is van, akár fizikálisan, mentálisan, sőt még lelkileg is. 
Emellett van még egy cseppet sem elhanyagolható szempont arra vonatkozóan, miért is ajánlott belevágni a Vanishbe: CASSIAN! 
Nagyon sokáig nem tudtam eldönteni, hogy én most Team Will vagy Team Cassian vagyok, de Cassian kellőképpen meggyőzött arról, hogy a kis sátramat melyik táborban verjem fel. Zenghetnék róla ódát, hogy mennyire helyes, veszélyes, tiszteletet parancsoló, és, hogy milyen jó szíve és tiszta lelke van, vagy, hogy minden megmozdulása mennyire tökéletes (a maga tökéletlenségében), de nem teszem... hoppá, már meg is tettem? Nézzétek el, belezúgtam, mint Micimackó a mézesbödönbe...
Ellenben Jacinda vajmi kevés fejlődést mutat. Míg az első részben az elnyomott drakija miatt siránkozott - már amikor éppen nem a virág szirmait tépkedve próbálta eldönteni, hogy most együtt akar-e lenni Willel vagy sem -, addig itt az emberi mivolta miatt....és azért, hogy el kell felejtenie Willt... de nem akarja... bár, igaz, ami igaz, neki Cassian is mindig bejött, csak nem szerette, hogy az emberek mit sem törődve vele, a képességeik miatt párként kezelték őket... de most... áh, most sem, hisz ott van Tamra... vagy talán.... de nem, mert hát Willl....- Fárasztó, ugye? Jacinda joggal indulhatna a Minden Idők Legfárasztóbb Karaktere (MILK) címért. 
Én nagyon toleráns vagyok, és bizonyos ideig megértettem a Will vs. Cassian közti vívódását, de eljött a pont, amikor már képtelen voltam követni a gondolatmenetét. Mást érzett, gondolt, mint amit cselekedett. Úgy játszadozott a két fiúval, akár a macska az egérrel...
Ám, hogy valami pozitívat is említsek vele kapcsoaltban: becsültem a tartását. Azt, ahogyan az egész kirekesztettséget kezelte, és, hogy soha, egyetlen percig sem hagyta megtörni magát. Még Severin előtt sem alázkodott meg. Úgy vélem, ha Sophie Jordan a drakiságot nem háttérelemként alkalmazta volna, előtérbe helyezve a tinirománcot, hanem fordítva, akkor egyrészt sokkal jobb tudott volna lenni ez a sorozat, valamint Jacinda lázadó karaktere is sokkalta erőteljesebbé tudott volna válni. 
Mindezek ellenére én őszintén élveztem ezt a rövid kis kalandozást a falka falain kívül és belül. Érdekes és izgalmas fordulatokban volt részem, és a történet végkifejletét tekintve úgy vélem, a harmadik rész még bőven tartogathat meglepetéseket, váratlan fordulatokat, vagy meglehetősen vicces/kínos szituációkat, és nem utolsósorban: enkrószókat is... talán.
A Tűzláng folytatásában a szerelmi háromszög immár sokszöggé tágul; Tamra idegesítő ikertesóból, tiszteletetparancsoló, színes, izgalmas karakterré fejlődik, és a régi ismerősök mellett új karakterek is felbukkannak, akik nem éppen finom modorukkal újabb problémákba sodorják a szereplőket. Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki olvasta az első részt (ez annál sokkal jobb), illetve a fiatalabb olvasóközönségnek, aki kedveli a fantasy elemekkel átszőtt tinirománcokat.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Cassian
Kedvenc jelenet: az a bizonyos jelenetsor; végén lévő négyesfogat; Cassian és Jacinda a toronyban
Negatívum: Jacinda döntésképtelensége
Borító: 5/5




10 ok, hogy Jacinda szerint miért jobb drakinak lenni


1) A repülés (természetesen)! A legjobb érzés a világon!
2) Repülés közben közelebb érzem magam apához... mintha velem lenne.
3) Ez minden, amit valaha is ismertem, ami lenni akartam.
4) Rettenetesen vezetek... viszont a repülés... sokkal kényelmesebb.
5) Kölyökkorom óta vártam az első manifesztálásomat.
6) Mérhetetlenül nagy büszkeséggel tölt el, hogy részese lehetek, és folytathatom ezt az évezredekre visszanyúló örökségünket.
7) Sok kalóriát égetek.
8) Manifesztálás után sokkal szebb a bőrőm.
9) Fantasztikus tehetséggel rendelkezünk, de hívhatjuk szupererőnek is, ami az én esetemben a tűzokádás!
10) Nem vámpír vagyok!




Sárkányok a filmekben, sorozatokban, mesékben


Sárkányszív - Draco
Ezt a filmet minden sárkányrajongónak látnia kell! Gyönyörű történet (az egyik kedvenc filmem)...de zsepit készítsetek be. 
Bowen, az Ősi Törvény lovagja kardforgatásra okítja Einon herceget. Amikor a herceg apját, a gonosz királyt megölik, a csatában Einon is halálos sebet kap. A királynő a Sárkány barlangjába viteti a fiát, ahol Draco, a sárkány felajánlja fél szívét a hercegnek, aki megesküszik, hogy igaz és jó király lesz. Csakhogy Einon még apjánál is gonoszabb és az elkeseredett Bowen ezt a sárkányszívnek tulajdonítja. Megfogadja, hogy addig nem nyugszik, amíg meg nem találja és el nem pusztítja a sárkányt. Ám a viadal váratlan fordulatot vesz, a két ádáz ellenfél barátságot köt egymással.

Sárkányszív 2. - Drake
Amikor Geoff, az árva lovászfiú felfedezi Drake-et, a világ utolsó élő sárkányát, rájön, hogy valóra válhat legnagyobb álma: ő is ragyogó páncélzatú lovag lehet. Együtt hamarosan olyan kalandokba vágnak, melyek során ünnepelt hősökké válnak. De új életük izgalmaiba merülve Geoff és Drake nem veszik észre, hogy Lord Osric milyen gonosz tervet szőtt ellenük. Későn jönnek rá, ki is ő valójában, ám ekkor már az ellenség legyőzéséhez kevésnek bizonyulnak a vakmerő hőstettek és bátor cselekedetek.

Trónok harca - Drogon, Rhaegal, Viserion
Daenerys sárkányainak fejlődését tojáskoruk óta végigkövethetjük

George R.R. Martin nagy sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusának kötetei sorozat formájában, amelyben több nagyhatalmú család vív halálos harcot a Westeros Hét Királyságának irányításáért, a Vastrónért.
 
A hobbit - Smaug
Hatvan évvel járunk A Gyűrűk Ura történetének kezdete előtt. A békésen éldegélő Zsákos Bilbó (Martin Freeman) akaratlan kalandba kényszerül: Szürke Gandalf (Ian McKellen) tűnik elő a semmiből, s szervezi be őt egy váratlan utazásba, melynek során tizenhárom törppel és azok legendás vezetőjével, Tölgypajzsos Thorinnal együtt kell visszakövetelniük az elveszett Törp Királyságot, Erebort a rettegett sárkánytól, Smaugtól. Utazásuk temérdek veszélyes földön át vezet, találkoznak koboldokkal, orkokkal, halálos vargokkal, óriáspókokkal, alakváltókkal és mágusokkal. S noha végső céljuk a keletre fekvő Magányos Hegyet övező sivár vidék, előbb ki kell menekülniük a kobold alagutakból, ahol Bilbó találkozik azzal a lénnyel, aki örökre megváltoztatja az életét - Gollammal. Itt, a földalatti tó partján, egyedül Gollammal, a szerény Bilbó nem csak arra jön rá, hogy bátorsága és furfangja még őt magát is meglepi, egyszersmind megszállottjává válik Gollam "drágaszágának", a titokzatos gyűrűnek, amely kiszámíthatatlan és hasznos tulajdonságokkal bír. Egy kicsiny aranygyűrű, amely egész Középfölde sorsára hatással lesz, és amelyről Bilbó ekkor még semmit sem tud.

Így neveld a sárkányodat 1-2. (+ sorozat) - Fogatlan, Bütyök, Kampó, Viharbogár
A Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült film a melák viking harcosok és vad sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Berk szigetén él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll.

Eragon - Saphira
Galbatorix (John Malkovich) egyesével végez társaival, a hatalmas, varázserővel bíró Sárkánylovasokkal, majd leigázza Alagaesiát. Csakhogy egy kis faluban él még a sárkánylovasok rendjének egy leszármazottja. A fiatal Eragon (Ed Speleers) és az utolsó sárkány, Saphira a nagy harcos, Brom (Jeremy Irons) segítségével harcba indul, hogy legyőzze a gonosz királyt és varázslóját, Durzát (Robert Carlyle).

Süsü, a sárkány
Süsü, a sárkány igencsak eltér szokványos társaitól, hiszen csak egy feje van. A többi társával ellentétben nem várakat ostromol, hogy a vár bevétele után királylányokat raboljon magának. Inkább lepkéket kerget, és arról ábrándozik, milyen jó volna rózsabimbónak lenni, mert úgy legalább rászállnának a gyönyörűségesebbnél gyönyörűbb pillangók. Szelídségével belopja magát az emberek szívébe. Szülei kitagadják az egyfejű jóságos Süsüt, aki vándorlása során találkozik a királyfival, aki megsajnálja és hazaviszi. Először Süsü idegenforgalmi szenzációként szerepel, s megtanul "rettentően" viselkedni. Azután, mint kőtörő lelkesen cipeli az ország hegyeit. Ha kell, megvédi a várost Torzonborz király ármánykodásaitól. De nem csak hős várvédő. Ha sors úgy hozza, gyengéd lelkű szerelmes sárkányfi, aki képes bármire, hogy meghódíthassa leendő arája, Süsela kezeit.

Egyéb sárkányos filmek:
- Harry Potter 1,4,7/2
- A király nevében 2
- A Sherwoodi erdő titka
- Sárkányvadász
- A tűzsárkány birodalma
- Merlin és a sárkányok világa
- Szent György és a sárkány
- 2020 a tűz birodalma
- D-war sárkány háború
- Sárkányok háborúja
- Sárkányok birodalma
- Sárkányok kora




Nyereményjáték


Néhány draki elszökött a népétől, segítsetek megtalálni őket! Nem tudjuk pontosan hányan szöktek el, ezért a ti segítségeteket kérjük. Kaptunk egy fülest, miszerint a turné állomásain rejtőztek el. Számoljátok össze hány darab sárkány logót találtok az állomásokon és írjátok be a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő rublikájába! A helyes megfejtők közül három szerencsés egy-egy Vanish példánnyal lesz gazdagabb.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/19 Függővég - részlet
09/21 Kelly Lupi olvas - Interjú
09/23 Dreamworld - 10 ok, hogy Jacinda szerint miért jobb drakinak lenni + sárkányos filmek
09/25 MFKata gondolatai - Sárkányos könyvek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése