2014. október 12., vasárnap

Alan Snow - Gatyára fel!


Hallottatok már Sajthida városáról? Ismeritek Alantvilág lakóit? A káposztafejeket, a nyúlasszonyokat, az ügetőborzokat? Neem? A doboztrollokat sem??? Nahát, akkor éppen itt az ideje, hogy megismerjétek őket!

Tartsatok velünk október 6-12-ig Alan Snow Gatyára fel! című gyermekkönyvének blogturnéján, és megismerhetitek a doboztrollok kalandos életét, Sajthida különös lakóit, érdekességeket tudhattok meg a könyvből készült filmről és persze részt vehettek velünk egy nagyszerű sajtvadászaton! Aki ügyes vadásznak bizonyul, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!


Alan Snow: Doboztrollok 1. - Gatyára fel!

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450310
Oldalszám: 208 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Mikor Sajthidán Arthurt sarokba szorítja a gaz Suvasz, a fiúnak egy pillanat alatt minden reménye odavész, hogy visszajusson föld alatti otthonába. Ám segítségére siet egy nyugdíjas ügyvéd, egy félénk káposztafej és néhány izgága doboztroll.
Segítség! Szörnyek!!!
Hallottatok már Sajthida városáról? Ismeritek Alantvilág lakóit? A káposztafejeket, a nyúlasszonyokat, az ügetőborzokat? Neem? A doboztrollokat sem???
Nahát, akkor éppen itt az ideje, hogy megismerjétek őket!

Saját véleményem:
Arthur egyik éjjel szokásos élelemszerző körútjára indul, hogy a föld alatt élő nagypapájának és magának némi ételt szerezzen. Próbálkozását hamar siker koronázza, az egyik család kertjében megpillant egy banánfát, tele gyümölccsel. Ám időközben meglátja a háziasszony, és üldözőbe veszi. Arthurnak a nagyapja által tákolt repülőszerkezet segítségével sikerül meglógnia, de hogy a balhét kiheverje, lepihen a régi, használaton kívüli sajtgyár tetején.
Pihenés közben valami furcsaságra lesz figyelmes. Szokatlan, lóra egyáltalán nem emlékeztető paripák hátán egy csapat férfi érkezik, megkötözött Sajtokkal, majd eltűnnek a gyárban.
A kisfiú nagyapja útmutatására - akivel egy babába rejtett adóvevő segítségével kommunikál - az alakok után ered, csakhogy azok észreveszik, és kis híján túszul ejtik. Arthur szabadsága pusztán a szerencsén, és néhány doboztrollon múlik, akik gyorsan betessékelik egy kapun. A doboztrollok Majszoltay úr elé vezetik a fiút, aki pártfogása alá veszi őt, és a doboztrollok, valamint a káposztafej segítségével mindent megtesznek, hogy hazajuttasák Arthurt. De útjukak számos akadály és rejtély nehezíti...

Alan Snow története egy vérbeli steampunk mese, ami képes nullától kilencvenkilenc éves korig mindenkit elvarázsolni! Az író bámulatos képzelettel rendelkezik, ami egyaránt igaz magára a sztorira és a fantasztikus rajzokra, ugyanis az illusztrációkat is Alan Snow készítette.
Minden egyes kép - kicsik és nagyok - tökéletesen passzol az adott oldal eseményeihez, és akár gyerekkel olvasva, akár nélküle nagyon jó kis hangulatteremtőként szolgál. A nézegetésükkel percekig el lehet szöszölni.
Ami a cselekményt illeti, eleinte több szálon futnak az események, ám ahogy haladunk előre, szép lassan mindegyik összeér egy nagy egésszé. Valamint kezdetben jóval nagyobb hangsúlyt kap a világ megismerése.
Majszoltay úr és Suvaszék segítségével bejárjuk Sajthida városának fontosabb helyszíneit, megismerjük a különféle lényeket, szabályokat, és minden mást, ami által kellően képbe kerülünk, és csak ezután gyorsulnak fel a dolgok.
Mindez viszont semmit nem von el az élvezeti értékéből, hiszen a doboztrollok és az összes többi lény nagyon eredeti, színes és izgalmas.
A kis doboztrollok rettentően a szívemhez nőttek! Hihetetlenül aranyosak, olyanok, mint a naiv kisgyerekek, ráadásul rossz hírükkel ellentétben csupaszív jószágok. Imádtam a gyermeki lelkesedésüket, amit akár egyetlen csavar, vagy alkatrész képes volt kiváltani belőlük. De ugyanezt elmondhatnám a kissé félénk, visszahúzódó Káposztafejről, az édesvízi tengeri tehenekről, vagy az üvegtőborzokról is.  És őszintén remélem, a folytatásokban megismerjük a most kimaradtakat is.
A történet másik két nagy erőssége a steampunk háttérvilág, a rengeteg kütyüvel, találmánnyal, és a 18. századi Angliára meglehetősen hajazó helyszínekkel, valamint az erőteljes pozitív és negatív karakterek jelenléte.
Mindegyik szereplő más és más egyéniség volt. A negatív figurákat imádtam gyűlölni, hisz vérbeli gonosztevők voltak, már amennyit láthattunk belőlük, mivel egyelőre ők a háttérbe szorultak, és csak a gonoszságaik következményeivel szembesülhettünk, míg a pozitívabbakkal jóval több időt tölthettünk el.
Arthur szerethető, kalandokra vágyó kisfiú - gyerekek számára tökéletes, könnyen tudnak vele azonosulni, míg Majszoltay úr egy idősebb, bölcsebb férfi szerepét tölti be, aki terelgeti kis hősünket, és vigyáz rá. A többiekről spoilerveszély miatt nem mondok többet.
Mindent egybevetve erről a részről elmondható, hogy egyfajta bevezető, prológus, mely előkészíti a terepet a nagyobb akcióknak, ami a sztori vége alapján borítékolható, ugyanis a befejezés eléggé függő.
Összességében ajánlom minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek, aki szeretne a sok királyfi, királylány, szuperhős mellett valami egyedi, kicsit komor hangulatú, mégis szórakoztató mesét olvasni. A Doboztrollok tökéletes kikapcsolódást jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Ó, és mielőtt megnéznétek az Alan Snow regénye alapján készült mesefilmet (amit én 10 éves kor alatt semmiképp sem ajánlanék), mindenképpen olvassátok el a könyvet! Ég és föld a kettő.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Hal, Majszoltay úr
Kedvenc jelenet: ahogy a doboztrollok és a káposztafej az újakat fogadja
Negatívum: Madame Frufru vására
Borító: 5/4









Nyereményjáték


Sajthida városában rég bezárt már a Sajtpalota, és hosszú évek óta betiltották a sajtvadászatot is. Hébe-hóba azonban előfordul, hogy illegális sajtvadászoktól hangos az erdő, akik kegyetlenül lecsapnak szegény sajtokra...
Mi egy ennél sokkal békésebb és minden tekintetben legális sajtvadászatra hívunk titeket! Kapjátok el a legfinomabb sajtokat a sajtvadászat során, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, hogy melyik blogon melyik sajtot sikerült fülön csípni.
/A szókereső sajtvadászat a hagyományos szókeresés szabályait követi, tehát az értelmes szavakat - ezúttal a sajtok nevét - kereshetitek a szókeresőkben föntről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra és átlósan is!/
Aki minden sajtot megtalált, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!




a Rafflecopter giveaway


Nézzetek be a többi állomásra is

10/06 Roni olvas - A mozifilmről
10/08 Deszy könyvajánlója - Filmzenék
10/10 Kelly & Lupi olvas - Illusztrációk
10/12 Dreamworld- Kislexikon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése