2014. október 15., szerda

Carina Bartsch - Cseresznyepiros nyár



Carina Bartsch első regényét, ami a Cseresznyepiros nyár címet viseli, a Maxim Kiadó jóvoltából már ez év októberétől kapható a boltokban. De még előtte egy kis ízelítő és kedvcsináló blogturné indul a Blogturné Klub 7 bloggere által, ahol megismerhetitek a bloggerek véleményeit, a könyvhöz kapcsolódó érdekességeket és egy nyereményjátékot is találtok, melynek nyereménye 3 pld a Cseresznyepiros nyár c könyvből.


Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789632615233
Oldalszám: 460 oldal
Fordító: Hajdúné Vörös Eszter

Fülszöveg:
Nem létezik olyan lány, aki elfelejtené, milyen is volt az első szerelem ezt senki sem tudja jobban, mint Emely. Hét év után találkozik ismét Elyas-szal, a jó megjelenésű, kedves, és világítóan türkizzöld szemű sráccal. Legjobb barátnőjének bátyja, aki már egyszer teljesen összezavarta az életét, és ezeket a sebeket még mindig mélyen magában hordozza. Emely teljes szívéből utálja őt. Sokkal inkább a rejtélyes, e-maileket író Lucára irányítja a figyelmét, aki az érzékeny és romantikus üzeneteivel megérinti a szívét. A két férfi különböző irányba tereli Emelyt, akinek el kell döntenie, melyik közülük, aki megmutatja neki az igazi énjét.
De vajon tényleg beleszerethet valaki egy ismeretlenbe, vagy jár egy második esély az első szerelmednek?

Saját véleményem:
Emely szinte a föld felett repes az örömtől, amikor megtudja, hogy gyerekkori és egyben legjobb barátnője, Alex, három év után végre visszaköltözik Berlinbe, ami egyben azt is jelenti, hogy végre, oly hosszú idő óta, megint napi kapcsolatba kerülnek. Csakhogy az ezer fokon égő lány nem egy helyi koleszt vagy albérletet választ új lakhelyéül, hanem nőcsábász bátyja, Elyas lakását. Annak az Elyasnak, aki évekkel korábban, Emely első szerelmeként úgy összetörte a lány szívét, hogy az azóta sem képes normális párkapcsolatot létesíteni.
Alex miatt Emely akarva-akaratlan újra kapcsolatba kerül Elyasszal, és kezdetét veszi köztük egy őrült tempójú, meglehetősen intenzív macska-egér párbaj. Ám mindeközben felbukkan a 23 éves lány életében egy titokzatos hódoló, Luca, aki állandóan e-mailekkel bombázza. Lucáról kiderül, hogy akár egy potenciális jelölt is lehetne Emely számára: kedves, aranyos, vicces, intelligens és mindenben tökéletes ellentéte a szexi, pimasz, állandóan flörtölő Elyasnak, aki valamilyen módon, állandóan felbukkan, és szüntelenül nyaggatja a lányt.

"A szerelem csodaszép, állították legtöbben, én viszont azon tűnődtem, hogy akkor miért fáj olyan rettenetesen."

Vannak könyvek, amik megnevettetnek. Vannak könyvek, amik elvarázsolnak. Vannak könyvek, amik akár rólad is szólhatnának. És vannak könyvek, amikről pontosan tudod, hogy neked íródtak. Na, a Cseresznyepiros nyár pont ilyen. Megnevettet, elvarázsol, rólad és neked szól.
Az utóbbi időben egyre több New Adult regény tört be a könyvpiacra, és ennek egyik elkerülhetetlen következménye, hogy már nehezen tudnak újat mutatni. A sablon szerint a főhősök általában szenvednek az elérhetetlen szerelem vagy az elhagyatottság miatt, majd lángra lobbanva összeborulnak, végül szakítanak, csak hogy újra összejöhessenek. Ez valamilyen szinten persze itt is megjelenik - Emely és Elyas közös múltját és jelenét tekintve - , de a körítés, ahogy Carina Bartsch mindezt tálalja, az egészen egyszerűen fergeteges és nem mindennapi!
A sztori legfőbb kulcsa a rengeteg humor. A két főszereplő folyamatosan piszkálódik és beszólogat egymásnak, valamint a legfurcsább helyzetekben keserítik meg a másik életét. Ebből kifolyólag a nevetés garantált... de szinte folyamatosan. Engem itthon teljesen hülyének néztek, mert csak ültem, olvastam, és azt látták, hogy már-már folyik a könnyem a sok röhögéstől. Emely és Elyas ontotta magából a jobbnál jobb poénokat.
Emely-vel szinte a könyv végéig sikerült azonosulnom (de a végén már fejbe csapkodtam volna, hogy ne kínozza tovább szerencsétlen srácot, eleget vezekelt). Ő egy végtelenül egyszerű, nyugodt lány, akinek a múltban az első nagy szerelme csúnyán összetörte a szívét, és ez olyannyira rányomta a bélyegét a szerelmi életére, hogy azóta sem tud normális párkapcsolatot létesíteni. Ezen túlmenőleg remek barátnő - jól kezeli a szeleburdi, álmodozó, mindent ezer fokon megélő Alex fellángolásait, és tipikus csajos megnyilvánulásait -, vérbeli könyvmoly, és olyan szarkasztikus belső monológokat nyom le, hogy az eszméletlen. Továbbá a közös pontunk: az 1967-es Ford Shelby Mustang GT. Emely (is) a lelkét eladná, ha megkaparinthatná álmai autóját... és mit gondoltok, kinek van ilyenje? Naná, hogy Elyasnak! (Megjegyzem, Emely-vel ellentétben én abszolút nem tiltakoznék, ha a Mustáng mellé kettőt fizet, egyet vihet akcióban megkapnám ezt a türkiz szemű félistent.)
Elyas... *sóhaj*... ő annyira könyves álompasi. Magabiztos fellépésű, csibész, szarkasztikus, humoros, őszinte, kitartó, úgy félti a kocsiját, mint más a gyerekét, karizmatikus, és oké, oké leálltam. Szóval ő az a tipikus rosszfiú, aki jófiú. 

"(…) ha Elyasról volt szó, a szívemnek és a fejemnek mindig is jelentősebb kommunikációs problémái akadtak."

Emely és Elyas látszólag nagyon más. Mindössze két dologban hasonlítanak: csökönyösek, mint a szamár, plusz a Mustang, ugye. De a párosuk bombasztikus! Imádtam a macska-egér játékaikat, és minden együtt töltött másodpercüket. Amikor egy légtérben vannak vagy valamilyen módon kommunikálnak, valósággal forr közöttük a levegő. Kémiai szinten (is) rettentően jó páros. Olvasóként tudod, hogy ha ezek egyszer végre összejönnek, az felér majd egy atomrobbanással.
Maga a cselekmény egyébként egyszerű. Emely, a két fiú, Luca és Elyas, valamint a lány múltban gyökerező szerelmi csalódása áll a középpontban, de ilyen zseniális fő és mellékszereplők (merthogy Alex, és Elyas barátai is szuperek) mellett ez bőven elegendő. Nem kell mindig gigantikus titok vagy világfájdalom. Ráadásul olyan izgalmas, élvezetes pillanatokat köszönhetünk a karaktereknek, amit olvasóként egy jó darabig tuti, hogy nem felejtünk el. Például a közös sátrazás, a motorozni tanulás, a mustangos jeleneteket, vagy a fagyiért folytatott harc. Olvassátok el, nem fogjátok megbánni!
Ajánlom mindenkinek - kortól függetlenül -, aki szeretne egy lehengerlő, vicces, új és eredeti New Adult történetet olvasni az első szerelemről, a megbocsátásról és továbblépésről. A vége miatt viszont előre szólok, hogy brutálisan kegyetlen függővég! Éppen ezért:
Kedves Maxim! Térden állva csúszok-mászok, Shrek Kandúr szemeket meresztve, hogy minél előbb jelenjen meg a második rész, mert még a tegnap is túl késő hozzá, és az írók által megtépázott lelkem már nem bírja sokáig a várakozást.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Elyas, Emely, Alex, Sebastian
Kedvenc jelenet: biliárd nyeremény, sátrazás, motor oktatás
Negatívum: Emely viselkedés a vége felé
Borító: 5/5




Epres Margarita


Emely kedvenc itala az epres margarita, amit most akár Ti magatok is kipróbálhattok. Ha alkoholmentes változatban szeretnétek elkészíteni, akkor a Cointreau-t cseréljétek át narancslére, a tequilát pedig szóda- vagy szénsavas ásványvízre.

Hozzávalók:
- 5 cl tequila
- 1 cl Cointreau
- 3 cl eperpüré (3-4 szem eper leturmixolva, átpasszírozva)
- 1 cl lime lé
- 1 cl cukorszirup (ha nincs, akkor 1 ek. vizet, 1 ek porcukorral összeforralunk)
- finomszemű kristálycukor a pohár szélére
- lime/eper szeletek
- jég

Elkészítés:
1) Egy tányérra cukrot öntünk, és a koktélpohár szélét egy citromgerezd levével megnedvesítjük, majd a pohár száját a cukorba mártjuk.
2) Kevés jéggel az összes hozzávalót összeshakeljük, majd beöntjük a pohár aljába tett kevés törtjégre.
3) Lime és eper szeletekkel díszítjük a pohár szélét.

(forrás: piszke.blogspot.hu (az alkoholos változat))




Nyereményjáték


A történet szinte teljes egészében Berlinben játszódik. Arra gondoltunk, hogy ismerjük meg a várost jobban egy játék keretein belül, ahol a feladat felismerni a képen látható berlini nevezetességet. Természetesen nyeremény is vár rátok, mégpedig 3 pld Cseresznyepiros nyár kerül sorsolásra!!!

A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk.
Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.







Nézzetek be a többi állomásra is

10/02 Deszy könyvajánlója - 10 érdekesség az írónőről
10/04 MFKata gondolatai - Mustang
10/06 Kelly & Lupi olvas - Idézetek
10/08 CBooks - Borítók
10/10 Nem harap a…
10/12 Könyvszeretet - Zenék
10/14 Dreamworld - Epres margarita

3 megjegyzés: