2014. december 9., kedd

Jenny Han - Nincs nyár nélküled


Ez a nyár más mint a többi… Ez a nyár mindent megváltoztat… Belly előző nyara érzelmileg igazi hullámvasút volt, ám az igazi utazás a lány életében még csak most kezdődik el.
Idén nyáron a játék átadja helyét a gyásznak, és a komoly érzelmek teljesen átveszik a  hatalmat a kamaszos duzzogás felett, s  a medencében úszás helyett fontosabbak lesznek a barátok, és a családtagok.
Tarts velünk és kövesd figyelemmel a Nyár trilógia 2. részét, melyben Belly, Jeremiah, és Conrad élete teljesen felfordul, amikor a Couisins beach-i tengerparti házikó jövője is veszélybe kerül.

Ez az nyár sok mindenre megtanítja a főszereplőket és sok meglepetést okozhatnak nekünk, olvasóknak is. Bár most tél van, de Nincs nyár nélküled, illetve nélkületek! Játsszatok velünk, és megnyerhetitek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét.


Jenny Han: Nincs nyár nélküled

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633739082
Oldalszám:
Fordító: Tóth István

Fülszöveg:
Belly eddig minden egyes nyarát Cousins Beachen töltötte, élete azonban most fordulóponthoz érkezett. Mivel Conraddal való rövid kapcsolata gyászos véget ért a télen, életében először otthon fogja tölteni a nyarat.
Legjobb barátnője, Taylor remek tervekkel áll elő: hajókázás, sütkérezés a medence partján, új fiúk, akikre rá lehet kattanni. De amikor Jeremiah felhívja a hírrel, hogy Conrad eltűnt, látszólag minden a nyaraló felé sodorja Bellyt.Vajon még egy nyarat eltölt azzal, hogy a fiú után fut, vagy végre képes lesz elengedni őt?

Saját véleményem:
Az előző nyár óta egy év telt el. Ezalatt az idő alatt pedig Belly megélte a mennyet és a poklot egyaránt. A Conraddal való kapcsolata meglehetősen döcögősen alakult, alig találkoztak, és amikor sikerült nekik, akkor is a nyakukban lihegett Belly egész családja. Ráadásul Susannah állapota sem javult, sőt inkább napról-napra csak romlott.
Aztán elérkezett a bál időpontja, amikor a dolgok még az addigiaknál is rosszabb irányt vettek. Conrad és Belly szakított, majd nem sokkal később Susannah is feladta a harcot, és távozott az élők sorából. Azóta pedig semmi sem olyan, mint régen.
Belly elszakadt a fiúktól, botrányt rendezett a temetésen, édesanyja méginkább magába fordult, elvesztette szerelmét, és az oly' nagyon kedvelt Cousins beach-i nyarak is tovaszálltak. Helyette megmaradt neki legjobb barátnője, Taylor, aki képtelen megérteni a lány gyászát. És ahelyett, hogy pátyolgatná Belly-t, a lány számára nem kívánatos srácokkal próbál randikat összehozni neki.
Ám egy júliusi napon, Belly sokkoló telefonhívást kap. Jeremiah közli vele, hogy Conrad eltűnt, nem veszi fel a telefonját, nincs az egyetemen, és senki nem tud róla semmit. Jere arra kéri a lányt, segítsen neki megkeresni a szeszélyes bátyját... Útjuk pedig életük közös színterére vezet. Vissza az emlékek szigetére.

Míg Jenny Han Nyár trilógiájának első része nagyobb részben a nyárról, és az ezzel együtt járó felhőtlen mókáról, bulikról és nyári románcokról szólt, addig a mostani sokkal komolyabbra fordult. Kevésbé volt bohókás. De hogyan is lehetne az, amikor a központi téma a gyász és a különböző veszteségek feldolgozása?!
Ebben a részben is a jelen és a múlt váltakozásából tevődik össze a történet teljes képe, ám most Belly narrációja kiegészül még valakivel, akinek én személy szerint rettentően örültem, és ez az illető nem más, mint Jeremiah.
Illetve még annyi a különbség, hogy a múltbeli események nem egymást követve jönnek, hanem össze-vissza, úgy, hogy érthetőbbé tegyék az adott jelenbéli szituációt. Nekem ez a felállás jobban tetszett. Sokkal inkább a lényegre fókuszált, elhagyva a gyerekes dolgokat.
Susannah halálának tragédiája minden karakter életére kihatással volt. Szinte kivétel nélkül összetörtek, ám mindegyikükre más és más módon hatott a gyász, s ennek következtében különféle reakciókat produkáltak.
Belly például teljesen eltávolodott a fiúktól - amiben nagy szerepe volt a Conraddal való szakításának, valamint a temetés utáni balhénak -, mindössze néhány üzenetet küldött Jeremiah-nak, mivel képtelen volt odamenni hozzájuk. Az otthonukban minden egyes tárgy, kép, vagy sarok, Susannahra emlékeztette, és a végeleges elmúlásra. A szeretett nőére, az együtt töltött időre, és a nyarakra, melyek soha többet nem ismétlődnek már meg. De Belly a Conraddal való kapcsolatát is gyászolta. Egyszerre szégyellte magát és sajgott a szíve a viszonzatlan érzései miatt.
Aztán jött a fiú szökése, ami esélyt adott arra, hogy ez a három fiatal újra visszatérhessen oda, ahova szívük leginkább kötötte őket, és - utoljára? - együtt töltsenek néhány napot, az emlékeikkel. Valamint, hogy tisztázhassák a hármuk között lévő viszonyokat és búcsút vehessenek mindattól, amitől kell. 
Jenny Han gyönyörű és szívszorító gondolatokkal átitatva mutatta be a gyászt. Számtalan csodálatos idézet kapott benne helyet, melyek nagyon igazak, vagy éppen elgondolkodtatóak voltak.
Kicsit olyan volt ez az egész könyv, mint egy Susannahnak állított emlék, a sok régi, vele kapcsolatos visszagondolással, vagy a srácok önmagukkal és az apjukkal, a nyaralóért vívott küzdelmével. Fájdalmas, vidám, egyszóval keserédes.
Ami a karaktereket illeti, többé-kevésbé ugyanazok maradtak, mint azelőtt. Conrad továbbra is egy bunkó seggfej (elnézést, de tényleg az), aki csak magával törődik. Bár néha-néha bekukkanthattunk a pajzsa mögé, mégis az a véleményem, hogy egy önző alak. A testvérével és Belly-vel szemben is.
Jeremiah viszont rendkívül szerethető figura, aki valamilyen szinten mindig is a testvére elnyomásában élt. A szíve óriási, a lelke pedig szép. Emellett tipikus kamasz.
Aki viszont meglepett, az Belly volt. Az első kötetben rettentő gyerekesnek, hisztisnek, és önzőnek találtam. Nem mondom, hogy most nem jöttek elő ezek a tulajdonságai, de sokkal kevésbé volt intenzív. És végre elindult a fejlődés útján. Bizonyos szituációkban egész értelmesen viselkedett. Az anyukáját ellenben imádtam! Laurel egy baromi tökös csaj volt!
Összességében tehát úgy gondolom, aki szereti a fiatalos, kissé keserédes, némi szerelemmel és sok-sok fájdalommal átitatott történeteket, az imádni fogja. És azért nem kell teljesen megijedni, mert vannak benne vicces pillanatok is, például az első másnaposság élménye, vagy a tengerparti bolondozásé. Tehát ha szerettétek az első részt, akkor ezt is fogjátok. Ráadásul ez annál sokkal, de sokkal jobb. És olyan orbitális függővége van, hogy ihaj!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jeremiah, Laurel, Susannah
Kedvenc jelenet: füstös szem festés
Negatívum: Conrad és az apja
Borító: 5/4,5




Extra







Nyereményjáték


Jenny, Conrad és Jeremiah ezen a nyáron kicsit eltávolodik egymástól, ám a Couisins beach-en eltöltött nyarak emlékére rendeznek egy nagy bulit, kamaszkoruk kedvenc helyszínén, azaz a tengerparti házban. Légy te is a strand parti részese, és segíts a blogturnéban résztvevő blogok között összegyűjteni a parti kellékeit.

Mindegyik blogon elhelyezünk egy-egy képet, amin egy-egy tárgy, étel/ital, esetleg egy olyan kellék szerepel, amivel a fiatalok feldobták a bulijukat. A te feladatod kitalálni, hogy mit ábrázol a kép, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha ügyes vagy, neked is esélyed van megnyerni a 3 nyereménykönyv egyikét. Strandbuli indul!

Figyelem! A Kiadó csak magyarországi postacímre postázza a nyereménykönyvet. A nyertesnek 72 órája van válaszolni a nyeremény értesítő emailre, ha ez elmarad, akkor új nyertest sorsolunk. Érdemes olyan címmel játszani, amit gyakran nézel, ne maradj le!

 




Nézzetek be a többi állomásra is

12/02 Roni olvas - Hangulatteremtő képek
12/06 Zakkant olvas - Idézetek
12/08 Kelly Lupi olvas - Három kérdés
12/09 Dreamworld - Borítók
12/10 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése