2014. december 28., vasárnap

Sarah MacLean - A hódítás tíz szabálya


Az arany pöttyös regények legújabb megjelenésével folytatódik Sarah MacLean humoros és szenvedélyes történelmi romantikus trilógiája! Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja, Lord Nicholas és Lady Isabel sodrólendületű történetét.

2014. december 20-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Sarah MacLean: A hódítás tíz szabálya

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633739563
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Hetesy Szilvia

Fülszöveg:
,,Lord Nicholas maga az eszményi férfi!
És a szemei, drága Olvasóink, a szemei! Olyan gyönyörű kékek!" (Gyöngyök és pelerinek, 1823. június)
Amióta a népszerű női magazinban megjelent a hír, hogy Lord Nicholas St. John még a facér férfiak táborát gyarapítja, azóta folyamatosan üldözi őt az összes előkelő hajadon hölgy. Egy időre elutazik, hogy megszabaduljon tőlük, ám ekkor nagy igyekezetében éppen kinek az útjába keveredik? Egy önálló és határozott nő elé, aki ugyanakkor a leggyönyörűbb is, akit valaha látott. Lady Isabel Townsend egy léhűtő szerencsejátékos nemes lánya. Túl sok titkot őriz, a pénznek viszont valójában nagyon is híján van. Bár már hozzászokott ahhoz, hogy gondot viseljen magára, apja halála miatt ezúttal segítségre szorul: meg kell védenie a kisöccsét megillető jogokat. A jóképű és tájékozott Lord Nicholas megoldást jelenthetne minden problémájára. Ám a ladynek roppant elővigyázatosnak kell lennie, kerülnie kell mindent meggondolatlanság - például, hogy piszkosul, szenvedélyesen beleszeressen valakibe.

Saját véleményem:
Isabel erős, határozott jellemű nő, aki férfiakat megszégyenítő módon veszi az útjába kerülő akadályokat. A lottólord lányaként többek között megtanulta, miként tartson fent önerőből egy egész házat, nevelje tízéves öccsét, vagy utasítsa vissza finoman, ámde egyértelműen azon kérőket, akik Londonban, szerencsejátékon elnyerték a kezét. Így hát nem éri nagy lelki sokként édesapjának halálhíre.
De Isabelnek van egy titka. A Townsend birtok nem egy átlagos hely, ugyanis csak nők lakják. Olyan lányok, nők, asszonyok, akik elmenekültek valaki vagy valami elől - leginkább a férfiaktól. Ők alkotják a Minerva-házat, ahol nincsenek rangok, mindenki azt csinálja, amihez ért, így tartva fent magukat.
Egy nap viszont olyan vendég érkezik, aki mindannyiukat veszélybe sodorhat. Georgiana, a londoni herceg fiatal, állapotos húga... Noha Isabel tisztában van a kockázatokkal, némi mérlegelés után úgy dönt, befogadja furcsa kis családjukba a gyámoltalan lányt. Csakhogy más gondok is gyötrik. Pénzt kell teremtenie ahhoz, hogy fenntarthassa a birtokot. Más választása nem lévén, arra kényszerül, hogy felbecsültesse antik-görög szobrait, melyekért úgy rajong. Ehhez pedig kapóra jön Lord Nicholas, az egyik legjobb műértő felbukkanása, aki éppen akkor érkezik a városkába.
Nick képtelen anélkül kimozdulni Londonban, hogy nők tapadnának rá, köszönhetően a Gyöngyök és pelerinek egy cikkének, melyben felkerült a legsármosabb, legvagyonosabb, facér férfiak toplistájára. Így hát, amikor a beképzelt herceg arra kéri a képzett nyomkövetőt, kerítse elő elszökött húgát, Nick beleegyezik.

Sarah MacLean A csábítás kilenc szabályában egy talpraesett, határozott hölgyet választott regénye hősnőjének, és ez itt, a folytatásban sincs másként. Callie-hez hasonlóan Lady Isabel is kitűnik az átlag, hímezgető, sármos lordokért, grófokért, márkikért vagy hercegekért epekedő nők sorából. Ő is egyfajta korabeli lázadó, aki át meri lépni a határvonalakat. És pontosan ez az, amiért annyira szeretem az írónő által megteremtett lányokat. Egytől egyig erősek, bátrak és kissé bolondok. Nem játsszák a gyámoltalan, férfiak segítségére szoruló hölgyet. Ráadásul tökéletes megállják helyüket az élet minden területén. Na, meg ott van a kísérletezgető szenvedélyük is.
Egyből a regény elején szembesülhetünk is ezzel a céltudatossággal, hiszen egy rettentően vicces szituációnak köszönhetően csatlakozunk a történethez. Isabel, a többi lánnyal karöltve éppen elüldöz egy újabb kérőt...
És akkor rögtön itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy kitérjek a Minerva-házra, ami véleményem szerint óriási ötlet! Képzeljetek el egy omladozó vidéki birtokot, távol mindentől, ahol férfiruhába öltözött nők próbálják fenntartani magukat. Ellátják az állatokat, vezetik a háztartást, földet művelnek, tetőt foltoznak, valamint megvédik és segítik egymást.
Kivétel nélkül mindannyiuknak megvan a maga keserű sztorija, ami miatt végül a Townsend birtokon kötöttek ki. Ottlétük rangjuk vagy tettük miatt kockázatos, s ha napvilágra kerülne a ház titka, súlyos büntetésnek néznének elébe, ám ők ennek dacára mégis összetartanak. De közülük is Isabel az, aki a legnagyobb rizikót vállalja. Nem elég, hogy apja romlottságának árnyékában kénytelen élni, még szökevényeket is bújtat, fenyegetve ezzel saját szabadságát és öccse, a majdani gróf jó hírét.
Isabelt viszont mindez nem érdekli - leszámítva öccse hírnevét. Élete 24 éve alatt annyi mindenen ment át, hogy számára már csak a kis James és a lányok maradtak. Ám értük képes mindent sutba dobni. Még saját életét és vágyait is. De amikor megjelenik Lord Nicholas, akkor - borítékolhatóan - minden felborul.
Nick és Isabel találkozásai meglehetősen... viharosak és nem hétköznapiak. A férfi többször is megmenti a lány életét, amit rendszerint illetlen szituációk öveznek. Ezek a helyzetek pedig rengeteg humort szülnek. Kettejük kapcsolata leginkább a szenvedélyes, vad, pikírt, csipkelődő, pimasz, illetlen, és tornádószerű szavakkal jellemezhető. Ha macska-egér játékuk során épp nem kényes helyzetekbe csöppennek, akkor éles szócsatákat vívnak, vagy... hát úgyis tudjátok...
A sors furcsa fintora, hogy Nick két legnagyobb tehetsége miatt kerül a Londontól távoli városkába, és ismerkedik meg a Minerva-ház lakóival - nem is beszélve arról, hogy pont az őt üldöző nők miatt menekül el otthonról... és fut bele egy seregnyi nőbe.
Rejtélyes múltjának köszönhetően - melyben fontos szerepet játszik a kelet, egy török szépség, börtön és még sok más - kiváló nyomkereső vadász és műkincsértő egyszerre.
Ezek tekintetében tehát borítékolható a rengeteg kalamajka és hazudozás. Mind a két főhősnek megvannak a maga céljai, titkai. Mind a ketten más-más okokból elzárkóznak a szerelem elől. És mind a ketten úgy kerülik a házasság intézményét, mint más a tüzet. Csakhogy nem számolnak a kémiával...
Mindent egybevetve én imádtam az egészet. A finom vagy kevésbé finom ugratásokat, csipkelődéseket, eszmefuttatásokat. A tomboló szenvedélyt, amibe nem csak féktelen kéj, de finom naivitás is vegyült. A mellékszereplőket, úgy a lányokat, mint a kis grófot, aki próbál rangjához méltóan viselkedni, mégis gyermeki lelkesedéssel figyeli a házba érkező férfiakat, és amit csak lehet, elles tőlük. Valamint a szobroknak köszönhetően megjelenő görög mitológiát. Ettől függetlenül nem mondom, hogy hibátlan könyv, mert nem az. A regény első felében szokatlan a stílus. Nem tudom, hogy az írónő vagy a fordító-szerkesztő hibája, de tagadhatatlanul sok a szóismétlés (később ez szerencsére elmarad, és hozza a megszokott színvonalat). Illetve ami még zavart, az Isabel csapongása. A vége felé lapról-lapra, tök logikátlanul változtatja az álláspontját. És ez egy bizonyos pont után sok volt.
Amiért viszont pluszpont, az a Gyöngyök és pelerinek magazin, hogyan hódítsunk meg egy lordot, tíz szabálya, bizonyos fejezetek elején. Jó kis tanácsok, és tuti, hogy a karakterek mindent tök máshogy csinálnak.
Összességében tehát azt mondom, aki szereti a vicces, aranyos, szenvedélytől fűtött, macska-egér játékkal fűszerezett történelmi romantikusokat, az ne hagyja ki! De azoknak is bátran ajánlom, akik még nem annyira jártasak ebben a műfajban. Az első rész nélkül is tökéletesen érthető. Könnyed kikapcsolódáshoz tökéletes! A szereplők szerethetőek (garantálom, hogy minden hölgy akar majd egy saját St. John ikret), úgy a fő-, mint a mellékkarakterek. És így, utoljára még annyi: örültem a régi, felbukkanó kedvenceimnek is. Várom a folytatást, és még sokkal több könyvet az írónőtől!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Isabel, Nick, James, Rock és a lányok
Kedvenc jelenet: tetőjavítás, a herceg lekreténezése
Negatívum: Isabel csiki-csukizása
Borító: 5/4




Kedvcsináló idézetek


"Isabelnek mindig is az volt a véleménye, hogy a férfiak hajlamosak csak azt látni, amit látni akarnak."

"- Persze meg lehet érteni, hogy azok a nők, akik utánam epekednek, teljesen magukon kívül vannak, ha kapnak egy második esélyt. Igaz, hogy te nem vagy márki, de legalább majdnem olyan jóképű vagy, mint én."

"- Köszönöm, de megtanultam, hogy nőismerőseimmel kialakított kapcsolataim a legszükségesebbre korlátozódjanak. Csak röviden és érzelmek nélkül.
- Én a rövidséggel annyira azért nem vágnék fel - évődött Rock Gabrielre kacsintva (...)."

"-Néha, mylord, olyan dolgokat kell tennünk, amit nem akarunk."

"A távolság elmélyítheti az érzéseket, de csak a közelség teremt jó kapcsolatot."

"- Időnként olyan dolgokat kell tenni, ami nem tetszik az embernek. Ettől lesz férfi a férfi."

"- Lord Nicholas St. John behálózása nem oldja meg a problémánkat.
- A teringettét, Isabel! - bukott ki Jane-ből. - Az utadba kerül egy tisztességes, nagyvonalú, vagyonos úriember, te pedig...
- A jóképűt kifelejtetted - vetette közbe Gwen.
- igaz, Tehát egy tisztességes, nagyvonalú, vagyonos és jóképű úriember, aki kész neked segíteni, bár te mindent megteszel, hogy lebeszéld róla."

"- Egy házasságnak lehet egyáltalán ésszerű oka?"

"- Hercegnőset játszottál?
Isabel felnézett a romra, amely a birtok legmagasabb pontján helyezkedett el.
- Akkoriban kissé túlzásnak éreztem, hogy királynőset játsszak. Egy kislánynak tisztában kell lennie a határaival."

"(...) aki elengedi azt az egyetlen nőt, akiért valóban odáig van, az nagyon ostoba. Jobban tenné, ha azonnal elrángatná a legközelebbi lelkészhez és teherbe ejtené."




Nyereményjáték


A hódítás tíz szabálya az 1823-as esztendőbe repít vissza minket, abba az időbe, amely számos történelmi-romantikus regény szerzőjét megihletett már.
A blogturné bejegyzéseinek végén olyan szerelmespárok neveit adjuk meg, akiknek története szintén a korabeli - regency és viktóriánus - Angliában játszódik. Megfejtésként e könyvek címeit várjuk a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! Az emailes értesítést követően, ha a nyertes nem válaszol 72 órán belül, új nyertest sorsolunk.)





Nézzetek be a többi állomásra is

12/20 Angelika blogja - A sorozatról
12/22 Deszy könyvajánlója - Borítók
12/24 Insane Life - Könyvajánló
12/28 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
12/30 Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése