2015. június 4., csütörtök

Sherry Gammon - Elviselhetetlen


A Maxim Kiadó Könyvhétre jelenteti meg Sherry Gammon: Port Fare trilógiájának harmadik részét Elviselhetetlen címmel.

A Blogturné Klub ez alkalommal rendhagyó turnét tart, kicsit felelevenítjük a sorozat második részét is, ami a Hihetetlen címet viseli.

Érdemes követni a turné hat állomását, ugyanis a végén egy példány Elviselhetetlen című könyv kerül kisorsolásra, a  Maxim kiadó felajánlásában.


Sherry Gammon: Elviselhetetlen

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615240
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Kocsis Anikó

Fülszöveg:
A fiatal, jóképű és vicces Booker Gatto nemrég hagyta ott veszélyekkel teli munkáját, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott életet kezdhessen. Egyetlen dolog hiányzik számára a boldogsághoz: egy igazi társ. De a szerelem elkerüli, és a múlt árnyai még fogva tartják a szívét. De bármennyire is próbálja kizárni az életéből az érzelmeket, nem tudja nem észrevenni a gyönyörű és okos Tesst.
Tess Selleck bujkál. Egy olyan kapcsolatból próbál kilépni, melyben mindennapos a megaláztatás és a szenvedés. Egy erőszakos és durva férfi elől menekül, aki egykor a férje volt. Tess átmenetileg nyugalomra talál Booker mellett, aki napról napra vonzóbb számára, de a bizalmatlansága a férfiakkal szemben óvatosságra inti. Kétséges, hogy a két megsebzett léleknek van-e közös jövője. Vajon a szerelem és a bizalom segíthet rajtuk, vagy éppen ezek az érzések válnak elviselhetetlenné?

Saját véleményem:
Booker Gatto történetére azóta kíváncsi voltam, hogy az első részben megismertem. Akkor ez a jóképű, humoros, és igen heves természetű nyomozó olyannyira felkeltette a figyelmemet, hogy már alig vártam a pillanatot, amikor végre belőle is többet kaphatok.
Hát... azt azért nem állítanám, hogy az Elviselhetetlen végére Booker túladagolásom lett. Nem tudom, én vagyok-e telhetetlen, ha róla van szó, vagy valóban kevesebb jutott belőle, mint anno Seth-ből és Cole-ból, mindenesetre nekem egy kicsit kevés volt, a női szereplő ezúttal (is) hangsúlyosabbra sikeredett.

Maga a történet egyébként az eddigiekhez híven két szálon fut, s a két főkarakter szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, melyben természetesen az ő múltjuk és jelenük játszik főszerepet.
Az egyikük maga Booker, aki időközben otthagyta korábbi, stresszes állását, és helyette saját ügyvédi irodát nyitott. A másikuk pedig Tess, Booker titkárnője, aki az olvasók számára már ismerős lehet a Hihetetlenből. Tess egészen pontosan az a recepciós lány a kórházból, aki folyamatosan rosszul volt a vértől, és meglehetősen furán viselkedett.
Örülök, hogy az írónő őt szemelte ki Book párjául, hisz egyrészt őket az ég is egymásnak teremtette, másrészt a második részben annyira érződött, hogy Tess körül valami nem stimmel, hogy csalódott lettem volna, ha Sherry Gammon nem aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket (na, meg az oldalam is kilyukadt volna a kíváncsiságtól).

A korábbi kötetekkel ellentétben ezúttal nem két ismeretlen emberről van szó. Booker és Tess hetekre visszanyúló munkakapcsolatot ápol, sőt tetszenek is egymásnak, csak egyikük sem mer lépni, ki ilyen, ki olyan okból. És lényegében ezzel meg is érkeztünk az egyik cselekményszálunkhoz.
Booker korábbi félresikerült házassága óta képtelen hosszú-, vagy ha már itt tartunk, bármilyen távú kapcsolatot létesíteni. Egyetlen nőben sem bízik, túl nagyok az elvárásai - még egy komplett listája is van arról, milyen álmai hölgyeménye. Így hát hiába unszolják barátai, és hiába tetszik neki Tess, nem mer lépni. Fél a csalódástól és a veszteségtől. 
A kémia viszont kémia, még egy ilyen önfejű pasi sem tud az útjába állni. Titkárnője kedvességével, látszólagos félszegségével, precizitásával teljesen elvarázsolja az exnyomozót. Szinte napról napra kerülnek közelebb egymáshoz.
Csakhogy Tessnek is megvannak a maga démonai. Méghozzá nem is akármilyenek, melyek meggátolják abban, hogy bármilyen romantikus viszonyba bonyolódjon a férfiakkal. Azért pedig, hogy megérthessük őt, és átérezhessük a gondjait, egészen a gyökerekig kell visszanyúlnunk, ami bizony jó pár sötét évet takar.

Sokat gondolkoztam azon, mennyire másszak bele a témába, mivel valamilyen szinten elég spoileres, ugyanakkor annak hiányában nehéz átadni a gondolatokat. Végül azonban úgy döntöttem, amennyire csak lehet, körbetáncolom a témát. 
A Tesszel történtek sajnos nem számítanak újdonságnak a hétköznapi életben. Nagyon is létező probléma, amiről nem lehet eleget beszélni, és manapság egyre több író mer hozzányúlni, és valamiféle üzenetet közvetíteni általa az olvasóinak.
Sherry Gammon pedig kiváltképp bátor. Egyáltalán nem szépít, nem finomkodik, mindent a maga brutálisan nyers módján ábrázol. Olyannyira, hogy sokszor már lelkileg fájt olvasnom a sorokat. Képtelen voltam felfogni, miként bír elviselni egy ember, egy törékeny lány ilyesmit. Nem ez volt az első könyvem ebben a témakörben, mégis ez ütött a legnagyobbat. Amihez a valósághűség mellett a precíz, szépen kidolgozott forma is nagyban hozzájárult. 
Az írónő a múltban és a jelenben vegyesen lavírozva, mindig kellő időben adagolta az újabb és újabb morzsákat, melyek nagy hordereje miatt Tessé lett a regény 75%-a. 
De azért nem kell félni, Bookerből is kapunk, mindössze kevesebbet. Bónuszként viszont neki is van egy sötét titka, amiről senki más nem tud rajta kívül. Tess mellett azonban szép lassan kitárulkozik. 
Kettejük kapcsolatára jellemző az építőjelleg. Sérüléseik miatt könnyen megtalálják a közös hangot, az esetek többségében mindig tudják, mire van szüksége a másiknak, s közben észrevétlenül is gyógyítgatják egymást. Az összegabalyodásról nem is beszélve. 
Kifejezetten vicces, ahogy majd' meghalnak a másik érintése után, mégis tartják magukat a szabályaikhoz, amit egyébként a fenébe kívánnának. Mind a ketten ugyanolyan forrófejűek, és ez bizony rengeteg izgalmas szituációt szül. Ha nem épp sóvárognak a másik  iránt, akkor gőzerővel ugratják egymást, vagy fogadásokat kötnek. És hát emlékeztek arra a listára, amit fentebb említettem? Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, Tess az összes pontnak megfelel. Hívhatjuk klisének vagy sorsnak, a lényegen nem változtat: öröm nézni, ahogy egy nő formálja, és olykor-olykor letöri a nagyképű Booker Gatto szarvát.

Mindemellett kapunk még rengeteg izgalmat, sok-sok kegyetlenséget, jó kis fogadásokat, egy hasfogós autóvakszolást, perzselő romantikát, őrült exfeleséget, és persze feltűnnek régi kedvenceik is, méghozzá igen sokszor. Egyedül az utolsó fejezet nem tetszett, nekem az túl sok, túl nyálas, és túl összecsapott lett, ellenben az epilógus csodaszép keretet ad a trilógiának. Azzal végződik, akivel annak idején minden kezdődött.
Összességében tehát én nagyon szerettem ezt a részt is, ajánlom azoknak, akiknek bejöttek a korábbi kötetek, akik pedig nem olvasták azokat, ne habozzanak. A Port Fare trilógia legnagyobb erőssége a családban - úgy is, ha nem vérszerinti -, és a barátságban rejlik.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Tess, Book, Lilah, Meggymag, Seth, Cole
Kedvenc jelenet: Booker női ruhában, a bikram jóga, és a házassággal kapcsolatos fogadás
Negatívum: az összecsapott idilli befejezés
Borító: 5/4
Tetszett? Rendeld meg!




Bikram jóga


A regény női főszereplője, Tess imádja a Bikram jógát, amit forró jógának is neveznek. És, hogy mit érdemes tudni róla? Íme:

"A Bikram jóga 26 gyakorlat egymásra épülő sorozata, melyet bárki, bármilyen életkorban elkezdhet. Az ászanákat Bikram Choudhury választotta ki és állította sorrendbe úgy, hogy az adott testhelyzet - a jótékony hatásai mellett - felkészítse a szervezetet, előnyújtsa az izmokat és a szalagokat a következő gyakorlatra.

Minden óra 90 perces és 38-40°C-ra felfűtött teremben végzendő. Ennél a hőmérsékletnél az izmok, szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. A meleg hatására az izzadás fokozottabb, így a méreganyagok kiválasztása jóval hatékonyabb.

Egy 90 perces óra alatt, a gyakorlatok segítségével átmozgatjuk teljes testünket, izomzatunkat és az összes belső szervünk friss, oxigéndús vérhez jut."
(forrás: Bikram Jóga)


A képre kattintva nagyobb méretet érhettek el.
Tess és Booker 10 feladatot végez el, ezek közül pedig hétről esik szó a könyvben, ezeket láthatjátok bekeretezve




Nyereményjáték


Mostani játékunk során Tessé lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy hozzá kapcsolódó képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi is az a dolog, majd beírni a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az értesítő e-mailre válaszolni. Sok szerencsét!






Nézzetek be a turné többi állomására is

05/30 Kelly és Lupi olvas - Hihetetlen turné
05/31 MFKata gondolatai - Hihetetlen turné
06/01 Book Heaven - Hihetetlen turné

06/03 Dreamworld - Bikram jóga
06/05 Kelly és Lupi olvas
06/08 Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés: