2016. május 21., szombat

James Frey & Nils Johnson-Shelton - Sky Key



James Frey izgalmas könyvsorozatával már megismerkedhettünk tavaly. Az Endgame című könyv minden várakozást felülmúlt, a könyv nagy siker szerte a világban. James Frey most egy szerzőtárssal kiegészülve tovább szövi a Végjátékot, ami ebben a kötetben még súlyosabb és még izgalmasabb, mint eddig.
Tarts velünk és a Blogturné klub 5 tagjával, akik nyomon követik a Játékosokat, akik azért harcolnak egymás ellen, hogy megtalálják az Ég kulcsát. A turné végén, ha te is jó vagy nyom olvasásban, akkor megnyerheted a Libri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyik példányát. A Végjáték elkezdődött, semmi sem állíthatja meg!


James Frey & Nils Johnson-Shelton: Sky Key

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633108024
Oldalszám: 560 oldal
Fordító: Nagy Gergely

Fülszöveg:
Két kulcs és kilenc játékos maradt.
New York. Aisling Kopp elhatározza, hogy kiszáll, és véget vet a gyilkos játéknak. Mielőtt azonban döntő lépésre szánhatná el magát, a CIA közbelép. Mint kiderül, tudnak az Endgame-ről, és feltett szándékuk, hogy hasznot húzzanak belőle…
Etiópia. Hilal ibn Isa al-Salt épphogy túlélte az első menetet. Az Akszúmi törzsnek azonban titkos tudás van a birtokában, amely megállíthatja az idegen lényeket, a halálos Endgame játékmestereit…
London. Sarah Alopay találta meg az első kulcsot. Jagóval a győztes oldalon állnak. De Sarah démonai ugrásra készek, már nem szállhat ki, vagy győz, vagy végleg elbukik…
Kilencen maradtak játékban. Ki a következő áldozat?
Olvasd el a könyvet.
Kövesd a nyomokat.
Oldd meg a rejtélyt.
Csak egy maradhat.
Amit a kezedben tartasz, az nem csak egy könyv.
Te magad vagy a főszereplő, és ha jól teszed a dolgod, akár a győztes is lehetsz.
A sorsunk a te kezedben van.
James Frey és Nils Johnson-Shelton Endgame-regényei több mint negyven országban tartják lázban az olvasókat. Nagyszabású multiplatform játék társul hozzájuk, és a történet filmváltozata is készül!

Saját véleményem:
A Végjáték folytatódik, a harc pedig minden eddiginél kiélezettebb. A megfogyatkozott létszámú Játékosoknak immár nem csak társaikkal kell megküzdeniük, hanem önmagukkal, saját nézeteikkel, az új lehetőségekkel, és az emberiség, játszmájukra adott válaszával. A folytatásban tehát megemelkednek a tétek, kiéleződik a helyzet, miközben bejárva a világot, újabb és újabb helyszíneket fedezünk fel, egyik akcióból a másikba csöppenve, mialatt a második kulcsot, az Ég Kulcsát keressük.

James Freynek és szerzőtársának sikerült az első részt is túlszárnyalniuk, ezáltal még grandiózusabbá tenniük a sorozatot, ami valljuk be, nem kis szó. Ám éppen ezért, itt még hatványozottabban igaz az, hogy ehhez a kalandhoz (hisz nem egy szimpla regényről beszélünk) idő kell. Idő kell, hogy az ember, engedve a hangulatnak átlényegülhessen fantom Játékossá, hogy megérthesse a nyomozós szálat, a rejtélyeket, és úgy egyáltalán ahhoz is idő kell, hogy kellő mértékben megélhesse mindazt, amiről olvas.
Az End Game-hez hasonlóan pedig a Sky Key is nagyon tömör olvasmány. Rengeteg az infó, sokfelé ágazik a cselekmény, és hát az oldalszám is elég morózus.
A Játékosok továbbra is szerte a világban ügyködnek, egyfelől keresve a következő kulcsot, másfelől küszködve démonaikkal, gyászolva szerelmeiket/szeretteiket, szövetségeket mélyítve, bosszút forralva, vagy éppen küzdve a legújabb fenyegetéssel, az emberi beszállókkal, akik tudatlanságukban igencsak megnehezítik - vagy legalábbis hátráltatják - a játékosok dolgát. Mindezt pedig segíti az a tény, hogy mostanra már megismertük mindannyiukat, kiforrtak a karakterek, a Játékosok közti ilyen vagy olyan irányú kapcsolatok, vagyis bőséggel jut idő a pörgésre, az akcióra, és immár az olvasónak sem kell azon agyalnia, ki kicsoda. Sőt! Attól, hogy már ismerjük szereplőink erősségeit, brutalitását, erkölcsi szintjüket, csak még izgalmasabbá és mélyebbé válik az a mentális és/vagy lelki folyamat, amin átmennek. Gondolok itt például Sarah-ra, akinek nem kisebb teher nyomja a vállát, mint az önkezűleg megölt exbarátja "szelleme"; a pszichopata Anre, akinek megölték szerelmét; netán a gyermekét féltő és óvó anyára, avagy a szépségét elvesztő Hilalra.
Természetesen van a történetnek jóval látványosabb, agytekervényeket megmozgató része is - de még milyen! -, ami gondoskodik arról, hogy az olvasó adrenalinszintje véletlenül se csusszanjon vissza a normális értékre. Bár bevallom, kezdetben féltem attól, hogy újabb félezer oldalban már nem fog annyira lekötni az országokon és földrészeken átívelő hajsza, a nyomozás, és hogy a szerző kicsit belefullad a saját puskaporába, de végül - hála az égnek - nem így lett. Továbbra is baromi jól, élvezhetően működik a dolog, és engem legalább annyira, ha nem jobban lekötött, mint korábban. Itt aztán tényleg megvan, ami kell: rejtélyek, misztika, ősi- és modern vonal, világvége hangulat, valamint az ebben a helyzetben szánalmasnak ható emberi erőfeszítések a hétköznapi világ részéről.

Mindent egybevetve továbbra is imádom a sorozatot, és a hozzá kapcsolódó játékot is (bár én továbbra is hülye vagyok hozzá), ráadásul kezdem azt érezni, hogy értem a játszma mögöttes üzenetét, mind az emberiség, mind a könyvbeli Játékosok számára.
Ami pedig a Sky Key-t illeti, elképesztően ütős lett, méltó folytatása elődjének. Izgalmas, kiszámíthatatlan, letaglózó, brutálisan kegyetlen és nagyon emberi. Sokkal több egy könyvnél. Olyan, mint egy, az elménkbe kivetített számítógépes, ámde mégis élethű játék.
Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, aki tud időt szakítani egy ősi kultúrákban gyökerező kalandra, és szereti, ha a történet karakterei nem feltétlenül makulátlan erkölcsűek.  


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Sarah, Jago
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: -
Borító: 5/5




Nyereményjáték


A Végjátékban játszó Játékosok rendkívül okosak, és jártasak abban, hogy megtalálják egymást. Most téged is arra buzdítunk, hogy vedd elő a térképedet, és segíts megtalálni néhány helyszínt, aminek köze van a könyvek helyszíneihez.
Minden blogon találsz koordinátákat, és egy képet a helyről. A koordináták és a kép segítségével kell megtalálnod, hogy melyik várost / vagy éppen helyszínt rejtettük el. Ha rájössz, és beírod a Rafflecopter dobozba a konkrét helyszínek pontos nevét, akkor a turné végén megnyerheted a 3 könyv egyikét. Játékra fel!


é. sz. 51° 10′ 44″, ny. h. 1° 49′ 34″




Nézzetek be a többi állomásra is

05/12 Zakkant olvas
05/14 Deszy könyvajánlója
05/16 Kelly és Lupi olvas
05/18 CBooks
05/21 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése