2016. május 17., kedd

Julie Cross - Tempest


Melyikőtök szeretne időutazó lenni? Vállalnátok a veszélyeit is ennek a tulajdonságnak? A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Julie Cross: Tempest - Förgeteg című regénye, mely az azonos című sorozat első része. A Blogturné Klub öt bloggere bevállalta a cseppet sem veszélytelen időutazás feltérképezésének rizikóját, hogy aztán elmesélhessék Nektek, érdemes-e belevágni a kalandba. Természetesen a turné végén három könyv is gazdára talál, a játék helyes megfejtői között.


Julie Cross: Tempest - Förgeteg

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633739501
Oldalszám: 424 oldal
Fordító: Lakatos Anna

Fülszöveg:
2009-et írunk. A tizenkilenc éves Jackson Meyer átlagos srác: egyetemre jár, barátnője van… És képes rá, hogy időutazást tegyen. De nem úgy, ahogy a filmekben látjuk – az ugrásai után semmi sem változik a jelenben, mindez csak ártatlan szórakozás. Egészen addig, amíg egy napon idegenek nem támadnak rá és a barátnőjére, Hollyra, aminek az a vége, hogy a Jacksonnal folytatott küzdelem után lelövik Hollyt. Jackson rémületében véletlenül visszaugrik az időben két évet. 2007-ben találja magát, de ez az időugrása különbözik a korábbiaktól. Ezúttal 2007-ben ragad, nem képes ismét a jövőbe jutni.
Jackson mindenáron szeretné megmenteni Hollyt, de nem tud visszatérni a saját életidejébe (a hazai bázisába), ezért amit csak lehet, igyekszik megtudni a képességéről. Eközben életében – ismét – először találkozik Hollyval. Az ugrásai alkalmával szerzett ismeretek alapján idővel rájön, hogy amit a családjáról, a hátteréről tud, az mind csak látszat.
Csakhogy hamarosan keresni kezdik a múltban a férfiak, akik 2009-ben lelőtték Hollyt. Ők az Idő Ellenségei, és semmi sem szab gátat abbéli törekvésüknek, hogy visszavigyék – vagy megöljék – ezt a különleges képességekkel rendelkező fiatal időutazót. Jackson összerakja az apjáról, az Idő Ellenségeiről és a magáról begyűjtött darabokat, és el kell döntenie, mennyire elszánt abban, hogy megmentse Hollyt.

Saját véleményem:
Julie Cross regényének fókuszában az időutazás áll, ami egy igencsak közkedvelt téma, széles körben mozgatja meg az emberek fantáziáját - elég csupán a könyvekre vagy filmekre gondolni -, ugyanakkor számos buktatót is magában hordoz. Amellett, hogy a szerzőnek körültekintően kell bánnia vele, egy sor egyéb dologra is oda kell figyelnie: rendesen fel legyen építve az elmélete, többé-kevésbé megfeleljen a fizikai-, illetve tudományos teóriáknak/alapoknak, kellő mennyiségű és milyenségű információval lássa el olvasóját - hogy csak néhány fontosabbat említsek. És persze az sem árt, ha valami újdonsággal is elő tud rukkolni.
Nos, a Tempest (nekem már örökre Tempest marad, a magyar címmel nem vagyok kibékülve) esetében van, amit sikerült megvalósítania az írónőnek, és van, amit nem. Egyébiránt ez a kettősség több területen is előjön, lévén, hogy egy ízig-vérig kezdőkötetről beszélünk, annak minden negatívumával és pozitívumával. Ami ellenben biztos, hogy a Tempest jó kis hiánypótló a hazai ifjúsági-időutazós könyvek piacán, és azok számára is teljességgel befogadható, szerethető, akik nem kedvelik annyira a YA műfajával - általában - együtt járó romantikus szálakat. 
Utóbbi kijelentésem meglehet kicsit paradox annak tekintetében, hogy főhősünk életében nagyon is jelen van a szerelem, ami ráadásként a cselekmények egyik fő mozgatórugója... mégsem éreztem azt, hogy egy romantikus regényt tartanék a kezemben. Valószínűleg azért, mert egyrészt Jackson szemszögű a történet, másrészt pedig kiforrott kapcsolati alappal operál.

Holly és Jackson a mű kezdetekor stabil párkapcsolatban van, szeretik egymást, és csupa olyasmit művelnek, amit a párok: veszekednek, összebújnak, randizgatnak, élik gondtalan tinédzseréletüket. Holly azonban nem tudja, hogy pasija időutazó, ennek következtében Jackson időnkénti gyanús viselkedése és el-eltünedezése miatt össze-összekapnak, majd kibékülnek.
Egy hasonló alkalmat követően idegenek bukkannak fel a lány kollégiumi szobájában, s mindenáron magukkal akarják vinni a fiút, akár élve, akár holtan. Végül, némi dulakodás után, az események tragikus fordulatot vesznek, az egyik férfi lelövi Holly-t, Jackson pedig ijedtében elhagyva hazai bázisát, teljes ugrást hajt végre az ismeretlenbe, ami mint kiderül, két évvel korábbi élete.
Jackson ezek után akárhogyan is próbál, képtelen visszajutni a 2009-es jelenbe, sőt egyre hajmeresztőbb utazásokat tesz a múltba, mely számos meghökkentő felfedezést tartogat számára.
Főhősünknek tehát adva vagyon a feladat... vagyis feladatok: 1) visszajutni a valós hazai bázisra, 2009-be, 2) kitalálni, miként mentheti meg Holly-t, 3) míg mindezek nem valósulnak meg, összeismerkedni a jövőbeni legjobb barátjával, egyben legfőbb bizalmasával, Adammel, 4) a 007-es Holly közelébe férkőzni (akivel ekkor még nem ismerik egymást), 5) kideríteni a születésével és családjával kapcsolatos rejtélyeket, 6) lerázni az újra és újra felbukkanó 2009-es gyilkosokat, az Idő Ellenségeit, 7) eldönteni, hogy az IE vagy a CIA Vihar részlege alkotja a jófiúk csapatát, 8) megfejteni a teljes ugrásra vonatkozó szabályokat.

Látható, hogy Jackson számára bőven akadna tennivaló. Mégis, a könyv első fele lassabb lefolyású, előfordulnak benne unalmasabb részek. Olyannyira, hogy bizonyos pillanatokban úgy éreztem, lerakom a könyvet. Idegesített, hogy nem haladunk semerre, csak toporgunk egy helyben, és ahelyett, hogy valami valóban értelmeset csinálnánk, fejezeteket töltünk el Jackson frissen szerzett, gondnoki munkájával.  De rendszerint ilyesfajta megingásaimat valami olyan követte, ami felpiszkálta annyira a fantáziámat, hogy a dolgok végére akarjak járni. És áldom az eget, hogy megadtam neki a lehetőséget. Nem azt mondom, hogy a regény második felétől életem legjobb élményében volt részem, de határozottan egy jó, izgalmas, fordulatos élménnyel gazdagodtam.

Ami az időutazás témáját illeti, fentebb említettem, hogy vannak benne logikai bukfencek, akárcsak új, forradalmi ötletek.
Számomra kifejezetten tetszett az alapfelállás, miszerint az egyes utazások, történjen alattuk bármi, nem hatnak ki a jövőre. Szerintem ez így sokkal hihetőbb, és korrektebb volt, mint a megváltoztatós fajta. Aztán jött a teljes ugrás, és egy csomó dolgot összekutyult, saját alappilléreinek mondva ellent. Jelenleg sem igazán értem, hogy akkor most hogy is van ez... Ám azt igen, hogy Julie Cross nagyot csavart az időutazós témán, egészen új irányba terelte azt.
A spoilerek elkerülése végett íme három kulcsfogalom: génmanipuláció, disztópikus-posztapokaliptikus jövő/múlt/jelen (?), titkos ügynökök.
Bármennyire is meghökkentőnek tűnik, bombasztikus elegyet alkot ez a hármas! Nem is tudom, melyik részét imádtam legjobban! A vége fele úgy éreztem magam, mintha egy időutazós James Bond filmbe keveredtem volna. Izgalom-izgalom hátán, nyomozás, titkok, repdeső golyók, stb, stb. Az utolsó nagyjából 100 oldal színtiszta adrenalinfröccs. A befejezés, na, az viszont kegyetlen, és itt elsősorban nem a függővégre gondolok.

Összegezve tehát a Tempest egy lassabb kezdetű, majd később igazán pörgőssé váló sorozatkezdő kötet, melyben az időutazás egészen új megvilágításba kerül. Ajánlom fiúknak-lányoknak egyaránt. Ha szeretitek az időutazást, az akciót, a nyomozást, és elegetek van a cukormázas romantikából, akkor Jackson Meyer története remek választás lehet.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jackson, Adam, Holly
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: logikai bukfencek
Borító: 5/-10 (nem tudom, ki és mit érzett vagy szívott tervezés közben, de felejtse el)




Playlist


1. fejezet: Everyday Is Exactly The Same, NIN
2. fejezet: Secrets, One Republic
3. fejezet: Collide, Howie Day
4. fejezet: The Scientist, Coldplay
5. fejezet: These Walls, Teddy Geiger
6. fejezet: Eyes on the Horizon, Brendan Benson
7. fejezet: You and Me, Lifehouse
8. fejezet: The Man Who Can't Be Moved, The Script
9. fejezet: Somewhere only we know, Keane
10. fejezet: Cornerstone, Arctic Monkeys
11. fejezet: Slipped Away, Avril Lavigne
12. fejezet: Runaway Train, Soul Asylum
13. fejezet: Teenage FBI, Guided by voices
14. fejezet: Come on get higher, Matt Nathanson
15. fejezet: You Don’t Know Me, Jann Arden
16. fejezet: Bend and Break, Keane
17. fejezet: There is, Boxcar racer
18. fejezet: Everybody Wants to Rule The World, Tears For Fears
19. fejezet: For you I will, Teddy Geiger
20. fejezet: Chasing Cars, Snow Patrol
21. fejezet: Falling in Love in a Coffee Shop, Landon Pig
22. fejezet: Fallin In, Lifehouse
23-25. fejezet: Spies Like Us, Paul McCartney
26. fejezet: Paper planes, MIA
27. fejezet: How to save a Life, The Fray
28. fejezet:Dare You To Move, Switchfoot
29. fejezet: Fix You, Coldplay
30. fejezet: All In, Lifehouse
31. fejezet: Love Song, The Cure
32. fejezet: Hold On Hope, Guided by Voices
33. fejezet: To Make You Feel My Love, Adele
34. fejezet: Your Guardian Angel, Red Jumpsuit Apparatus
35-41. fejezet: Sympathy For The Devil, The Rolling Stones
42. fejezet: Halleluiah, Jeff Buckley
43. fejezet: Run, Snowpatrol
*Someone Like You, Adele






Nyereményjáték


Az időutazás ősidők óta izgatja az emberek fantáziáját, nem kevés mozifilmet is láthattunk már a témában. A feladatotok annyi, hogy a mellékelt kép alapján azonosítsátok be a filmet, és a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk küldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!




Nézzetek be a többi állomásra is

05/13 CBooks
05/15 Bibliotheca Fummie
05/17 Dreamworld
05/19 Media Addict
05/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése