2017. november 3., péntek

George R. R. Martin - Álomdalok 1.



George R. R. Martin: Álomdalok 1.

Kiadó: Alexandra Kiadó
ISBN: 9789633579725
Oldalszám: 704 oldal
Fordító: Novák Gábor, Nemes István, Körmendi Ágnes, Kornya Zsolt, Juhász Viktor, Bujdosó István

Fülszöveg:
Martin már A tűz és jég dala világrengető sikere előtt is komoly hírnévre tett szert, a fantasytől a science fictionön át a horrorig számos műfajban alkotott maradandót. Az Álomdalok első kötete e csodálatosan sokszínű életmű első húsz évéből válogat. Különleges csemege ez Martin rajongóinak: bepillantást enged abba az írói életútba, amelynek során a képregényrajongó kölyökből többszörösen díjnyertes író lett. Az Álomdalok remekbe szabott írásaiban megtalálható minden, ami miatt olvasók tízmilliói rajonganak George R. R. Martin történeteiért.

Saját véleményem:
George R. R. Martin neve mára összeforrt a Trónok harcával, de nem mindig volt ez így.  Nagy utat járt be, számos műfajban alkotott, méghozzá maradandót, az Álomdalok pedig ezt a helyenként rögös, ámde csodálatos életutat hivatott bemutatni. És ha valamit el lehet mondani Martin bácsiról, akkor az az, hogy eszméletlenül gazdag fantáziával rendelkezett már fiatalon is, ami az eltelt évek során csak tovább gyarapodott.
Az Álomdalok első kötete pályájának első húsz évéből tartalmaz műveket, és öt nagy fejezetre tagolódik: Egy képregényrajongó kölyök, Az alávaló hivatás, A távoli csillagok fényei, A teknőcvár örökösei, Hibridek és Rémségek.
Mindegyik fejezet előtt található egy hosszabb lélegzetvételű bevezető-memoár, amiben a szerző mesél aktuális életszakaszáról, az adott művek keletkezéséről vagy az őt inspiráló dolgokról, mintegy közelebb hozva az olvasót önmagához és az adott részhez. Ezek többsége rettentően informatív, általuk rengeteg érdekességet lehet megtudni George R. R. Martinról, ami egy keményvonalas rajongó számára élvezet. Ugyanakkor, ha valaki nem kíváncsi magára a szerzőre, nemes egyszerűséggel átlapozhatja, nem származik belőle hátránya.

Maguk a novellák műfajilag elég széles spektrumon mozognak, a science fictiontől a fantasy-ig van minden, ám egytől egyig tartalmazzák a martini jegyeket. A Kárhozott vidékenben meg aztán végképp minden megtalálható - az én szívemhez ez került legközelebb A jégsárkány mellett.
Nem titok, nem vagyok egy nagy sci-fi rajongó, ám olykor-olykor megpróbálkozom vele, az Álomdalok során pedig több ízben is belekóstoltam a műfajba. Nem mondom, hogy mindegyik lekötött, de szép számmal akadtak olyanok, amik valamiféle érzelmet váltottak ki belőlem.  És ez az ízlésvilágomat tekintve nagy szó.

Legjobban mégis a fantasy-t vártam, az az én terepem, és véleményem szerint Martiné is. Ebben a műfajban szárnyra kel, s olyan otthonossággal vezet végig minket, olvasókat a különböző meséken, mintha eggyé válna velük. A világai kiszakadnak a lapok közül: életre kelnek a színek, illatok, testet öltenek az érzések. Szavakkal leírhatatlan, amit e novellák kínálnak.
A jégsárkányról korábban már írtam nektek, akkor westerosi Sárkányszívként jellemeztem ezt a gyönyörű mesét családról, szeretetről, elvekről és önfeláldozásról, melynek középpontjában Adara és a jégsárkány áll. Nem lehet nem szeretni. Mint ahogyan a korábban említett Kárhozott vidékent sem, ami egyáltalán nem gyerekeknek való. Olyan az egész, mint egy tizennyolc oldalba sűrített Trónok harca - csak annál jóval komorabb. "Szürke Alystől megvehetsz mindent, amire vágysz. De jobb, ha nem teszed." 

Az Álomdalok 1. része izgalmas idő- és világok közti utazás a szerző életében és fantáziájában. Ha rajongó vagy, kötelező darab, de ha csak a három felsorolt műfaj valamelyikében keresel jó novellákat, akkor is bátran hazaviheted - nem fogsz csalódni.
Végezetül szeretném még megjegyezni, mennyire örülök, hogy a kiadó ügyelt arra, hogy a kötet fizikai kivitelezésében is passzoljon A tűz és jég dala könyvekhez. Jól mutatnak egymás mellett a polcon.


Pontszám: 5/5
Kedvenc novella: Kárhozott vidéken, A jégsárkány
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett?
Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése