2017. november 28., kedd

Jeaniene Frost - Első lobbanás



A vámpíros Urban Fantasyk egyik koronázatlan királynője, a fél vámpír vámpír vadász Cat, és a szemtelenül sármos Bones megalkotója, maga Jeaniene Frost tér vissza, hogy újra meghódítsa a magyar rajongók szívét. Ezúttal a Cat & Bones sorozat spinoffjával, melynek egyik főszereplője nem más, mint maga Vlad Tepesh! A Blogturné Klub 9 bloggere pedig 2017. november 22-től 2017. november 30-ig mutatja be nektek Vlad és Leila perzselő történetét.


Jeaniene Frost: Első lobbanás

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997383
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Szebegyinszki Szilvia

Fülszöveg:
Leila egy sötét erővel megátkozott halandó…
Miután egy tragikus gyerekkori baleset szétzúzta az álmait, Leila nem gondolta volna, hogy ennél rosszabb is következhet, de tévedett. Rájött ugyanis, hogy hatalma van az elektromosság felett, mi több, egyetlen érintéssel látja az emberek fejében lakó legsötétebb gondolatokat. Az élete magányra ítéltetett… Legalábbis így hitte, amíg az éjszaka teremtményei el nem rabolták, és arra nem kényszerítették, hogy telepatikus segítséget kérjen a világ leghírhedtebb vámpírjától.
Ő az éjszaka hercege…
Vlad Tepesh inspirálta minden idők legismertebb vámpírlegendáját – de semmi esetre sem szabad Drakulának hívni! Vlad képes irányítani a tüzet, ez teszi a legrettegettebb vámpírrá. Azonban ellenségei új fegyvert találtak ellene: egy gyönyörű halandót, akinek legalább olyan félelmetes a hatalma, mint neki.
Amikor Leila és Vlad találkoznak, azonnal fellobban köztük a mindent elemésztő szenvedély. Akad azonban valaki, aki porig akarja égetni őket. Vajon mi mindent kell feláldozniuk, hogy megállítsák az ellenséget?
A lány érintése hatalommal bír, a férfi csókja az örök életet rejti…
Vérpezsdítő új sorozat, ami visszahozza az igazi vámpírokat.

Saját véleményem:
Jeaniene Frost neve nem csengett ismeretlenül, ámde egészen addig hidegen hagyott, míg meg nem pillantottam a borítót és meg nem tudtam, hogy az Első lobbanás főszereplője Vlad Tepes (ejtsd: Cepes).
Tudni kell rólam, hogy élek-halok a vámpírokért, a történelmi Vlad pedig kiváltképp vonz... akárcsak Románia. Szóval hősiesen bevallom, elcsábultam. És milyen jól tettem! Úgy kellett már nekem egy ehhez hasonló, klasszikus, minőségi vámpíros sztori, mint Draculának a karó.

"- Drakulára kéne bíznom az életedet?
- Nem Drakulára (...). Vlad Tepesre, egykori havasalföldi vajdára, a legarrogánsabb, leghalálosabb, legijesztőbb lényre, akivel valaha találkoztam."

Frost nem véletlenül lett a műfaj koronázatlan királynője, bravúrosan vegyíti mindazon elemeket, melyek nélkülözhetetlenek egy tartalmas, ugyanakkor perzselően szenvedélyes urban fantasy esetében. Az Első lobbanás éppen annyira szexi, mint amennyire kegyetlen. Vérből, válogatott kínzásokból, nincs hiány, mint ahogyan vibráló kémiából sem. Az egészet pedig a sötét, már-már középkori hangulatot idéző háttér teszi még vonzóbbá. Meg persze a misztikum, ami átsző mindent.
A regény minden egyes szavából érződik, hogy egy vérbeli vámpírrajongó áll a hátterükben, aki ahelyett, hogy különféle divathullámokat lovagolna meg, szívből-lélekből benne van az egészben. Számomra épp emiatt vált különlegessé ez a sztori. Végre valódi vámpírok között lézenghettem, megismerve életvitelüket, szokásaikat, s testközelből tapasztalva természetüket.
A legtöbb vámpírközpontú regénynél a vámpírság másodlagos, ezáltal háttérbe kerül mindenféle ezzel kapcsolatos dolog, miközben én olvasóként majd' elepedek, hogy többet kapjak belőle - értem ezalatt a vérszívást, kéjvágyat, vadságot, brutalitást, történelmi múltat, és úgy unblock mindenféle hátborzongató kelléket (pl.: középkori kastélyokat). Hát kérem szépen, Jeaniene-től most végre megkaptam!  Többszörösen.

A történetet Leila narrációjában követhetjük végig.
Leila egy igazán különleges lány, aki egy korábbi baleset következményeként meglepő adottságot örököl, kezében áram gyűlik - de nem ám pár voltocska -, és ha megérint valakit, nem csupán megrázza az illetőt, hanem látja annak múltját, jelenét vagy jövőét. Furcsaságát egy vámpír üzemeltette cirkuszban kamatoztatja/rejtegeti egészen addig, míg gyilkos szándékú vérszívók el nem rabolják és arra nem kényszerítik, hogy találjon meg valakit... A lány által keresett személy viszont nem más, mint Vlad Tepes... az igazi.
Vlad szövetségeseként ugyan, de magával viszi havasalföldi kastélyába Leilát, hogy közös erővel akadjanak üldözőjükre.
Innentől kezdve egymást követik az izgalmas, nyomozós, vérengzős, humoros, vagy éppen perzselő szituációk, amiket a két főszereplő személyisége, valamint a történelmi háttér tesz még szórakoztatóbbá, míg a romantika és akció kellő arányban keveredik.

Vlad minden ízében halálos, arrogáns seggfej, akitől jobb távol maradni... vagy igen közel kerülni hozzá. Önteltsége rendkívül üdítő, főleg akkor, amikor és ahogyan Leilával játszadozik. Amolyan megölni és megcsókolni típus (utóbbi fantázia szerint helyettesíthető). Imádtam a higgadt közönyét, az eleganciáját, és azt, hogy a végkifejlet tudatában hagyta csordogálni a eseményeket, legyen szó munkáról vagy románcról. Az ősi vámpír és férfi megtestesítője.
Leila meg... nos, ő nagyjából tökéletes ellentéte Vladnak a maga lobbanékony szarkazmusával - ami nem elhanyagolható tényező, tekintve, hogy narrátori szerepet tölt be.
Kettejük kapcsolata - általuk is - előre borítékolható macska-egér játék sok-sok hullámheggyel-völggyel, és még annál is több szenvedéllyel (mert bár az Első lobbanásban nem a klasszikus értelemben vett romantika a legfontosabb, csakhogy a páros közti kémia észbontó erejű).

A történet központi eleme a Vlad és Leila ellensége utáni nyomozás, mégis nehéz spoilerek nélkül beszélni róla. Jeaniene ebben a tekintetben is formabontó, egyben zseniális megoldást választott, és mint, ahogy sok más tekintetben, úgy itt is visszanyúlt a történelemig. Talán ez a sorozat egyik legkülönlegesebb része, ahogy a múlt és a különféle mondák begyűrűznek a fikcióba, s a kettő elegyéből létrejön valami új. Mindegy, hogy a karóbahúzás újragondolásáról, Vlad otthonairól, családjáról vagy vele kapcsolatos eseményekről van szó.

Az Első lobbanás akció- és vérdús regény, szenvedéllyel, múlttal és rengeteg egyediséggel fűszerezve. Ajánlom minden vámpír és Vlad Tepes rajongónak, illetve ha egy igazán jó urban fantasyt olvasnátok, ne keressetek tovább: ez az.
Ha netán az tartana vissza titeket, hogy nem olvastátok a Cat és Bones könyveket (akik a rajongók legnagyobb örömére felbukkannak), aggodalomra semmi ok, én vagyok rá az élő példa, hogy nem is kell (bár ezután garantáltan repül a kívánságlistátokra).


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Vlad, Leila, Marty
Kedvenc jelenet: minden Vlad-Leila jelenet az
Negatívum: hangyányit gyorsan adta be a derekát Leila (bár nem hibáztatom...)
Borító: 5/5
Sorozat: Az éjszaka hercege 1. része




Vlad Tepes alapozó - kezdő Leiláknak


Vlad Tepes rajongóként nem hagyhatom, hogy úgy járjatok, mint Leila, aki nagyjából semmit nem tudott az igazi Vlad múltjáról a Dracula becenéven kívül. Úgyhogy összegyűjtöttem néhány alapinfót, aminek ismerete már-már kötelező.

Név, születési dátum:
III. Vlad, közismertebb nevén Vlad Ţepeş (ejtsd: Cepes) 1431. november 8-án, Segesváron született.

Beceneveinek jelentése:
▪ Karóbahúzó Vlad - Ţepeş (Cepes, Cepelus) jelentése nyársba/karóba húzó
▪ Dracula - Drǎculea, ami apja nevéből, a Draculból származtatható. Sokan ördögként, démonként hivatkoznak rá mai jelentése miatt, de valójában Sárkányt jelent, ami a Sárkány Lovagrendre utal (melynek Vlad apja, és maga Vlad is tagja volt).
▪ Kazıklı Bey - az oszmánok ezen a néven ismerték, ami Karóbahúzó Herceget jelent

Családja:
▪ II. Vlad Dracul - apja (Havasalföld uralkodója)
▪ Cneajna moldván hercegnő - anyja
▪ I. Öreg Mircea (ejtsd: Mircsa) uralkodó - nagyszülő
▪ Vlad Mircea - bátyja
▪ II. Szép Radu - öccse
▪ Szilágyi Ilona - felesége
▪ I. Mihnea havasalföldi fejedelem - gyermeke

Vlad lakhelyei:
▪ Segesvár
▪ Târgovişte - néhány építkezést végeztetett a palotán
▪  Oszmán Birodalom - apja Raduval együtt túszul adta őket a törököknek, ahol Vladot többször is megkínozták viselkedése miatt
▪ Poenari kastély - közelében volt egy háza (megerősítette a kastélyt)
▪ Havasalföld

Kedvelt kínzási módszerei:
▪ élve karóba húzatás - kis értékű lopásért is karóba húzás járt
▪ testcsonkítás
▪ nyúzatás
▪ lefejezés

Történelmi vonatkozásai:
▪ Vladnak 1456. augusztus 20-án sikerült megkaparintania Havasalföld trónját, amit hat éven keresztül meg is védett.
▪ Trónra lépése után karóba húzatta apja fő gyilkosait, a többinek előbb igen hosszú menetelés jutott büntetésül és utóbb belepusztultak egy erődítmény építésébe.
▪ Előszeretettel üldözte a szászokat a kereskedelmük miatt, komoly külkereskedelmi korlátozásokat vezetett be, hogy megőrizze országa gazdaságát.
▪ A koldulást és a „közveszélyes munkakerülést” bűnözésnek tekintette, kegyetlenül üldözte.
▪ 1459-ben beszüntette az adófizetést a törököknek.
▪ 1460-ban új szövetséget kötött Mátyás királlyal a törökök még nagyobb elégedetlenségére.
→ A törökök megkísérelték elmozdítani őt, de nem sikerült nekik, mert Vlad az elfogására küldött Hamza basát kézre kerítette és karóba húzatta. Fővárosa, Târgovişte körül egész karó-erdő díszelgett, rajtuk a basa és kísérete tagjai.
▪ 1461/62 telén Vlad átkelt a Dunán miután elfoglalta Gyurgyevót. Sőt néhány észak-bulgáriai várat is elfoglalt, szörnyű tömegmészárlást hajtatott végre: 38 ezer törököt gyilkoltatott le a Duna mentén.
▪ II. Mehmed szultán 1462. tavaszán megindult Havasalföld felé, háromszoros túlerővel támadott. Visszavonulásában Târgoviştéig Vlad felégette a falvakat és megmérgezte a kutakat, gerillacsapásokkal jelentős sikereket ért el, és sikerült demoralizálnia a török hadat. A végső csapást egy szörnyű, de taktikailag ügyes húzással mérte: előrenyomulásukban a törökök megpillantották „Tepes erdejét” azaz húszezer karót, rajtuk török fejekkel. A kiéheztetett és megfélemlített törökök visszavonultak.
▪ II. Mehmed szultán Valachiát – a meg nem hódított országot – Radunak, Vlad öccsének ajándékozta, aki nagy török haddal megtámadta testvérét. Radu ügyesebbnek bizonyult, és Argeş váráig üldözte testvérét. A legenda szerint itt lett öngyilkos Vlad felesége, aki leugrott egy hatalmas szikláról.
▪ Vladnak sikerült Erdélybe menekülnie, ahol találkozott Mátyás királlyal. Radu azonban 1462 augusztusában nyélbe ütött egy megállapodást a magyar királlyal. Ennek következtében Hunyadi Mátyás börtönözte be Vladot Visegrádon.
▪ Haláláról többféle monda kering, de az biztos, hogy 1476-ban vesztette életét.




Nyereményjáték


Ebben a turnéban egy igaz-hamis játékot kell hibátlanul teljesítenetek, ahhoz, hogy esélyesek legyetek a három db Első lobbanás egy példányára. Minden állomásom találtok egy-egy állítás, amiről el kell döntenetek, hogy igaz-e avagy hamis. A helyes választ a rafflecopter megfelelő helyére kell beírnotok.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk


Vlad rendelkezik a pirokinetika képességével.




Nézzetek be a többi állomásra is

11/22 Függővég - Vlad Tepesh otthona
11/24 MFKata gondolatai
11/25 Könyvvilág
11/26 Sorok Között
11/27 Olvasónapló
11/28 Dreamworld - Vlad Tepes
11/29 Angelika blogja
11/30 Insane Life
12/01 Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése