2017. november 18., szombat

Jennifer E. Smith - Vajon ránk talál a szerencse?



Ki ne ábrándozott volna még a telitalálatos lottószelvényekről hallva, hogy milyen jó lenne, ha ő nyerné meg azt a sok pénzt? De vajon áldás vagy átok egy hirtelen jött gazdagság?


Jennifer E. Smith: Vajon ránk talál a szerencse?

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632618654
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Alice soha nem hitt a szerencsében – legfeljebb a balszerencsében. A szerelemben viszont nagyon is hisz, és már jó ideje vágyódik a legjobb barátja, Teddy után. A fiú tizennyolcadik születésnapjára – épp, amikor úgy tűnik, talán kialakulhat kettőjük között valami – Alice viccből egy lottószelvényt vesz neki ajándékba. Legnagyobb döbbenetükre Teddy száznegyvenmillió dollárt nyer a telitalálatos szelvénnyel.
Eleinte olyan az egész, mint egy valóra vált álom, főleg, mivel a két fiatalnak bőven kijutott már a balszerencséből. Alice-nek gyerekkorában szörnyű lapokat osztott az élet, amikor alig egy év eltéréssel meghalt mindkét szülője; Teddy édesapja pedig nem sokkal később elhagyta a családját, miután óriási szerencsejáték-adósságot halmozott fel.
A nehéz időkben Teddy és Alice mindig is egymásra támaszkodtak. Most azonban, miközben igyekeznek megbirkózni a fi ú hirtelen meggazdagodásának hatásaival, egyre jobban eltávolodnak egymástól. A pénz egyre inkább tűnik átoknak, mint áldásnak. Miközben Alice és Teddy próbálnak visszatalálni egymáshoz, a lány nemcsak saját magát ismeri meg sokkal jobban, hanem a szerencse és a szerelem kiszámíthatatlan kapcsolatát is.

Saját véleményem:
Ki ne játszott volna már el a gondolattal: mi lenne, ha nyerne a lottón és hirtelen felfoghatatlan mennyiségű pénz ütné a markát? Jennifer E. Smith is ezt használta fel legújabb regénye témájául.

"Mindenféle szóval lehet jelemezni minket. De mi magunk dönthetjük el, hogy melyiket tartjuk a legfontosabbnak."

 A Vajon ránk talál a szerencse? szereplői kilencéves koruk óta elválaszthatatlan barátok, rengeteg mindent éltek már át közösen, jót és rosszat is, de egymásra mindig számíthattak. Kapcsolatuk idilli, ítélkezéstől mentes - egyetlen titok árnyékolja csupán, méghozzá a főszereplő lány gyengéd érzelmei Teddy iránt. Ám a srác tizennyolcadik születésnapja kapóra jön Alice számára, aki úgy dönt, levél formájában szerelmet vall; az üdvözlőlap mellé pedig viccből mellékel egy lottószelvényt is.
Noha a vallomás elvesztődik, a barátok között alakulni kezd valami, csakhogy megtörténik az, amire egyikük sem számít: Teddy nyer a lottón. Innentől kezdve fenekestül felfordul az életük, s új irányt vesz a barátságuk, ugyanis az addig mélyszegénységben élő srác teljesen kifordul önmagából.

Őszinte leszek, Teddy-t a legelső perctől gyűlöltem, szegényen is rinyáló, egoista majomnak tűnt, de amikor jobbra fordult a sorsa, minden negatív tulajdonsága megsokszorozódott, és annyira irritáló, beképzelt tahó lett belőle, hogy kínszenvedés volt minden egyes sor, amit róla kellett olvasnom. Nála visszataszítóbb, antipatikusabb álompasival könyvmoly pályafutásom során még nem találkoztam.
Teddy figurája által viszont Jennifer E. Smith alaposan bemutatja, mit tehet a pénz valakivel, és hogy milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a gazdagságnak. Hogy mennyire könnyű átesni a ló túloldalára, bevonzani a pénzhajhászokat és megfeledkezni a valódi értékekről.
Ebből a szempontból igen fontos a történet mondanivalója, és bármennyire is rosszul voltam Teddy-től, tagadhatatlan, hogy a vele történtek kívülről szemlélése tanulságos: rávilágít arra, hogy a pénz, a siker, a nyájasság és körülrajongás mit sem ér.

A pénz mellett azonban olyan témák is felbukkannak, mint az önkeresés, gyász, család, múlt, másság, szegénység és az álmok megvalósítása. Jennifer E. Smithben azt szeretem, hogy cuki köntösbe csomagolva, abszolút hétköznapi módon, mindenféle felesleges sallangtól mentesen, tartalmas életigazságokat ad át olvasóinak.
Ebben az esetben külön kiemelném a másságot, ami épp attól lesz különleges, hogy tök természetes dologként jelenik meg, és nem abból fakad a dráma, hogy a meleg párost milyen coming-out okozta gyötrelmek kínozzák, hanem egy olyan problémából (továbbtanulás, távolság, álmok), ami kortól és nemtől függetlenül bármelyik párkapcsolatban megjelenhet. (Mellesleg magasan Leo és a pasija voltak a legédesebbek az egész sztoriban.)

"- (...) Harry árva volt, de sok minden más is jellemezte. Ahogy rád is sok szó igaz, nem csak az, hogy árva."

A Vajon ránk a talál a szerencse? főként a hirtelen jött sikerről, annak feldolgozásáról és következményeiről szól, de a háttérben van egy másik szál is, ami legalább ennyire hangsúlyos, méghozzá az önkeresés.
Alice gyerekként egy év különbséggel elveszti szüleit, akikről éveken át különféle ideákat őriz. Akaratlanul is az ő eszményeik szerint él, önkénteskedik, akárcsak ők, és olyan álmokat kerget, amik nem feltétlenül a sajátjai, így őrizve meg szülei emlékét. Unokatestvérééknél pedig kívülálló szigetnek érzi magát, holott Leo szülei sajátjukként szeretik, és mindent elkövetnek, hogy Alice ne csak árvaként jellemezhesse magát. Számomra ez tetszett legjobban.

Összességében megint egy aranyos, tartalmas regényt hozott össze Jennifer E. Smith, ami talán kicsit komolyabb is, mint az eddigiek. Egyetlen hátránya a férfi főszereplő. Teddy sajnos rengeteget ront a történeten, karakterfejlődése pedig túl kései ahhoz, hogy ne vonjak le miatta másfél pontot. Ettől függetlenül J.E.S. rajongóknak kötelező!


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Leo és a szülei, Alice
Kedvenc jelenet: Leo-Alice jelenetek
Negatívum: Teddy
Borító: 5/4
Sorozat: önálló
Megtetszett? Vidd haza!




Ferry Building piac


A helyiek által kedvelt kézműves vásár a több mint száz éve kompvégállomásként üzemelő épületben kapott helyet, több menő étterem és egyéb üzlet mellett. Kedden, csütörtökön és szombaton az épület előtti téren termelői piac várja az érdeklődőket. A Ferry Building a kikötőt és a Twin Peaks környékét összekötő Market Street végén tornyosul. 

Szellős központi folyosója igazi ínyencparadicsom, tele kávézókkal, tea shopokkal, fűszeresekkel, bio piacokkal, borbárokkal, pékségekkel és lebilincselő látnivalókkal.
A kompház óratornyát a 12. századi sevillai harangtoronyról mintázták, és minden egész és fél órában megszólal a harangjáték. A torony a világ legnagyobb mechanikus óráját őrzi, amelyet még 1898-ban készített egy bostoni órásmester. 









Nyereményjáték


Mostani játékunkban a szerencséhez és balszerencséhez köthető babonák nyomába eredünk. Minden állomás megfejtése egyetlen tárgy vagy állat, azaz csupán egyetlen szót kell helyesen beírnotok a nyereménydoboz minden egyes sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Szilveszterkor tilos kivinni, hacsak nem akarunk megszabadulni a szerencsétől egy álló esztendőre.




Nézzetek be a többi állomásra is

11/13Angelika blogja
11/14 MFKata gondolatai
11/15 Deszy könyvajánlója
11/16 CBooks
11/17 Könyvvilág
11/18 Dreamworld
11/19 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése