2018. február 23., péntek

Donna MacMeans - Mámoros ölelésÚjabb történelmi romantikus regény jelent meg a General Press Kiadónál Donna MacMeans tollából. Ezúttal gyönyörű skót tájakra kalauzolja el olvasóit az írónő, ahol az angol alkoholellenes Claire Starke és egy skót szeszfőzde tulajdonosa között izzik fel a romantikus szenvedély. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen alakul e két teljesen ellentétes személy románca, akkor tartsatok a turné 5 bloggerével, és játsszatok a könyvért.


Donna MacMeans: Mámoros ölelés

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634521327
Oldalszám: 248 oldal
Fordító: Fügedi Tímea

Fülszöveg:
Claire ​Starke nem táplál hiú reményeket a jövőjével kapcsolatban. A külseje és a hozománya egyaránt szerény, így végleg letett arról, hogy egyszer megismeri az igaz szerelmet, és férjhez megy. Ehelyett két, egészen más jellegű szenvedély tölti ki az életét: az alkohol elleni elszánt küzdelem és az, hogy megóvja az ártatlan ifjú hölgyeket a tisztességtelen szándékú férfiaktól. Így hát amikor az egyik barátnője váratlanul elutazik Skóciába, hogy válaszoljon egy whiskyfőző földesúr gyanús házassági hirdetésére, Claire úgy érzi, meg kell mentenie a lányt a feltehetőleg iszákos és buja gazembertől. Arra azonban egyáltalán nem számít, hogy harcias viselkedése felkelti a skót uraság figyelmét, őt pedig annyira elbűvöli a férfi, hogy minden elvét hajlandó sutba dobni miatta.
Vajon létezhet-e szerelem két ennyire különböző személyiség között, vagy a köztük felizzó szenvedély csupán az ellentétek vonzásának köszönhető? Donna MacMeans bájos humorral és csipetnyi erotikával fűszerezett regénye élvezetes olvasmány lehet mindazoknak, akik erre a kérdésre keresik a választ.

Saját véleményem:
Rögtön a történet elején meglepve tapasztaltam, hogy a Mámoros ölelés bizony nem sorozatindító kötet, ami az olvasás szempontjából mondhatni lényegtelen (hisz a történelmi romantikusok általában egymástól függetlenül is érthetőek), a fantáziámat viszont kellően felpiszkálta ahhoz, hogy nyomozni kezdjek. Így derült ki, hogy ez bizony egy második rész, ami az öt évvel korábban megjelent Casanova érintését követi, és hogy a - feltehetően abban megismert - Szerelmi Őrjárat újabb tagja, Claire lép benne a porondra.

Claire-t akár a Londoni társadalom legreménytelenebb tagjának címével is illethetnénk, ugyanis sem külseje, sem hozománya nem olyan, amivel férjet foghatna. Minderre pedig rátesz határozott jelleme, és az alkoholizmussal, valamint a női erény védelmével szembeni ügybuzgósága. Két egyesület éllovasaként próbál küzdeni elveiért, s elismerést kivívni magának.
Mindezek fényében nem meglepő, hogy amikor tudomást szerez barátnője őrült utazásáról, felkerekedik, hogy Skóciába rohanva kimentse azt a lánykereskedő skót férfi karmai közül, aki társkereső hirdetéseket feladva csábítja otthonába a hölgyeket. Ám tervében akad némi gubanc, amikor rájön, hogy nem a földesúr, hanem annak édesanyja fogott kétségbeesett párkeresésbe fia számára, aki bár nem kereskedik lányokkal, de egy whiskyfőzde tulajdonosa. Tehát Claire számára maga az ördög ivadéka... csábító testben.

Bevallom, nem igazán emlékeztem már Donna MacMeansre a Csiszolatlan gyémántból, ám a Mámoros öleléssel kilóra megvett. Gördülékeny stílusa kezdettől fogva magával ragadott, egyik fejezetből sodródtam a másikba, egyedül a szemem fáradása sarkallt arra, hogy némi pihenőt tartsak. Persze ebben nagy szerepe volt a karaktereknek, valamint a hol izgalmas, hol mókás, hol pedig szimplán érdekes szituációknak, melyek játszi könnyedséggel szakítottak ki a hétköznapokból.
Claire amellett, hogy egy nagyon szerethető hősnő, olyan erényekkel is rendelkezik, mint a talpraesettség, merészség, elhivatottság, mindazonáltal birtokában van egy olyasfajta női bájnak, ami kellően lágyítja karakterét. Egyszerre nőies, mégis erős.
Korát meghazudtoló nyíltsággal száll csatába a férfiakkal, legyen szó az alkohol ártalmasságáról vagy a női erényről, s igyekszik más családok és nők sorsát az övénél jobbá tenni, miközben nagyon is tudatában van annak, hogy csúnyácska arca és szegénysége miatt soha az életben nem lehet része a szerelemmel együtt járó örömökben. Számomra e kettőssége tette igazán élővé, na meg verbális és fizikai csörtéi a földesúrral.
Cameron egy talpig skót férfi. Kissé rideg, távolságtartó, mogorva, ám családját - beleértve embereit - szerető, elvhű, szavatartó figura, aki egy múltbéli tragédiának hála nem csak címet, de olyan hivatást is örökölt, amilyet nem akart. Ám pont ezért görcsösen ragaszkodik whiskyfőzdéjéhez, s igyekszik azt felvirágoztatni, ami önmagában is elegendő munkával és pénzzel jár, semmi szüksége még egy feleségre is. Főleg nem butuska, csacsogó, társasági élet után vágyó nőre... Csakhogy a nagyszájú, vízivó Claire épp ennek ellentéte, s bármennyire bosszantó is, felkelti Cameron kíváncsiságát.

Claire és Cameron tűz és víz jelleme kapcsolatuk alakulásában is döntő szerepet játszik. Egyszerre utálják és vonzódnak egymáshoz. Lassú lépésekben haladnak, s miközben mindketten igyekeznek véghezvinni terveiket, akarva-akaratlanul is megértő társra lelnek a másik személyében, lelkük olyan zugaiba engedve belátást, mint azelőtt senki másnak. Mindeközben az első perctől tagadhatatlanul jelenlévő szikra egyre nagyobb lángra lobban.
Szokták mondani, hogy gyűlölet és szeretet között igen vékony a határvonal... nos, ez az ő esetükben abszolút megfigyelhető. Szédületes szócsatáik közepette szinte sistereg a levegő, úgyhogy nem csak nevetni, de olvadozni is lehet miattuk bőséggel.
A Mámoros ölelés azonban túlmutat egyszerű romantikus történeten, Donna MacMeans megdöbbentő részletességgel vezeti be olvasóját a fényképezés, whiskyfőzés vagy a zsarolással vegyes szabotázs témaköreibe. Az utószóban maga is említi, mennyire utánajárt a whiskykészítés folyamatainak, ám ez a sztori során végig érezhető is. A különböző munkafolyamatok, illetve a szabotázs következményeként kialakuló gondok miatt izgalmas betekintést nyerhetünk a skótok legfőbb italának előállításába, és ha hiszitek, ha nem, baromi érdekes az egész. Akárcsak a riválisok általi fenyegetettség.

Összességében tehát nagyon szerettem Claire és Cameron történetét. A Mámoros ölelés mind kulturális, mind romantikus értelemben üdítően színes és izgalmas regény humorral, szenvedéllyel és lélegzetelállító helyszínekkel fűszerezve. Nem csak szórakoztat, de látókört színesítve tanít is. Ráadásul Skócia... Hölgyeim, kell ennél több?


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Claire, Cameron, James
Kedvenc jelenet: a bűzős-kínos találkozás,  Ossian barlangos leteperés
Negatívum: az anyuka figuráját nem szerettem
Borító: 5/5
Sorozat: Szerelmi Őrjárat 2. része, de önállóan is olvasható
Helyszínek


"Beckmore fiktív városa a Skót-felföld közepén fekszik. Két létező kisváros, Pitlochry és Callander alapján teremtettem meg ezt a helyet (...)." (A képeken balról jobbra: Pitlochry és Callander látható.)"Bár a Ravenswood Kastély az én képzeletem szüleménye, felhasználtam hozzá a Dall-birtok alaprajzát, amely Skóciában áll, a Loch Rannochnál.""Osszián barlangja egy valóban létező, félbemaradt építmény, remetebarlangnak szánták a Hermitage nevű parkban, amely a skót nemzeti örökség védelméért felelős alap oltalma alatt áll. Osszián egy legendás kelta harcos volt a 3. században. 1760-ban adták ki a neki tulajdonított verseskötetet, amelyet álítólagosan James Machperson "fordított le". Az általános vélekedés szerint ezeket a népszerű verseket Osszián álnév alatt maga Machperson írta." (A képeken balról jobbra: Ossian barlang bejárata és kijárata látható.)

Nyereményjáték


A skótok kedvenc italai közé tartozik a skót whisky, ami a könyvünkben is fontos szerepet kap. A nyereményjátékunk során kicsit mélyebbre ásunk eme nemes ital gyártásának folyamatában. Minden blogon találni fogtok egy-egy leírást a whisky előállításának lépései közül, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába az eljárás nevét. Ha végigkövetitek az állomásokat, a legvégén megkapjátok a skót whisky előállításának receptjét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A lepárlás során keletkező kb. 68% alkoholtartalmú párlatot általában 64%-osra higítva tölgyfa hordókba töltik és előírás szerint minimum három évig (...).
Nézzetek be a többi állomásra is

02/15 Betonka szerint a világ...
02/17 Kristina blogja
02/19 Könyvvilág
02/21 Insane Life
02/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése