2018. február 17., szombat

LeLe Pons & Melissa de la Cruz - Éld túl a sulit!



LeLe Pons a Maxim Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvének apropóján beleshetünk, hogyan telnek egy internetes híresség gimnazista hétköznapjai. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel, ismerd meg LeLe világát, és a turné végén nyerd meg a könyv egy példányát!


LeLe Pons & Melissa de la Cruz: Éld túl a sulit! - Egy online díva naplója

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632618579
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
A kissé önbizalomhiányos Lele kétségbeesetten igyekszik jól teljesíteni az iskolában, esténként pedig az interneten próbálja kifejezni önmagát. Szellemes és aranyos kis videóit egyre többen nézik és követik. De amikor a szülei átíratják kis katolikus magániskolájából egy nagy, állami gimnáziumba Miamiban, Lele kilóg iskolatársai közül. Piszkálódás céltáblája lesz, egészen addig, amíg internetes hírneve egyik pillanatról a másikra a népszerűség csúcsára nem röpíti őt. Hamar belép az életébe egy új barátnő, egy új ellenlábas és egy új álompasi. Lele nagyon igyekszik megtenni minden tőle telhetőt, hogy egyensúlyban tartsa az iskolai életét a tanév során robbanásszerűen növekvő internetes hírnevével. 
Azonban most egészen új kihívásokkal kell szembenéznie: az állandó drámával, a kegyetlen klikkekkel, a váratlanul jött netes celebséggel. Mindeközben próbál a tanulásban is helytállni, hogy a szülei büszkék lehessenek rá. 
Ezt a bűbájos könyvet megtölti a dilis lelkesedés, ami Lelét a Vine legnépszerűbb sztárjává tette, és a történet bebizonyítja, hogy a középiskola igazi hullámvasút!

Saját véleményem:
Ne kérdezzétek, hogy került hozzám ez a könyv, magam sem igazán értem, miért is jelentkeztem a turnéjára, lévén egészen mostanáig azt se tudtam, ki az a LeLe Pons. De ha már ott voltunk egymásnak, úgy voltam vele, akár jó is kisülhet a dologból, végtére is a Girl online üdvöskéjét se ismertem, mégis megszerettem a regényét.
Az Éld túl a sulit! sok tekintetben más, mint az imént említett mű. Egyszerre regény is, meg nem is, életrajz is, meg nem is. Vagy hogy a szerzőpárost idézzem:

"Ez nem önéletrajz.
Inkább fiktív önéletrajz, ha létezhet ilyen egyáltalán.
Miért is ne?"

Ha tehát valami elmondható az Éld túl a sulit!-ról, az az, hogy rendkívül formabontó. Mindehhez pedig hozzáadódik az a közvetlen mesélési stílus, amivel  Lele úgy vezeti be olvasóját életébe, mintha barátként társalogna vele. Ettől minden fejezet olyanná válik, mint egy-egy személyes hangvételű blogbejegyzés.
Nem fogok hazudni, eleinte furcsa, és némileg kissé kellemetlen is volt a stílus, kellett néhány fejezet, míg megszoktam, hogy egy félig-meddig regényesített önéletrajzot olvasok. Ám az el kell ismernem, hogy a szokatlanságában rejlik a varázsereje is.
A történet során végigkövethető, hogyan lett az egykor katolikus iskolába járó, visszahúzódó lányból netes celeb, milyen változásokon esett át, és mi az a leleség, ami sosem változott benne, akármi történt is. A kötetben mindemellett nagy hangsúlyt kap a suli, a Vine, melynek köszönhetően Lele befutott; barátságok és iskolai piszkálódások. A népszerűséget leszámítva csupa olyasmi, amit a legtöbb tini átél.
Ám van egy csavar, ami miatt nem feltétlenül tekinthetünk a caracasi születésű lányra ártatlan nebáncsvirágként, mégpedig a vibráló személyisége. Már az első fejezetekben nyilvánvalóvá válik, hogy hősnőnk noha nem a szavak embere, mégis éles a nyelve és olykor a srácok módján intézi a dolgait, vagy éppen sajátos önkifejezési formájában nyilvánulnak meg a benne kavargó érzelmek. Ebből eredeztethetően Lele néha bizony sok. Legalábbis a kezdeti szimpátia nálam fokozatosan elhidegülésbe csapott át, ahogy mind jobban és jobban megismertem őt - vagy a fiktív énjét.
Sokszor úgy éreztem, én ehhez már baromi öreg vagyok. Az Éld túl a sulit! leginkább a tizennégy-húsz közötti korosztály számára lehet élvezetes, azoknak a fiataloknak, akik a vloggerek, youtube- és mindenféle sztárok világába születtek. Ezt erősíti a kötet nyelvezete, szóhasználata és gondolatvilága is. Üde, friss, fiatalos és sok tekintetben anyagias.
Összességében tehát leginkább a gimis korosztálynak ajánlom, azoknak, akik szeretnék egy egészen új, de mégis ismerős oldalról végigjárni a tini élet minden pozitívumát és negatívumát.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: egyszerűen csak nem én vagyok a célkorosztály
Borító: 5/3,5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza! 




Nyereményjáték


A könyvhöz kapcsolódó játékunkban még több információt, érdekességet tudhattok meg LeLéről - amit kérdéseink alapján nektek kell majd felkutatnotok. Minden állomáson találtok majd egy-egy kérdést, a feladat, hogy a választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok. Játékra fel!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Melyik országban született Lele?




Nézzetek be a többi állomásra is

02/12 Szembetűnő
02/14 Dreamworld
02/16 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése